середу, 16 листопада 2022 р.

Вчимося бути людьми

 І якби на те моя воля,

Написала б я скрізь курсивами:

– Так багато на світі горя,

Люди, будьте взаємно красивими!

Ліна Костенко 

     Булінг. Це англійське слово прийшло в наше життя не так давно. Воно перекладається як утиск, дискримінація, цькування. Цей термін означає тривалий процес свідомого жорстокого ставлення, агресивної поведінки до одного з членів колективу з боку інших його представників для того, щоб заподіяти шкоду, викликати страх, тривогу або ж створити негативне середовище для людини. Знущання над дитиною з боку її однолітків – явище не нове. Випадки насильства серед дітей були завжди, однак зараз вони стають дедалі помітнішими.

Ми також не могли пройти повз цю проблему і вирішили провести виховну та правоосвітницьку роботу в дитячому середовищі щодо розпізнавання та реагування на випадки булінгу та кібербулінгу. Так, нещодавно в нашій бібліотеці відбулася зустріч із начальником відділу у справах дітей Рахівської міської ради Інною Савляк на тему Булінг. Як протидіяти та куди звертатися за допомогою?”.

Слухачами заходу стали наші користувачі – дітки різного віку, яких зацікавила дана тема. Мета даного заходу полягає в тому, щоб допомогти молоді усвідомити гостроту проблеми та можливості її вирішення.

Під час зустрічі учасники визначили поняття «булінг», познайомилися із способами протидії цьому явищу, задавали питання, на конкретних прикладах вчилися знаходити правильні шляхи подолання агресії. Дізнавшись про особливості булінгу, діти змогли також зрозуміти емоційний, психологічний стан кожного учасника тієї чи іншої ситуації та спрогнозувати можливі наслідки.

„Якщо ти в ситуації булінгу, то у жодному разі не тримай це в секреті. Виріши, кому ти довіряєш і можеш про це розповісти: батькам чи іншим родичам, другу або подрузі, вчителю, психологу, тренеру або навіть друзям своїх батьків. Не бійся просити про допомогу – вона тобі необхідна. Припини звинувачувати себе чи виправдовувати дії інших, ніхто не має права порушувати твоїх кордонів, примушувати робити щось, принижувати чи ображати. Така поведінка не прийнятна. Якщо трапилася будь-яка небезпечна для тебе ситуація, звернися за допомогою до адміністрації школи, вчителів, старших учнів, батьків. Проконсультуйся зі шкільним психологом, щоб відновити відчуття впевненості у своїх силах та зрозуміти, як діяти далі”, – зазначила Інна Савляк спілкуючись із підлітками.

Зустріч була не тільки цікавою, а й корисною. Кожен із присутніх зрозумів, що ми маємо свої вподобання, по-різному дивимося на світ та на людей, які нас оточують. Але потрібно пам’ятати, що ми живемо в соціумі і маємо вибудовувати з іншими людьми добрі взаємини.

До кого звернутися в ситуації булінгу:

Дитяча лінія 116 111 або 0 800 500 225 (з 12.00 до 16.00)

Гаряча телефонна лінія щодо булінгу 116 000

Гаряча лінія з питань запобігання насильству 116 123 або 0 800 500 335

Уповноважений Верховної Ради з прав людини 0 800 50 17 20

Уповноважений Президента України з прав дитини 044 255 76 75

Центр надання безоплатної правової допомоги 0 800 213 103

Національна поліція України 102

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар