неділю, 18 січня 2015 р.

Звіт про роботу відділів обслуговування дитячої бібліотеки

Робота відділу обслуговування користувачів-дітей    1-4 класів та дошкільнят
     
    Свою діяльність  бібліотека спрямовує на популяризацію книг серед дітей, формування їхнього світогляду, реальну допомогу кожній дитині в задоволенні особистих читацьких інтересів, потреб, запитів. Книга – постійне джерело знань, надбаних людством протягом багатьох віків, головний засіб навчання. Спілкування з книгою допомагає оволодіти певною сумою знань, засвоїти досвід попередніх поколінь, прилучає  до культурних надбань та цінностей рідного народу, його звичаїв та традицій.
         Відділ обслуговування наймолодших користувачів постійно працює над пропагандою та популяризацією книги та читання. Бібліотекарем створено рекомендаційні списки літератури для діток: «Читаємо найцікавіше», «Для малят», «Казковий зорепад», «У світі пригод». Постійно інформує своїх користувачів про нові надходження, в бібліотеці діє  книжкова виставка «На хвилинку зупинись, нову книгу подивись», яка оновлюється по мірі надходження нових книг до бібліотеки та проводяться бібліографічні огляди нової літератури .
         Пріоритетним напрямком діяльності відділу обслуговування користувачів – дітей 1-4 класів та дошкільнят залишається пропаганда книги і читання з використанням традиційних та сучасних форм роботи. Цьому сприяють заходи які проведені на протязі цього року.

З творчістю видатної української письменниці
Лесі Українки діти ознайомились на літературній годині «Полум’яне Лесине слово».  Яке проведено спільно з бібліотекарем Ворохта М.В. ЗОШ І-ІІІ ст. №1 в лютому місяці.
З метою ознайомлення, розкриття значення бібліотеки та книги, як найважливішого способу людського пізнання, виховання почуття поваги і шанобливого ставлення до книги в травневі дні, під час екскурсії до бібліотеки першокласників, було проведено бібліотечний урок «Подорож у Країну Книгарії».
Книжки зустрічають нас у ранньому дитинстві і ведуть усе життя. Вони стають нашими вірними друзями, змушують нас працювати, без упину вдосконалюватися, щоб ми могли стати справжніми людьми. Саме на цю тему  в жовтні було проведено бібліотечний урок «Твій друг книга».
Канікули - час для відпочинку, чому б не провести ці дні  у веселощах та розвагах,  з користю та пізнанням чогось нового. Тому, під час канікул бібліотекарем  проводиться велика робота з дітьми. В червні для діток проведено казковий ерудит «Що за диво ці казки?», та серпні літературну вікторину «Бібліотека книжковий дім».
При організації цих заходів обов'язково враховується вік користувачів – дітей, дітям дошкільного та молодшого віку потрібні невеликі, яскраві, художньо-оформлені виставки з коротким, простим, цікавим змістом. У бібліотеці, зокрема, були організовані книжкові виставки: «Хай цвіте у щасті Україна», Дзвенить струмочком рідна мова», «Золота скарбниця казок», «Великі пригоди маленьких чоловічків», «Дитячий віршограй», «Міф – мудрість і краса давнього світу».
  Важливе місце в роботі посідає робота з батьками. Основною роботою є вивчення ролі сім’ї в читанні дітей. Батьків запрошують відвідати бібліотеку, ознайомитися з приміщенням, з розстановкою фонду, з  літератури для дитячого читання. У бібліотеці створена постійно діюча книжкова виставка «Читаємо всією сім’єю», «Батькам і малечі на цікавий вечір». Для батьків розроблені буклети – поради батькам: «Як викликати у дітей інтерес до читання?», «Читаємо всією родиною», з яких батьки можуть довідатися як зацікавити дітей до читання, поради про виховання маленького читача, про результативний підбір книг для своїх дітей, як дитину привчити до самостійної роботи з книгою і як організувати домашню дитячу бібліотеку. Для батьків створена тека-накопичувач «Інформаційне бюро для батьків – батьки і діти».

