вівторок, 27 січня 2015 р.

Бібліотечному фахівцю: Шкідливі звички-шлях у безодню





                            Методико-бібліографічні матеріали з 
              профілактики шкідливих звичок серед підлітків
                           
                                                      Рахів, 2014






51
Ш-66
                 
     Шкідливі звички-шлях у безодню:методико-бібліографічні матеріали, з профілактики шкідливих звичок серед підлітків / укладач М.В.Бронтерюк. – Рахів, 2014. – 22с.
   У виданні представлено форми і методи по профілактиці шкідливих звичок серед підростаючого покоління, допомогти дітям не потрапити у тенета наркоманії, виховувати в них
розуміння відповідальності за власні вчинки та їх наслідки;   
та зберегти власне здоров'я.
   Видання  включає бібліотечні форми роботи (бесіди, макет книжкової виставки, джерела з періодики, анкетування, та інші матеріали).


  
Укладач :                                           М.Бронтерюк
Комп’ютерний набір:                        М.Бронтерюк
Відповідальна за випуск:                  Г.Приймак
                 
    
                             Вступ


       Ми живемо у суспільстві, невід’ємною реальністю якого стала епідемія ВІЛ – інфекції та СНІДу. І не можемо продовжувати  ігнорувати проблему ВІЛ/СНІДу і думати, що вона не торкнеться нас.
       Інколи людина, не до кінця усвідомлюючи наслідки безпечного відношення до свого життя і здоров’я, наражає себе та своїх рідних на великі неприємності та небезпеки, які закінчуються порушенням здоров’я, а часто і його повною втратою. Таке зло – шкідливі звички.
    Вирішення проблеми збереження власного здоров’я закладено в самій людині, у знанні та розумінні нею проблем формування, збереження, зміцнення і відновлення його, а також в умінні дотримуватися правил здорового способу життя.
     За статистичними даними куріння, зловживання наркотиків, надмірне психоемоційне навантаження, бездумний ризик і безладні статеві стосунки набули поширення в нашому житті.
     Період самого високого ризику виникнення шкідливих проявів, асоціальної поведінки та звикання до наркотиків припадає на початок юності, коли у підлітків відбувається активне становлення дорослості, - фізіологічної і суспільної, закладаються моральні основи майбутньої зрілої людини, здійснюються вибір напрямків діяльності у професійній , соціальній, особистісній сферах.
     Молода людина досить часто опиняється сам на сам з потоком найрізноманітнішої інформації, необхідністю навчатися, спілкуватися, будувати людські стосунки, вирішувати масу життєвих проблем. В яких у неї немає позитивного, а то і в загалі ніякого досвіду.
    Саме тому сьогодні зростає роль бібліотек  з просвітницької роботи  по попередженню шкідливих звичок серед підростаючого покоління, сприяння розвиткові позитивних якостей особистості, стимулювання до здорового способу життя через залучення дітей до активного читання, до участі в різноманітних творчих акціях бібліотеки, та тісно співпрацювати з вчителями, батьками, правоохоронними органами, на протидію втягненню дітей та підлітків у негативні ситуації, в аморальне оточення.
      Починати потрібно свій виступ з короткої доповіді: «Що таке шкідливі звички?»

    «Паління, вживання наркотиків і алкоголю назвали шкідливими звичками тому, що вони дуже небезпечні для здоров’я. Не секрет, що чимало підлітків хоча б раз пробували курити. Здавалося б, що тут такого: багато дорослих курять… але варто батькам знайти у кишені сина чи доньки пачку цигарок, і серйозної розмови не уникнути, адже батьки розуміють, що паління-дуже шкідлива звичка, а підлітки не сприймають її всерйоз, і даремно. Чадний газ, що утворюється під час горіння, у крові вступає в хімічну взаємодію з гемоглобіном переносить кисень. Вміст кисню в крові курця різко падає, а значить, погіршується кровопостачання головного мозку. Саме тому в курців-початківців паморочиться голова. Після «набуття досвіду» неприємні відчуття слабшають і згодом зникають, але негативний вплив тютюнового диму залишається. Тютюн убивця в організмі вітамінів. За даними англійської королівської спілки лікарів, кожна викурена цигарка коштує курцям від 5 до 15 хвилин життя. У середньому ж курці живуть менше, ніж люди, які не курять, на 6-8 років». Після цієї доповіді можна провести бесіду за деякими запитаннями:
·         Як ви вважаєте, зазвичай з якої причини підлітки починають палити?
·         Чи може паління призвести до наркоманії? Поясніть свою думку.
·         Чому палити у підлітковому віці найбільш небезпечно?
·         Чому дівчатам особливо небезпечно палити?
·         Яке майбутнє чекає на суспільство, якщо молоде покоління призвичаїться до цигарок?

