вівторок, 13 грудня 2016 р.

обслуговування користувачів дітей 1-4 класів (6-10 років) та дошкільнят за 2016 рік






Свою діяльність  бібліотека спрямовує на популяризацію книг серед дітей, формування їхнього світогляду, реальну допомогу кожній дитині в задоволенні особистих читацьких інтересів, потреб, запитів. Стрімка зміна культурних та літературних пріоритетів у дітей, спонукає нас бібліотекарів до пошуку та впровадження інноваційних форм бібліотечної роботи з надання інформаційних послуг, використання нових комп’ютерних технологій в обслуговуванні користувачів та модернізації бібліотечних процесів. Значно змінилися технічні та технологічні підходи до проведення культурно – мистецьких заходів, як в стінах бібліотек, так і поза ними.
         Відділ обслуговування наймолодших користувачів постійно працює над пропагандою та популяризацією книги та читання. Бібліотекарем створено:
·        Рекомендаційні списки літератури для діток: «Читаємо найцікавіше», «Для малят», «Карусель пригод», Цікава казочка»,  «У світі пригод»,  «Тим, хто перший читає книгу»;
·        Індивідуальні списки читання: «Дивовижна казка», «Українська рідна мова», «Веселий віршограй», «Казкова карусель»;
·        Теки накопичувачі для дітей: «Світ дивовижної природи», «Свята звичаї традиції», «Українські письменники дітям». 

Також ведеться картотека позакласного читання для дітей  «Що читати?».
Постійно інформує своїх користувачів про нові надходження, в бібліотеці діє  книжкова виставка «Хіт -   парад   новинок»,    яка       оновлюється   помірі надходження нових книг до бібліотеки та проводяться бібліографічні огляди нової літератури, такі як: 
«Знайомтесь, новинка!» (бібліофреш), 
«Нові книги – нові зустрічі».
         Для того щоб мати найбільш широку, актуальну і змістовну інформацію про ті чи інші аспекти функціонування бібліотеки, оцінки і побажання, які слід враховувати в організації, і плануванні діяльності бібліотеки,  було проведено  анкетування: «Моя прочитана книга» для виявлення читацьких інтересів дітей – користувачів 7-9 років.
         Пріоритетним напрямком діяльності відділу обслуговування користувачів – дітей 1-4 класів та дошкільнят залишається пропаганда книги і читання з використанням традиційних та сучасних форм роботи. Цьому сприяють заходи які були проведені. Більш активно використовуються креативні форми роботи, які будуються на комунікативній, дискусійній, ігровій основі, зацікавленому діалозі.



                                                             
    Цікавим для дітей був конкурс декламаторів гуцульської читанки «Наймиліший край» Миколи Близнюка, проведений в травні. На якому діти ознайомились з життям і творчістю письменника. 


       Щоб ознайомити дітей з книгами, які цього річ святкують свій ювілей в червні було проведено бібліографічний огляд літератури «Дитячі книги – ювіляри 2016року».
       9 листопада – День української  писемності та мови. Це свято вшановує вся наша держава. Вшановуємо рідну мову і ми, бо вона – основа духовного життя. З метою поглибити знання дітей про мову. Показати її багатство, мелодійність, красу. 
                               
          Виховувати любов до рідної мови, рідної землі, художнього слова,   пісні,         повагу  до  батьків,   спільно   з   бібліотекарем ЗОШ №1 було проведений мовний конкурс «Барви українського слова». 
    З метою розширити уявлення наймолодших користувачів про бібліотеку, ознайомити їх з правилами користування бібліотекою та книгою, викликати бажання стати активними читачами. Розкрити значення бібліотеки та книги, як найважливішого способу людського пізнання, під  час  екскурсій   до   бібліотеки   постійно   проводяться    бібліотечні уроки такі як: «Читай – місто і зустрічі в ньому», «Подорож у країну книгарії», «Знайомство з бібліотекою». 

          Важливе місце в роботі посідає робота з батьками. Основною роботою є вивчення ролі сім’ї в читанні дітей. У бібліотеці  створено  куточок «Батькам і  малечі   на  цікавий   вечір».  Для батьків   розроблені буклети – поради   батькам:    «Як  викликати   у   дітей   інтерес   до   читання?», «Читаємо всією родиною»,   з    яких     батьки    можуть    довідатися   як       зацікавити     дітей   до  читання, поради про виховання маленького читача, про результативний підбір книг для своїх дітей, як дитину привчити до самостійної роботи з книгою і як організувати домашню дитячу бібліотеку. 

                       До кожного заходу влаштовувались книжкові виставки.
         Зокрема, у бібліотеці організовані книжкові виставки: «Моя країна -Україна», «Це моя батьківщина», «Святкуємо разом», «Стежками славної України», «Сучасна дитяча проза», «Загадкова природа», «Хіт-парад новинок»,  
        Зробити бібліотеку яскравою, справити враження на сучасного користувача, показати нестандартний зміст і форму, внести ауру новизни – завдання не з легких. Ми намагаємось створювати максимально комфортне інформаційне середовище для наших відвідувачів, бути відкритими для всіх. Тому й не обмежуємось традиційними формами роботи, а постійно знаходимось у пошуку нових шляхів популяризації бібліотечних ресурсів.
   Бібліотекар відділу обслуговування  користувачів – дітей 1-4 класів та дошкільнят    Рахівської ЦДБ           Г.М. Ворохта

Немає коментарів:

Дописати коментар