пʼятницю, 30 грудня 2016 р.

Історія святкування Нового року



Хто ж перший придумав святкувати Новий рік? Ніхто не знає точно! Адже цей день святкують всі народи з давніх часів. Правда, до кожного народу Новий рік приходить у свій час. Крім того, існує безліч різних традицій і звичаїв.
Довгий час стародавні слов'яни святкували Новий рік 1 березня. Вони подарували нам традицію запалювати вогники на новорічних ялинках. Запалювання вогню обіцяло хороший врожай. З прийняттям християнства Новий рік стали відзначати 1 вересня.
Понад 300 років тому, у 1700 році цар Петро I наказав святкувати Новий рік 1 січня. Тоді ж з'явилася традиція прикрашати ялинки, влаштовувати феєрверки та новорічні костюмовані карнавали.
У тебе мабуть виникне запитання, а як святкують Новий рік в інших країнах? 
Коли годинник починає бити північ, англійці відкривають задні двері будинку. З них тихенько виходить старий рік. З останнім ударом відкривають парадні двері і зустрічають Новий рік.
В Угорщині в першу секунду нового року починають свистіти в дитячі дудочки, ріжки    відганяючи  від дому злих духів і тим самим закликають радість.
У Німеччині, як тільки годинник починає бити північ, люди різного віку залазять на стільці, столи та крісла. А з останнім ударом дружньо, з радісними вітаннями «встрибують» в Новий рік. Тільки уяви, яке галасливе у них свято!
В Італії прийнято з квартир в останню хвилину старого року викидати розбитий посуд, старий одяг і навіть меблі. За ними летять хлопавки, конфетті, бенгальські вогні. Кажуть: якщо викинеш старе - купиш нове, ще краще. А всі діти очікують чарівницю Бефану, яка прилітає вночі на мітлі і через камінну трубу потрапляє в будинок. Фея наповнює подарунками дитячі черевики, спеціально підвішені до каміна.
Іспанці в новорічну ніч їдять виноград. Але не просто їдять, а ще й вважають, що Ягід повинно бути рівно 12 - по одній за кожен із дванадцяти прийдешніх місяців.
У Скандинавії в перші секунди нового року прийнято хрюкати під столом, щоб відігнати від родини хвороби і невдачі.
В сучасному Китаї Новий рік - це свято ліхтарів. Тільки святкують його не 1 січня, а кожен раз змінюють дату. У новорічну ніч на вулицях і площах запалюють безліч маленьких ліхтариків. Китайці вірять, що іскри від них проганяють злих духів.
Японські діти зустрічають Новий рік у новому одязі. Вважають, що це принесе удачу і здоров'я. У новорічну ніч діти кладуть під подушку малюнок із зображенням своєї мрії. Бажання повинно здійснитися.
Новий рік в Індії можна відсвяткувати вісім разів! В один з таких днів - Гуді Падва - необхідно з'їсти листя дерева ним-ним. Воно дуже гірке і неприємне на смак. Але індійці вірять, що це листя оберігає людину від хвороб і бід.
У Болгарії традиційно зустрічають Новий рік удома. Перед початком свята наймолодший член родини стоїть біля ялинки і виспівує гостям колядки. Вдячні гості дарують йому подарунки.

Немає коментарів:

Дописати коментар