понеділок, 21 листопада 2022 р.

„Мова – це потужна зброя”. Засідання клубу за інтересами «Трембіта»

 

 

…Читайте до болю знайомі рядки,

Вклоняйтеся кожному слову.

Кров’ю кляніться нести у віки

Свою материнську мову

 

    Українська - це мова свободи й волі, а також могутня зброя українського народу в боротьбі за незалежність і перемогу. Із початком повномасштабної війни в Україні почали гостріше обговорювати мовне питання. Ми сьогодні відстоюємо не лише свою територію, не лише життя людей, але й нашу культуру і наше слово.

    Цього місяця відбулося чергове засідання клубу за інтересами „Трембіта”, що діє при нашій бібліотеці, приурочене Дню української писемності та мови. Відкрила засідання керівник клубу, бібліотекар читальної зали Марія Яворенко. Вона розповіла про те, яке велике значення має державна мова для нас, українців, особливо зараз. Боронити свою країну незалежність можна не лише зброєю, а й словом.

         “Руйнуючи культурну спадщину, ворог і нині на окупованих територіях забороняє навчання державною мовою, вилучає книги. Але йому не вдасться нас зламати”, - підкреслив Президент України Володимир Зеленський.

Керівник клубу розповіла присутнім про те, що наша бібліотека бере участь в проєкті „Що я скажу солдату Перемоги”, і діти, наші читачі пишуть листи солдатам на передову, допомагають відчути їм підтримку, підняти бойовий дух та запропонувала юним краєзнавцям долучитися до акції, щоб їх теплі слова та побажання стали оберегом для військових на передовій. Діти з радістю відгукнулися і писали нашим захисникам зворушливі побажання перемоги та скорішого повернення до своїх домівок, де їх чекають з перемогою і щиро моляться за їх повернення.

         Поки існує мова, існує народ. Читачі бібліотеки підготували та декламували присутнім твори про мову: гумореску Павла Глазового «Кухлик» читала Світлана Сметанюк, «Казку про мову» - Яна Паук, «Легенду про пісню» - Марина Зварич.

    Учасники „Трембіти” переглянули книжкову виставку «Не бійся заглядати у словник: це пишний сад, а не сумне провалля» та взяли участь у поетичному віночку «Мова барвиста мова багата, рідна і тепла, як батьківська хата», де звучали вірші українських та місцевих поетів про красу української мови, про Україну та героїзм наших солдат на війні.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар