четвер, 21 липня 2022 р.

„Чародій різця з Рахова”. Екскурсія до Музею гуцульської різьби Юрія Павловича

 

"Не вартий нічого і золотий різець, поки не візьме його в руки майстер"

                                                                           Юрій Павлович


     Краєзнавча функція є однією з пріоритетних у діяльності клубу за інтересами «Трембіта», який діє при читальній залі бібліотеки. Днями було проведено екскурсію до Музею гуцульської різьби видатного майстра-різьбаря Юрія Павловича.

Правду кажуть, що гуцульська земля не хлібом єдиним багата, а також і талановитими людьми. Гордістю і славою Рахівщини став славний майстер-різьбар Юрій Павлович.

У музеї представлено колекцію робіт майстра - тарелі, бартки, свічники, роги і є унікальними у своєму роді. У всіх роботах митця – відчутна цікава задумка, кожна робота – в одному екземплярі – цікава і неповторна. Митець дуже вимогливий до себе. Його творчий здобуток – результат напруженої повсякденної праці. Техніка виконання різноманітна – різьба, суха різьба, інкрустація бакунтом, мосяжними цвяшками, пацьорками, кісткою, перламутром.

    Юрій Юрійович гостинно зустрів юних краєзнавців, провів екскурсію по музею, ознайомив їх з своїми унікальними роботами, розповів про свої досягнення.

Учасники клубу зацікавились роботами Юрія Павловича, задавали йому запитання, на які різьбар охоче відповідав.

Керівник клубу, бібліотекар, Марія Яворенко провела бесіду-огляд книги «Юрій Павлович: сповідь душі» авторів Аделі Григорук та Олександра Масляника. Розповіла про життєвий та творчий шлях митця. У своїх роботах автор відтворює генетичний код українців, який здатний передаватися від покоління до покоління. Сюжетно-тематичні та портретні композиції – це його літописне свідчення про час, в якому він живе, переданого символічною мовою художнього різьблення. За довгі роки творчої практики Юрій Павлович довів свою майстерність до віртуозності.

У 2005 р. указом Президента України йому присвоєно почесне звання „Заслужений майстер народної творчості України!

Діти були переповнені новими знаннями і враженнями!

Завідувачка бібліотеки-філії для дітей Єва Дідик подякувала майстру за цікаву зустріч та екскурсію, яка була дуже пізнавальною і принесла всім велике задоволення. Також побажала митцю міцного здоров’я, натхнення та всім нам якнайшвидшої перемоги. 

 

 



Немає коментарів:

Дописати коментар