   Бесіда «Алкогольна залежність»-це хвороба в яку потрапити легко, наскільки невинно це починається. Подумаєш, келих пива! Але згодом дозування будуть збільшуватися, потім пиво видасться не достатньо міцним… найнебезпечнішими за все є слабоалкогольні напої з додаванням соку: на смак вони  майже лимонад, але набагато міцніші від пива. До речі алкоголізм у підлітків розвивається в чотири рази швидше ніж у дорослих. Примірні запитання до бесіди:
·         Чи можна вважати такі напої, як «Джин-тонік», «Лонгер», «Ром-кола», легкими, тонізуючими напоями?
·         Як ви гадаєте,, чи можна вважати рекламу слабоалкогольних напоїв та пива небезпечною для життя суспільства?
·         З якого віку людина може розпочати вживання алкоголю?

 Уявіть собі: ви розмовляєте з другом або робите домашнє завдання. І раптом вам захотілося пити, та так сильно, що в очах темніє, усе тіло ломить і в голові паморочиться. Ви відчуваєте: якщо не вип’єте склянки води – просто помрете… щось схоже, тільки в сотні разів сильніше, відчуває наркоман. Позбавлений звичайної дози. Сучасна людина в середньому живе близько 70 років, а наркоман, зо почав «колотися», вживати «колеса» або курити «травичку» ще у підлітковому віці. Навряд чи доживе до 30 років. Навіть невеликі, але регулярні дози наркотиків  змушують мозок сидіти на голодному пайку, позбавляючи його кисню. Людині стає важко зосереджуватися, погіршується пам’ять. Але найжахливіший  стан, до якого зможе привести людину наркоманія, - приступи жорстокої ломоти у м’язах, судоми, страшні галюцинації. У наш час наркоманія – страшна загроза для молодого покоління. Що ж робити, щоб уберегтися від цієї біди? (відповіді дітей). Доцільно виготовити невеличкі буклети чи листівки (текст наведено нижче).
       Агітаційна листівка «Як не потрапити  до біди!»
·         По-перше, не пробуйте наркотиків із цікавості або «за компанію». Більша частина їх викликає звикання вже з першої дози.
·         По-друге, ніколи не піддавайтесь на підбивання на кшталт: «Несила спробувати? Хіба ти боягуз?». І завжди пам’ятайте про те, що будь-які наркотики коштують дорого і, роздаючи перші безкоштовні або дуже дешеві порції, їхні розповсюджувачі чіпляють на гачок» нові жертви.
                                               

   Пам’ятайте!
Життя-це шанс, злови його.
Життя-це краса, милуйся нею.
Життя-це радість, насолоджуйся нею.
Життя-це виклик, прийми його.
Життя –це цінність, цінуй його.
Життя-це любов, тішся нею.
Життя-це таємниця, відкривай її.
Життя-це обіцянка. Виконуй його.
Життя-це боротьба, почни її.
Життя-це трагедія, зрозумій її.
Життя-це щастя. Заслужи його.

              При підготовці заходів по профілактиці шкідливих звичок Вам стане у нагоді часопис Позакласний час, де подаються посилання (Додаток №3).
        Три  небезпечні вороги вкорочують тривалість людського життя-це куріння, алкоголізм та наркотики. Кожного року мільйони людей у світі отримують різні захворювання через куріння. Негативно це позначається і на тих. Хто знаходиться поруч із курцями. Пасивне куріння є не менш шкідливим. Ніж активне. Курець забруднює життєвий простір інших людей. З якої причини людина починає курити. Як реагує організм на першу викурену цигарку, як змінюється її організм під впливом тютюну, відповіді на ці запитання користувачі можуть отримати  з оформлених книжкових виставок літератури  «Алкоголізм-руйнівник підростаючого покоління», «Його ім’я-підступний СНІД», «Небезпечна  пристрасть»,

«За хмарою тютюнового диму».
 (макет книжкової виставки)
 „Життя без зла, так років до ста”.

