понеділок, 11 вересня 2023 р.

55 - „СОБОРУ” Олеся Гончара

 

«Це літературна спроба реставрації справедливості, гласності, громадської думки, і він, безперечно, ввійде в історію як один з найгуманніших творів»

Євген Сверстюк

    Ювілей – це особливе святкування круглої дати якоїсь події. Загалом ювілеї заведено святкувати саме у людей, але навіть книги мають свої свята. Звісно, не завжди є змога чітко визначити дату написання та публікації якогось літературного твору, але деякі дати є чітко відомими.

  У творчості видатного українського письменника Олеся Гончара, чиє ім’я шанується в усьому світі, роман “Собор” посідає особливе місце. Прийшовши до читачів наприкінці шістдесятих, твір одразу ж опинився у вирі пристрастей, бо саме в ньому чи не вперше у вітчизняній літературі могутньо і неприховане прозвучав заклик до духовного очищення й соборності, осуд національного безпам’ятства, звироднілого кар’єризму і браконьєрства.

Є дві речі, які система не могла вибачити письменникові, — відродження нашої історії, національної пам’яті та гостра критика самої цієї системи. Після організованих тоталітарним режимом лютих цькувань “Собору” твір було вилучено з бібліотек, книгарень та видавничих планів на довгі двадцять років.

Запрошуємо усіх долучитися до глибшого осягнення життя і творчості видатного письменника, мудрого мислителя, Героя України Олеся Гончара та з його твором якому цього річ виповнюється 55.

Немає коментарів:

Дописати коментар