В читальній залі для книголюбів працює «Книжкова лікарня»
Відділ обслуговування користувачів  5-9 класів
       Відділ обслуговування 5-9 класів постійно працює над пропагандою та популяризацією книги та читання. Сучасну бібліотеку важко уявити без бібліотечних виставок різних за змістом та призначенням. Протягом року відділом обслуговування 5-9 класів було оформлено такі  виставки: «Ювілейна планета»,  «Невмируща слава генія Шевченка», «Із скарбниці книжкового фонду», «Увага будь першим – читай нове», «Гаряча десятка»,  «Виклик Гаррі Поттеру». Бібліотекарем було складено індивідуальні списки читання  та рекомендаційні списки читання »Золоті зерна Української класики», «Із скарбниці книжкового фонду», «У світі пригод та фантастики».
     Метою заходів, організованих для користувачів  є привернення уваги до бібліотеки як до затишного, дружнього і безпечного місця , місця навчання та розваг. Сценарії розробляються так, щоб перебування користувача в бібліотеці було не тільки корисним, але й приємним. З метою виховати в користувачів любов до природи, до рідної землі, бережливого ставлення до оточуючого середовища  було проведено бесіду – застереження «Екологічний бумеранг».
       Щоб залучити якнайбільше користувачів до читання художньої літератури, прищепити любов до книги з користувачами 5-9 класів проведено бібліотечний урок «Прекрасний скарб книга». З вступним словом виступила бібліотекар відділу обслуговування 5-9 класів яка  розповіла про те як створювалась книжка раніше читці читали вірші про книгу активну участь у проведенні бібліотечного уроку взяли всі присутні користувачі бібліотеки які розповідали прислів’я та приказки про книгу. Під час літніх канікул було проведено ігрові форми роботи з різними віковими категоріями користувачів. Проходили екскурсії до бібліотеки з шкіл міста а також діти з школи інтернат м. Червоноград які проходили оздоровлення на турбазі «Тиса» . Розважальна година «Загадки розгадаємо світ пізнаємо». Екологічне лото «Знай, люби, бережи».
     Постійно велася робота з боржниками складалися списки боржників повідомлялось усно та по телефону про заборгованість книг, також списки передавалися класним керівникам.
            
Просвітницькі заходи та творчі акції  читальної зали
      Робота  читального залу  в основному була спрямована на пропаганду довідково – бібліографічної  роботи , знаменні та пам’ятні дати, надання письмових та усних  довідок , проведення масових заходів з різних галузей знань , проведення екскурсій (ознайомлення з бібліотекою та періодичними виданнями для різних вікових категорій ). Велика  увага приділялася дітям під час літніх канікул які оздоровлювалися на ТЗОВ «Тиса» .
Рекламній допомозі книжкового фонду допомагають змістовні та цікаві  книжкові виставки та полички :
       Природа – джерело життя та краси, Україна – від давнини до сьогодення,
Я маю право знати свої права, Книги , які знають все, Мій край , моя історія жива
      Для  дошкільників та користувачів молодшого шкільного віку виділено куточок  де красочко оформлено наступні  книжкові виставки :
-Книжкова родина 
-Країна журналія
-Хочу все знати
-Дітям про все на світі
-Мандруємо у дивосвіт
-Книжкова  Галактика
-Планета пригод
-Казкове сузір’я
-Будь уважним на дорозі
     Книжково – ілюстративні  полички : «Культура – жива і неповторна» , «Організація дозвілля» , « Знайомтесь , інформатика» , «Дивовижний світ міфології» ,» Я знаю…Я вірю…» , «Перевір свої знання . Перетвори навчання на задоволення» , « Зрозумій мене…» , « Не бійтесь заглядати у словник ; це пишний сад , а не сумне провалля» , «Книги , які заслуговують уваги» , « Крок за кроком в країну винаходів» , « Скарбничка ерудита» , « Багатобарвний світ мистецтва».
            Протягом року постійно поповнювалися новими  газетно – журнальними статтями папки-накопичувачі : « Велична і свята ти , мати – Україно» , Історія Закарпаття» , «Будь пильним , уважним завжди на дорозі»
«Природа – наш дім» , « Книга – міст у світ знань» , « Хто володіє інформацією , той володіє світом» .
    До Міжнародного Дня рідної мови спільно з районним будинком культури та практикантами будинку культури було проведено літературно – музичний вечір «Мова України – казкова пісня солов’їна». Під час заходу було оформлено книжково-ілюстративну виставку «Мово рідна , слово рідне!» Ведучі розповідали про історію походження свята та про значення рідної мови в житті людей . Читці декламували вірші про мову . Учасники драматичного гуртка районного будинку культури показали  лялькову виставу про книжку і про те як лікувати книжки.
             Велику увагу в роботі приділялося проведенню бібліотечно – бібліографічних уроків . На протязі року було проведено такі уроки :
Книжкова родина (періодичні видання для найменших)
Сім чудес світу
Вода – еліксир здоровя
Книга твій друг
Помічники у написанні рефератів
    До 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка спільно з будинком культури було проведено театралізовану літературно-музичну композицію    «Слово про Кобзаря». Протягом року було оголошено конкурс на кращий малюнок за творами Т.Г.Шевченка «Я малюю…»
         Спільно з драматичним гуртком  та гуртком художнього слова   районного будинку культури було проведено літературно-музичний вечір «Чорнобиль –рана незагойна».
              «Мистецтво бути користувачем бібліотеки» - під такою назвою було проведено спільно з бібліотекою ЗОШ №1  День бібліографії .
    Тиждень дитячого читання  пройшов під назвою  «Якщо прагнеш знайти друга – подружись з книгою». Під час Тижня було проведено слідуючі масові заходи :  бібліотечний урок «Книга добрий , мудрий друг» .

Немає коментарів:

Дописати коментар