Епіграф: „Скільки їх, доріг в безодню”.

Розділ І. „Пити – здоров’ю шкодити”.

Розділ ІІ. „Наркоманія – загроза людству”.

Розділ ІІІ. „СНІД – шлях смерті”

 Вечір-діалог «Паління чи здоров’я-обирайте самі»,
дискусія «Підлітковий алкоголізм-дорога в нікуди!»    
                  орієнтовні запитання:
·         Що таке алкоголь. Чи придатний  він для пиття?
·         Які алкогольні напої ви знаєте?
·         Чим ці напої різняться?
·         Як ви вважаєте, вживання таких напоїв, як пиво не шкідливе, небезпечне для підліткового організму?
    Круглий стіл «Не будьте собі ворогом!»- мета якого виховувати в учнів негативне ставлення до вживання алкогольних напоїв, сигарет та наркотиків, бажання і вміння вести здоровий спосіб життя, критично ставитися до своїх негативних вчинків. Наприкінці круглого столу пропонується учасникам оцінити сучасність даної теми та вид її проведення за допомогою анкети.
     Конференція  «Зупинимо СНІД разом!» (Додаток №4)
     Прес-конференція «Увага: наркоманія» до прес-конференції слід залучити спеціалістів консультантів з комплексних проблем наркоманії. Мета конференції: пропагувати здоровий спосіб життя, викликати в користувачів негативне ставлення до наркоманії, до вживання наркотиків, які завдають великої шкоди здоровю людини. Примірні питання :
·         Що таке важкі наркотики?
·         Що ви можете сказати про легкі наркотики?
·         Що таке кокаїн, як його виготовляють?
·         Чому ж молодь вживає наркотики?
·         Які є види наркоманії?
·         Чи страшна наркоманія якимось іншими хворобами?
·         Чим шкідлива наркоманія для суспільства?
·         Що таке незаконні операції з наркотиками?
·         Як вберегти себе від наркотиків?
            «Курити чи не курити?» Інформація для роздумів.(Додаток№1). Цю інформацію можна використати і для підготовки памяток, буклетів та закладок.

 (Додаток№1)

 Інформація для роздумів «Курити чи не курити?». 
Інформаційне повідомлення «Літопис боротьби з тютюнопалінням»

·         Куріння набуло особливої популярності на поч.  ХХ ст. зараз  куріння є найпоширенішою проблемою. За переказами трава тютюну виросла на могилі блудниці, яка спокусила тисячі чоловіків та юнаків. Її прах перетворився на грунт, на якому росло тютюнове зілля. В легендах тютюн виступає символом зла.
·         У 1965 році було заборонено телевізійну рекламу тютюнових виробів.
·         1966 рік, в США повністю забороняється реклама тютюну в телевізійному ефірі. Але незважаючи  на це, сигарети залишаються продуктом, який широко рекламується.
·         У 1987 році Конгрес США заборонив куріння на внутрішніх авіалініях із терміном перельоту менш як 2 години. А 1990 році заборонив куріння на всіх внутрішніх авіалініях, крім перельотів на Аляску та Гаваї.
·         В Англії  кількість померлих серед курців складає щорічно 100 тисяч осіб, передчасно помирають кожні два з трьох курців.
·         Французькі лікарі встановили, що наявність у тютюновому димі радіоактивних елементів призводить до того, що людина, яка викурює в день пачку сигарет, отримує дозу опромінення в 3-5 разів вище норми. У Франції від захворювань, пов’язаних із курінням, щорічно помирає приблизно 70 тисяч людей.
·         Уряд Філіппін  прийняв декрет, який забороняє курити в громадських місцях. За куріння на стадіонах, у громадських приміщеннях курці отримують 5-7 днів ув’язнення.
·         У Болгарії закон передбачає можливість куріння тільки у випадку письмової згоди. Якщо серед працівників є вагітні жінки чи матері, що мають немовлят-куріння заборонено, за порушення передбачається покарання у вигляді штрафу.
                         

