четвер, 12 березня 2020 р.

"Кращий читач". Історія Конкурсу. Другий етап




Конкурс «Найкращий читач»
 Громадська організація «Форум видавців» у 2002 році м. Львів започаткувала конкурс, який би сприяв заохоченню до читання книг молоде покоління. І конкурсом дитячого читання стала «Книгоманія».
   Починаючи  із 2002 року, конкурс проходить у м.Львові та Львівській області як регіональний, а з 2005 року конкурс переростає у змагання всеукраїнського масштабу.
     Всеукраїнський конкурс «Найкращий читач – 2005» (далі - Конкурс) вперше відбувся в усіх областях України. Чимала заслуга в цьому Національної бібліотеки України для дітей, яка стала його постійним співорганізатором. У Конкурсі взяли участь близько 10 тисяч дітей.
     Ідея конкурсу дитячого читання виникла у 2004 році. Тоді він пройшов як міжобласний конкурс «Найкращий читач Форуму 2004». У ньому взяли участь читачі бібліотек Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської та Рівненської областей. Організатори – громадська організація «Форум видавців», Львівська державна обласна бібліотека для дітей. Головне управління освіти та науки Львівської облдержадміністрації.
 Мета конкурсу – заохочення дітей до систематичного читання, популяризація кращої світової літератури для дітей, вироблення в них навичок самостійної роботи з книгою. 18 вересня 2004 р. в рамках Форуму видавців, як книжкового ярмарку, пройшов День дитячого читання, в якому взяли участь 15 читачів-дітей з Рівненщини.
   У 2005 році конкурс «Найкращий читач Форуму» стає Всеукраїнським, до нього долучаються обласні бібліотеки для дітей всіх регіонів України.  
  Конкурс проводиться вже в 3 етапи: сільський/міський, районний та обласний. Участь в конкурсі брали учні 5-11 кл. і головним призом для трьох переможців стає знову безкоштовна поїздка до Львова на   Фестиваль дитячого читання «Книгоманія», (вже на 4 дні). У програмі перебування на Форумі – зустрічі з письменниками та іншими відомими людьми, величезна виставка-ярмарок, екскурсії Львовом та замками Львівщини, відвідування друкарні «Атлас», оперного театру.
     Декілька слів про Конкурс. Згідно існуючого Положення, затвердженого організаторами, він проводиться в чотири етапи.     
      Відповідно переможці 1 і 2 етапів здобувають звання «Найкращий читач сільської, міської бібліотеки/школи» і «Найкращий читач району/міста», а переможці 3 обласного етапу – звання «Найкращий читач України року» і нагороджуються головним призом – поїздкою до Львова на Фестиваль дитячого читання «Книгоманія».
   З
2006 року конкурс стали називати «Найкращий читач року», учасниками були учні 7-9 класів. Під час обласного туру читацького змагання учасники відповідали письмово на питання вікотирини у письмовій вікторині та розповідали про свою улюблену книгу. Діти проявляли надзвичайний креатив у своїх виступах. Зокрема, одягали костюми літературних героїв, читали на пам’ять уривки, малювали ілюстрації та плакати до книг.   
       У 2007 році до організації конкурсу долучається Національна бібліотека України для дітей та Державна науково-педагогічна бібліотека України ім..В.О.Сухомлинського. І до участі у  конкурсі запрошуються лише учні 6-7 кл. З цього року Форум видавців почав проводити дитячий книжковий ярмарок і перебування дітей-переможців у Львові набуває форми Всеукраїнського фестивалю дитячого читання «Книгоманія», у рамках якого проходить  нагородження переможців обласного етапу, та екскурсія містом, зустріч з авторами, відвідування Ратуші та параду левів, літературний квест та ін.
      Протягом років змінювалися умови Конкурсу, партнери по проведенню. Спочатку брали участь діти віком від 12 до 16 років, а з 2008 – лише учні 6 - 7 класів.
      2009 рік, змінюється квота по кількості  переможців – із 3 до 2 чоловік. Проте незмінною залишається головна мета – залучення до читання якомога більшої кількості дітей. «Його учасники можуть здобути перемогу не завдяки особливим талантам і здібностям, а тільки завдяки систематичному читанню…».  
    Ось уже 15 рік, як в нашому районі проводиться конкурс «Найкращий читач». В перше у центральній дитячій бібліотеці конкурс відбувся у 2005 році. Тодішні  умови Конкурсу:
·        Вікові особливості учасників від 12 до 16 років,
·        Учасник повинен бути постійним читачем бібліотеки,
·        Брати активну участь у житті бібліотеки,
·     Читати книги не лише по шкільній програмі, але й для розширення свого кругозору,
·        Заповнити Анкету учасника та Анкету «Рейтинг улюблених книг»,
·      На літературному святі прочитати в голос уривок з улюбленої книжки українською мовою, бажано щоб вона не входила до шкільної програми.
Критерії, за якими оцінювали учасників конкурсу:
· Кількість книг прочитаних від початку 2005 року на підставі опитування учасників (кількість книжок дорівнює кількості балів),
·  Вміння гарно і виразно прочитати вибраний уривок з улюбленої книжки,
·        Вміння стисло і аргументовано висловлюватися про прочитане,
·        Вміння мотивувати вибір уривка про прочитане,
·        Вміти користуватися довідковою літературою.
      На кожного учасника складалася характеристика згідно Формуляру читача (відвідування бібліотеки, прочитано всього книг). До конкурсу була влаштована книжкова виставка «Мудра книга, як розсадник мудрих дій і дум порядних».
 Переможці конкурсу були нагороджені грамотами та отримали посвідчення учасника Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач-2005» та взяли участь у обласному фестивалі дитячого читання «Час читати!», який відбувся в рамках ХІІ Національної книжкової виставки-ярмарки «Форум видавців».
     У 2007 р. Конкурс «Найкращий читач» проводився спільно з шкільними бібліотеками. Деякі з учасників були користувачами сільських і шкільних бібліотек. Учасники також заповнювали Анкету. Питання:
1.     Твій улюблений письменник? Які твори прочитано?
2.     Що тебе приваблює у творі:
-         Гострий пригодницький сюжет,
-         Образи героїчних людей,
-         Інше.
3.     Що в художньому творі ти не читаєш, пропускаючи сторінки:
-         Описи природи,
-         Розмови героїв,
-         Інше.
4.     Чи можеш ти сказати після прочитання твору, яка головна ідея, герої, який сюжет покладено в основу твору:
-         Можу сказати,
-         Не впевнений, що можу,
-         Не можу сказати.
5.     Після прочитання яких художніх творів (назви їх) у тебе виникає бажання:
-         Допомогти героям твору, наслідувати їх,
-         Прочитати інші твори на цю тему,
-         Порекомендувати товаришам прочитати,
-         Спробувати самому писати твір,
-         Інше.
   Починаючи з 2010 року і до цього часу другий етап «Супер читач» проводиться щорічно у районній дитячій бібліотеці м. Рахів.




Фото-звіт Всеукраїнського Конкурсу «Кращий читач 2005-2019»









































"Найкращий читач України- 2009"- переможець усіх 4-х етапів
  Назар Мисинчук


2005 рік


1 коментар:

  1. Your Affiliate Profit Machine is waiting -

    And making money online using it is as simple as 1 . 2 . 3!

    This is how it works...

    STEP 1. Tell the system which affiliate products the system will promote
    STEP 2. Add some PUSH BUTTON traffic (it LITERALLY takes JUST 2 minutes)
    STEP 3. See how the system grow your list and up-sell your affiliate products for you!

    Are you ready to make money automatically??

    Click here to activate the system

    ВідповістиВидалити