неділю, 17 січня 2021 р.

Мілн Алан Александр

 

     18 січня-день народження класика англійської дитячої літератури Алана Александра Мілна, який подарував світові милого кумедного  ведмедика Вінні-Пуха і всіх-всіх-всіх.  Він написав також багато віршів та оповідань, які користувалися популярністю серед читачів, і  увійшов у історію як творець одного тіз самих відомих героїв дитячої літератури ХХ сторіччя.

       Алан Мілн народився у Лондоні. Його батьки утримували невеликі приватні школи. Одним із вчителів хлопчика, який викладав біологію, був Герберт Уеллс , яко пізніже Ален назвав «видатним письменником і вірним товаришем».

      Всього у родині Мілнів було троє синів. Молодший з кучерями «а ля лорд  Фаунтлерой», і був майбутній автор «Вінні-Пуха». Вірншики писати він почав іще у дитинстві.

       У одинадцять років Мілна  відправили у стару і знамениту Вестмінстерську школу. Особливі успіхи Алан робив з математики та фізичної культури. Цікаво, що у Вестмінстері не вивчали такого предмету, як «англійська література». За сім років йому жодного разу не задавали  писати твори. Після закінчення школи було навчання у коледжі  Кембріджу. Але юнак вирішив для себе, що буде займатися літературною творчістю.

      Мілн  був учасником Першої світової війни в якості офіцера британської армії. Пізніше він написав книгу  «Мир з честю», у якій засуджував війну. Йому нелегко розповідати про той час:  «Більш за все мені хотілося б покласти тут декілька зірочок, а потім написати «У 1919 році я знову став цивільний». Мені стає дуже фізично погано, коли я згадую війну, це кошмар духовної і  моральної деградації». І будучи  на війні, Алан  знаходив час для  творчості-так він рятувався від жаху війни.

       Перший твір Мілна, який згодилися надрукувати, була пародія на пригоди знаменитого слідчого Шерлока Холмса . А з годом він став редактором популярного англійського сатиричного журналу «Панч».

      Алан Мілн прославився як автор віршованого збірника  «Коли ми були зовсім маленькими» (1924р). Книжка, зроблена на замовлення і написана за одинадцять днів у маленькому літньому будиночку, мала приголомшливий успіх.

      Він писав п’єси,казки, детективи і…. грався зі своїм однорічним сином, який дуже любив плюшевого ведмедика. Потім у Крістофера  Робіна(так звали сина Мілна) з’явилися нові іграшкові друзі: Ослик, Поросятко-загалом, всі герої майбутньої книги.

      Головним героєм все ж таки залишався Вінні-Пух - товариш Поросятка, Приятель Кролика, Відкривач Полюса, Розрадник Ослика  і Шукач Хвоста , Самий Здібний і Винахідливий Ведмідь на світі. Із дитячої  гри з сином у батька зародилася казка про ведмедика Вінні – Пуха та його друзів.

        Мілн став  не просто автором  анімаційної казки, але  і нового виду казки – про іграшкову тварину. Ведмедик Вінні-Пух і його друзі вперше стали відомі широкій публіці на Різдво 1925 року-25 грудня казку прочитали по радіо. Перша версія книги «Вінні-Пух» вийшла із друку у 1926 році, рівно через рік була надрукована друга частина  «Тепер нас стало шість». Заключна частина «Будинок на пуховій галявині» побачив світ у 1928 році. Книга мала шалений успіх і ввійшла у золотий фонд світової дитячої літератури. Помер Мілн у своєму дому в графстві Суссекс 31 січня 1956 р. 

Цікаві факти: 

. Книга була переведена на 25 мов світу, в тому числі і на латинській; 

. Кількість проданих платівок із записом книги перевищила 20 млн. примірників; 

. Сам Крістофер Робін вперше познайомився з книгою через шістдесят років після    її створення; 

. Його іграшки батько передав у Сполучені Штати Америки. На них можна     подивитися у публічній бібліотеці Нью-Йорка; 

. Марки із зображенням Вінні-Пуха з’явилися  на марках 18 країн світу після  виходу мультфільму;  

. Серія марок Канади на одній зображує лейтенанта з ведмежам Вінніпегом, друга Крістофера з плюшевим ведмежам, третя-героїв класичних ілюстрацій до книги і нарешті, четверта- Вінні з мультфільму Діснея.


Немає коментарів:

Дописати коментар