 Літопис боротьби з тютюнопалінням  
                                   (Інформаційне повідомлення)


·         В Англії курців карали дуже жорстоко, аж до страти: голова з трубкою в  зубах виставлялася на площі. В ХУІ ст.. англійські курці прирівнювалися до ворогів, їх водили вулицями з мотузкою на шиї. Куріння тютюну, а також вживання його як ліків (у вигляді настоянок, екстрактів, пігулок) часто викликало  отруєння і спричиняло смерть. Це змушувало уряди різних країн вести боротьбу з курінням та застосовувати жорстокі покарання.
·         У Туреччині злісних курців саджали на палю.
·         В Італії Римський Папа відлучав від церкви католиків, що курять, або наказував  карати батогом.
·         Широкого розмаху набула антинікотинова кампанія в Японії в наш час, де періодично проводяться «тижні не куріння». Вони передбачають не лише пропагандистські лозунги й публікації, а й активну копітку роботу різноманітних відомств і окремих осіб, які прагнуть до оздоровлення свого народу. Мільйони японців за час проведення означених тижнів назавжди відмовились від шкідливої звички. За рішенням уряду в усіх муніципальних школах  країни проводяться спеціальні «уроки здоров’я».
·         У місті Торонто на вулицях не побачиш людину із сигаретою. Це заборонено спеціальним декретом і порушникам загрожує чималий штраф, який одразу накладає поліція.
·         У Нью-Йорку недавно ухвалено закон, згідно яким за куріння у громадських місцях каратимуть штрафом у 1000 доларів або роком ув’язнення.
·         На 1000 доларів штрафуватимуть за куріння в громадських місцях і в Гонконгу.
·         У Швеції на вулицях можна побачити величезні щити з надписом «Хочеш жити-кидай курити».
·         У США 18 листопада оголошено національним днем боротьби з курінням. Напередодні цього дня засоби масової інформації всіляко звертають увагу на шкідливість куріння.
·         31 травня – Всесвітній день без тютюну. Кожна освічена людина знає, що куріння викликає багато хвороб. Зокрема рак,який головним чином вражає сечовий міхур, нирки, легені, печінку, зуби. Язик. Медики всього світу стривожені поширенням раку легенів серед молоді, в першу чергу серед дівчат.
                                       

     (Додаток№2)
                                                 Анкета

        Шановні друзі! Нам  було б дуже цікаво знати Ваші думки щодо змісту заняття 
              і  ми просимо дати відповіді на такі запитання:
1.      Чи вся доведена інформація на цьому занятті була однаково добре зрозумілою? (обведіть кружечком Вашу відповідь).
                                         Так          Ні
2.       Яка частина інформації круглого стола була найбільш корисною для Вас особисто? ( Будь ласка напишіть).___________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________
3.      Чи є в Вас потреба в отриманні подібної інформації  надалі?
                                          Так         Ні
4.      Скільки Вам років?(Обведіть кружечком Ваш вік):
     12         13          14          15
5.      Чи потрібні, на Вашу думку, круглі столи?                                                                                          
                                 Так          Ні
6.      Чи поділитесь Ви отриманою інформацією під час круглого столу з друзями, однолітками?
                                 Так          Ні
7.      Чи задовольняє Вас  обсяг отриманого матеріалу? Якщо «ні», будьте ласкаві, поясніть далі.
                                        Так          Ні
_________________________________________________
8.      Якщо в Вас є побажання, ми з радістю їх прочитаємо і докладемо всіх зусиль для виконання:
_________________________________________________
                           
             Дякуємо за співпрацю!
               
