суботу, 11 січня 2020 р.

Звіт про проведену роботу читальної зали









       Велика робота на протязі року була проведена бібліотечним працівником  по залученню дітей різних вікових категорій до читання, та залучення їх до інформаційного простору. Однією з активних форм взаємодії бібліотекаря з користувачами, це проведення для різних категорій читачів масових заходів, довідково-бібліографічна та інформаційна робота. Для більш змістовного розкриття книжкового фонду в читальному залі діють постійно – діючі книжкові виставки ,це : "Хочу все знати" , книжкова лікарня, "Із глибини віків", "Природа І ми". 
       З учнями 3-4 класів ЗОШ №1 смт. Ясіня з угорською мовою навчання проведено бібліоурок -  екскурсія "Країна Читалія", діти жваво цікавилися книгами та журналами, слухали розповіді бібліотекарів . В першу чергу ознайомили дітей  з правилами користування бібліотекою та читальною залою, а також як правильно поводитися з книгою. Натомість  на згадку  про цікаву зустріч у храмі книжок  всі отримали щирі дитячі усмішки та світлини.



       «Довідковий апарат бібліотеки» ( бібліотечний урок ) для учнів 5 класу. Мета ,цього уроку перш за все-це вміння швидко знаходити в бібліотеці книжки або статті . А для цього необхідні основи бібліографічних знань, інформаційної та довідково – бібліографічної роботи. Тому перед бібліотечними працівниками стоїть завдання навчити дітей , як користуватися довідково – бібліографічним апаратом .

   З нагоди відзначення Злуки двох державних утворень на українських землях, в цей день в читальному залі було проведено  патріотичну годину  під назвою  «Ми єдиний народ в єдиній державі». Адже нині, як ніколи, ми повинні гуртуватися для перемоги над ворогом, здобуття     миру та берегти світлу пам’ять про незліченні жертви, принесені   українськими Героями задля вільної України.
   З метою виховання у дітей поваги до історичного минулого українського народу та у зв’язку зі  100-річчям героїчної загибелі юнаків у бою під Крутами було проведено годину історичної пам’яті «Вічна пам’ять в кетягах калини».
          В рамках Міжнародного дня рідної мови,працівники дитячої бібліотеки
завітали до ЗОШ №3,де зразу ж,впіймали на собі зацікавлені погляди дітвори
і бажання дізнатися чогось нового. Ведучі:бібліотекар М.Леспух та практикантки будинку культури  М.Маєр літературного вечора «Любіть красу своєї мови»,присвятили цей вечір найбільшому і найдорожчому скарбу кожного народу-мові,отій живій схованці його духу,його багатій скарбниці,в яку народ складає І своє давнє життя,і свої сподівання,досвід. А також було продекламовано учнями 6 класу вірші про мову О.Скорина  « Калина й мати», «Край у якому зростає людина». Рідна мова – діамант дорогий який лежав на дорозі,якого підняли і засіяв  він тоді,як піднялася наша
Україна,прочитала в вірші В.Самійленко «Рідна мова»,бібліотекар Л.Лазоряк    Другою частиною цього заходу це проведення мовознавчого турніру «Люби, вивчай, рідну мову», де було вибрано дві команди : команда дівчат та хлопців. Переможцями  конкурсу стала команда дівчат і була нагороджена невеличкими призами. На закінчення масового заходу діти мали змогу переглянути книжкову виставку  «Наша мова – калинова». 

 Для ср.шк.віку було проведено екологічний бумеранг.
 Мета: Виховання в  учнів любові до природи , до рідної землі,бережливого ставлення до оточуючого середовища . Ведучі в своїх виступах обговорили
деякі питання і назвали основні біди ,яке людство зіткнулося на Землі. Це :
екологічною проблемою є кислотні дощі. Не менш небезпечною стала проблема забруднення  водного середовища і т.д.  Також учнями було продекламовано декілька уривків про природу… Переглянуто книжкову виставку «Про дива і таємниці природи чарівниці».
  Для молодшого шкільного віку в читальному залі відбулася година періодики «Мікс улюблених  журналів».  Мета: Розширити знання дітей про дитячу періодичну пресу:активізувати інтерес до неї. Розвивати уміння самостійно читати дитячу періодику. Практично ознайомити з поняттями «число журналу», «рік видання», «примірник»,«комплект». Розвивати навички читання,виховувати любов до рідного слова. Де діти з захопленнями знайомилися з дитячими журналами,вчилися шукати статті по темі  і на закінчення була проведена невеличка вікторина.

         В рамках  Тижня права для  ср.шк.віку  бібліотечними працівниками в школі проведено   годину спілкування «На терезах Феміди», де коротко дітям розповіли про їх права та навели багато прикладів. Допомогти дітям  усвідомити свої права,вміння самостійно приймати рішення ,відстоювати власну думку,виховувати толерантність у ставленні до людей.



    В жовтні місяці бібліотечними працівниками була проведена піар – акція «Книжковий  свіжачок», де були представлені  як нові надходження  дитячих енциклопедій, довідників та періодичні видання.
       В ігровій формі пройшло знайомство з бібліотекою учнів 1 - 4  класів ЗОШ  №1,це вікторина «Знайомство з книгою» та різні конкурси « Загадки казкових героїв», « Впізнай з якої казки», «Телеграма від казкового героя». Наприклад,щоб зацікавити більше дітей на наше свято ми запросили багато казкових героїв,не всі змогли приїхати і надіслали  лише телеграми. Що правда на наших телеграмах немає підписів,але наші гравці знають все про казки і розповіли нам від кого ж ці телеграми.


Бібліотекар читального залу:                М.Леспух

Немає коментарів:

Дописати коментар