вівторок, 30 квітня 2024 р.

Магія великодньої писанки

    Українська писанка – символ весняного відродження природи, зародження життя, продовження роду, символ сонця, тепла і вічності, а також незамінний атрибут Великодня. Виготовлена власноруч писанка, є надійним оберегом для родини та оселі і водночас є чудовим символом Великодніх свят.

В Україні побутують різні техніки виготовлення великодніх яєць. У різні часи їх робили з курячих яєць, цукру, шоколаду, дерева, металу, кераміки. Традиційно великодні яйця фарбували й розписували, видряпували чи накрапували на них малюнок, звідки й характерні назви – крашанки, писанки, дряпанки, крапанки. Їх також обмотували кольоровими нитками, а потім варили, щоб отримати незвичний орнамент, наклеювали паперові картинки. Технік так багато!

Днями, в дитячій бібліотеці провели великодню майстерку – дітки власноруч у різних техніках виготовляли писанки. Одні розписували їх спеціальними фарбами, інші клейовим пістолетом ліпили до них різні прикраси, треті розмальовували фломастерами та робили аплікації на великодню тематику.

Діти із задоволенням та великим старанням розписували писанки. Власноруч створені диво – писанки вийшли яскравими та кольоровими.

Даруючи великоднє яйце, можна без слів побажати здоров’я, довголіття.

 

У народі існує повір’я, що доки люди будуть писати писанки, доти буде існувати Україна і світ… Тож пишімо, малюймо, дряпаймо)

Немає коментарів:

Дописати коментар