   Доцільно виготовити пам’ятку: «Ми голосуємо за!» юний друже!Якщо ти хочеш мати хворі легені, сіре обличчя, грубий глос – пали. Тобі до вподоби хворі печінка, нирки, шлунок? – вживай алкоголь, перспектива стати алкоголіком – для тебе реальність. Якщо хочеш поставити хрест на щасливій сім’ї – пий побільше і щодня… Тоді й кар’єра теж швидко і без жалю попрощається з тобою.
  А ми хочемо бути здоровими! Хочемо мати хорошу сім’ю, друзів. А ми хочемо, щоб друзі ніколи не плакали. І кожен пишався великою родиною. Ми всі вчимося жити, і нам не однаково, ким станемо, коли виростемо, головне – щоб бути людиною, є у кожного з нас у серці мрія своя, Знаємо ми, знаєте Ви – це не сон. То прийшов новий час, знаємо всі ми, Що досягти мети можна тільки разом. Ми голосуємо за здоровий спосіб життя!
                                                 
                                      
                                           (Додаток №3)

·         Бараненко,Л.С. Цей день без куріння :[Інсценівка]/Л.С.Бараненко //Позакласний час. – 2010. – №11. – С.48 – 52.
·         Бараненко,Л.С. Хочеш довго жити-кидай курити : [Усний журнал]/Л.С.Бараненко //Позакласний час. – 2008. – №3. – С.103 – 106.
·          Бригас А. Кишеньковий убивця: Бесіда/ А.Бригас //Колосок. - 2014.- №2. – С.18 – 25.- (Твоє здоровя).
·         Бречко,Н. Крок у безодню : Вечір-зустріч//Позакласний час. – 2009. –  №5 – 6. – С.91 – 92.
·         День відмови від куріння: Молодь обирає здоровий спосіб життя [ З досвіду роботи клубу Матусівського НВК Черкаської обл.]// //Позакласний час. – 2009. –  №5 – 6. – С.83 – 86.
·         Дмитрів,М. Твоє майбутнє у твоїх руках: Година спілкування [ З досвіду роботи Радехівської ЗОШ Львівської обл.]//Позакласний час. – 2009. –  №5 – 6. – С.87 – 90.
·         Костенюк,О.М. Хто щасливий? : [Година спілкування]/О.М.Костенюк//Позакласний час. – 2012. – №19 – 20. – С.71 – 72.
·         Кривосар, М. У майбутнє робимо крок : [Музична композиція]/М.Кривосар//Позакласний час. – 2008. – №3. – С.111 – 112.
·         Майор,Л.Г. Шкідливі звички:  [Матеріали для бесід]/Л.Г.Майор// Позакласний час. – 2012. – №19 – 20. – С.71 – 72.
·         Нестеренко,О.М. Знати, щоб жити : [Година спілкування зі спеціалістами]/ О.М.Нестеренко//Позакласний час. – 2008. – №3. – С.107 – 110.
·         Потапенко, Л.М. Україна та СНІД : [Профілактична бесіда]/Л.М.Потапенко//Позакласний час. – 2007. – №10. – С.107  - 109. – (Досвід профілактики шкідливих звичок).
·         Рожкова,Г.І. Наркотичні речовини та шляхи профілактики наркоманії: [Виховний захід у школі]/Г.І.Рожкова//Позакласний час. – 2010. – №11. – С.48 – 52.
·         Славік, О.І. Зупинимо СНІД разом! : [Конференція]//Позакласний час. – 2012. –  №21– 22. – С.25 – 30.
·         Татарина,Н.Г. Суд над сигаретой: [Інсценівка]/Н.Г.Татарина//Позакласний час. – 2010. – №11. – С.53 – 60. – (Школа содействия здоровью).
·         Тимченко,И.Б. Сигатреты - это не для меня : [Психологический тренинг]/ И.Б.Тимченко// Позакласний час. – 2012 . – №19 – 20. – С.74.
·         Це має знати кожен: Правда про алкоголь //Позакласний час. – 2009. –  №5 – 6. – С.73 – 77.
·         Це має знати кожен: Правда про куріння//Позакласний час. – 2009. –  №5 – 6. – С.78 – 82.
·         Щербак,Л.С. З горілкою дружити-життя своє занапастити: [Тематичний вечір] /Л.С.Щербак//Позакласний час. – 2010. – №11. – С.44 – 47.
                           

  (Додаток №4)

       Конференція  «Зупинимо СНІД разом!» (мета конференції забезпечити підлітків інформацією про ВІЛ/СНІД; сформувати у них розуміння того, що тільки здоровий спосіб життя, їх поведінка та вчинки є гарантом запобігання ризику).
Вступна бесіда. 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Увесь світ визнав СНІД однією з глобальних проблем людства. І найстрашнішим є те, що ліків від цієї хвороби ще не знайдено. З того часу, як було відкрито новий вірус, епідемія ВІЛ/СНІДу охопила весь світ і забрала понад 20 млн. життів. Найбільше постраждали регіони країн Центральної та Південної Африки. Епідемічний поріг переступила й Східна Європа, у тому числі й Україна. За темпами поширення ВІЛ-інфекції наша країна посідає одне з перших місць у Європі. Занепокоєння викликає те, що в епіцентрі епідемії опинилася молодь. Більше половини нових випадків зараження ВІЛ реєструється серед людей віком від 15 до 24 років. Щодня у світі інфікується понад 6 тисяч юнаків. Уразливість молоді зростає й через експериментування з алкоголем і наркотиками. Молоді люди, які вживають алкоголь і наркотики, у 4 рази частіше за своїх однолітків мають випадкові сексуальні стосунки 1 у 2,5 рази частіше не захищені сексуальні контакти. Вживання ін’єкційних наркотиків є основним шляхом зараження ВІЛ в Україні. За даними Європейського опитування  української молоді щодо вживання алкоголю і наркотиків, проведеного Українським інститутом соціальних досліджень, лише 10% опитаних випускників українських шкіл не вживали алкоголь протягом року, а понад 25% опитуваних уже пробували наркотики. Питання які можна використати під час конференції:
·         Звідки взявся ВІЛ?
·         Як передається ВІЛ?
·         ВІЛ не передається через…?
·         Які права мають ВІЛ-інфіковані?
    В кінці конференції можна провести
                              
   (Додаток №5)
                   тест «Що ви знаєте про СНІД?»

Ведуча. Лікар вам зачитає певну кількість тверджень-ви повинні їх підтвердити або заперечити:
1.      Небезпечно обіймати людину, хвору на СНІД (НІ);
2.      Заразитися СНІДом можна, користуючись громадською вбиральнею (НІ);
3.      Перебування разом з людиною яка хвора на СНІД, цілком безпечно (ТАК);
4.      Люди. Які вводять собі внутрішньовенно лікарські препарати, не повинні користуватися голками інших людей (ТАК);
5.      Неможливо заразитися вірусом СНІДу(ВІЛ), кусаючи один і той же бутерброд або коли п’єш з однієї склянки з людиною яка хвора на СНІД (ТАК);
6.      Якщо, хтось отримав травму, що супроводжується кровотечею, слід спинити йому кров своїми руками? (НІ);
7.      СНІДом можна заразитись,, якщо хворий чхає або кашляє на тебе (НІ);
8.      Непогана ідея обговорювати питання сексу, наркотиків, і СНІДу з друзями (ТАК);
9.      СНІД спричиняється вірусом? (ТАК);
10.  10 щоб уберегтись від інфікування ВІЛ під час орального сексу, необхідно користуватися презервативом? (ТАК);
11.  СНІД переноситься трьома шляхами: при сексуальних контактах, контактах із кров’ю (наприклад, при сумісному користуванні голками) і від матері до дитини під час внутрішньоутробного розвитку і пологів(ТАК);
12.  Правильне користування презервативом допомагає в багатьох випадках уникнути зараження вірусом СНІДу. (ТАК);
13.  Чимало із симптомів СНІДу нагадують симптоми інших захворювань(ТАК);
14.  Одна з проблем, пов’язаних зі СНІДом, полягає у тому, що між зараженням і моментом прояву захворювання можуть пройти роки (ТАК);
15.  Хворі на СНІД житимуть, якщо їм замінити повністю кров(НІ);
16.  СНІД - найжахливіша хвороба у світі (НІ);
17.  СНІД передається через поцілунок(НІ);
18.  Вірус СНІДу можна виявити відразу ж після інфікування(НІ);
19.  Заражений ВІЛі хворий на СНІД відрізняються за зовнішнім виглядом від здорової людини(НІ);
20.  Держава докладає зусиль для виявлення інфікованих і хворих на СНІД людей(ТАК);           
                          (Додаток№6)
       Рольова гра «Прийміть до школи»
(Мета – сформувати толерантне ставлення до ВІЛ-інфікованих). Учасників поділити на групи і роздати аркуші паперу на якому написана роль і коротка її характеристика (у кожній групі набір ролей однаковий):
Директор – приймає до школи ВІЛ-інфіковану дитину, не  визначився зі свої рішенням.
Класний керівник-мовчить, поки пристрасті не розгортаються, стриманий, пасивний, не підтримує нічиєї позиції.
Медсестра – роз’яснює шляхи передачі ВІЛ-інфекції і переконує, що інфікована дитина не становить небезпеки для дітей у процесі навчання.
Двоє батьків-категорично заперечують проти того, щоб у класі з їхніми дітьми навчалася ВІЛ-інфікована дитина.
Мама ВІЛ-інфікованої дитини-мовчить.
Спостерігач – мовчить, аналізує поведінку кожного учасника, визначає тактику ведення гри, відзначає переломні моменти в бесіді.
Ситуація. До школи приходить мама, яка відверто розповідає директору, що вона і її дитина ВІЛ-інфіковані у результаті переливання крові під час вагітності.
Перевірити свої знання про шкідливість наркоманії ви можете, відповівши на питання анкети.
                                              (Додаток №7)
 
                                             АНКЕТА
1. Наркоманія це:
а/ хвороба;
б/ тимчасове захоплення;
в/ наркоз під час операції.
2. Що в організмі людини найбільш вразливе до наркотичних
засобів:
а/ шкіра;
б/ кров;
в/ центральна нервова система.
3. Який спосіб приймання наркотику найшвидше досягав цілі /стану
ейфорії/:
а/ через рот;
б/ ін’єкція;
в/ вдихання.
4. Найбільш дієвий захід щодо наркоманів:
а/ виявлення і встановлення на облік;
б/ лікування в ізоляції;
в/ індивідуальна бесіда.
5. Хто надає наркоманам найбільш професійну допомогу?
а/ наркологічна служба;
б/ навчальний заклад;
в/ коло друзів, с1м"я.
6. У наш час спостерігається:
а/ тенденція до поширення наркоманії;
б/ зменшення випадків наркоманії;
в/ неконтрольована ситуація.
7. Якого віку найчастіше люди стають наркоманами?
а/ похилого віку;
б/ підлітки і молодь;
в/ середнього віку.
8. „Неписаний закон”  наркоманів:
а/ протиставити себе суспільству;
б/ тримати в суворому секреті свій потяг;
в/ зробити наркоманами мінімум 3-х осіб.
9. Як правило наркоманія тягне за собою:
а/ розширення кола друзів;
б/ протизаконні дії, пов’язані з кримінальною відповідальністю за купівлю, збут або переховування наркотиків;
в/ розірвання зв’язків з рідними та близькими
10. Хто вирішує питання про госпіталізацію наркомана - підлітка:
а/ лікар-нарколог;
б/ навчальний заклад;
в/ правоохоронні органи.
11. Основне завдання профілактики наркоманії:
а/ провести багаторазові бесіди з наркоманами;
б/ попередити виникнення потягу до наркотику, викрити негативні наслідки для життя;
в/ зібрати якомога більше матеріалів про соціальне лихо.
                                       
                                        (Додаток№8)
                     Диспут "Наркоманія. Бути їй чи ні?"

                                     Примірні питання :
1.      Чи не охоплює вас жах від думки, що ви можете стати наркоманом?
2.      Що вам відомо про людей, які стали наркоманами?
3.      Чи робили ви спроби вживати наркотики?
4.      Якщо так, то яке відчуття охоплювало вас?
5.      Де і коли ви вперше довідались про наркоманію?
6.      Чи розповідали вам про небезпеку наркоманії батьки,  
          вчителі?
7.      Чи маєте ви друзів, які вживають наркотики?
8.      Якщо так, то чи спробували ви допомогти їм позбутися
         наркотичної залежності?
9.                  Чи в достатній мірі, на вашу думку, проводиться  
          антинаркоманійна пропаганда в   засобах масової   
            інформації?
   Вікторина "Небезпека "зеленого змія"(Додаток№8)
          І. Хто і коли почав одержувати чистий спирт?/Араби в XІ-XІІ ст./
          2. Що означав слово "алкоголь"?/З арабського "аль-коголь" - одурманення,
             запаморочення/.
          3. Яка релігія забороняв вживання спиртних напоїв?/Іслам/.
          4. Як називають хворобу алкоголіків?/"Біла гарячка"/.
          5. Відомий релігійний реформатор Мартін Лютер писав: „Кожна країна повинна мати
           свого диявола, наш німецький диявол добра бочка ...”/Вина/.
          6. Як звали в римській міфології Бога вина і веселості?/Бахус, Вакх/.
    7.  Хто автор? цитата з байки "Музикант": „Они немножечко дерут. За то уж в рот  
     хмельного не берут”? /Крилов/.
          8.  Яку тварину порівнюють зазвичай з алкоголіками? /Кроля/.
          9.  Продовжити прислів’я: "Чоловік п’є - пів хати горить, жінка п’є .../вся хата горить/.
         10. Хто з російських письменників заснував одне із найперших товариств тверезості,
           яке   називалося "З роки проти пияцтва"?/Л.Толстой/.
11.    Як ставились запорозькі козаки до випивки під час походу /Пияцтво засуджувалось і 
тяжко каралось/.
      12. Чому наші предки – слов’яни назвали перший місяць після одруження медовим?
          /Молодятам строго заборонялось вживати спиртні напої. Вони пили самі і пригощали  
           гостей медом, розведеним водою/.

Книжкова виставка (Додаток№9)
"Хочеш довго жити - кидай курити"

     /Дану виставку можна оформити напередодні 31 травня - до Міжнародного дня боротьби з  
       тютюнопалінням/
       Епіграф: "Якби я не курив, то прожив би ще 10-15 років" (С.П. Боткін)
Розділ І. "Що таке тютюн".
      Розділ ІІ. "З історії тютюнопаління".
      Розділ ІІІ. "Куріння і здоров’я".
      Розділ VI. "Як покинути курити".
    Виставку доцільно доповнити дитячими малюнками та плакатами антитютюнового змісту, висловами відомих людей, зокрема такими як: "Тютюн присипляє горе, але й невідворотно послаблює енергію", Оноре де Бальзак; "Зараз я б першим поставив свій підпис під всесвітньою забороною вживання тютюну",  А. Леонов, космонавт; "Єдина моя слабкість - це тютюн. Не будь її - можливо, я дотягнув би до 200 років", "Нікотин, так як і алкоголь, не можуть бути зараховані в актив друзів людини", С.В. Михалков.

                     
                    Використана література:

 Бригас А. Кишеньковий убивця//Колосок. - 2014.- №2. – С.18 – 25.- (Твоє здоровя).
Дорофей ,М.С. Вплив куріння на організм людини : [ Прес-конференція]/М.С.Дрофей//Позакласний час. – 2007 . – 10 . – С. 112 – 115. – (Профілактика шкідливих звичок).
 Заяц, О.Ф. Жизнь в твоих руках :Театрализованное  представление/О.Ф.Заяц// Позакласний час. – 2013 . – № 21 - 22. – С.142 – 144.
 Миронюк, Г.М. Курити чи не курити?:Інформація для роздумів//Г.М.Миронюк//Позакласний час. – 2013. – №19 – 20. – С.67, 69.
 Славік, О.І. Зупинимо СНІД разом!: [ Конференція]/О.І.Славік//Позакласний час. – 2012. –  №22 – 23.
 – С.25 – 30. – (Виховні заходи грудня)
Ткаченко,Н.М. Круглий стіл «Не будь собі ворогом!» [Проект «Сприяння просвітницькій роботі серед учнів середнього  підліткового віку щодо превентивного виховання» ] / Н.М.Ткаченко  //Позакласний час. – 2010. – №2. – С.41 – 42, 44. 
Увага: наркоманія : Прес-конференція //Шкільна бібліотека. – 2012. – №13 - 14. – С.96 – 97.- (Масова та індивідуальна робота).
Що потрібно знати про наркоманію // Позакласний час. - 2005.- № 17.-с. 69-77.
Яльницька,Н.М. ВІЛ та СНІД : Дослівно про проблему/Н.М.Яльницька//Шкільна бібліотека. – 2014 . – №11. – С.59 – 61.



Немає коментарів:

Дописати коментар