середу, 5 жовтня 2016 р.

"Поетеса і казкарка-Галина Малик" літературний "диліжанс"

              
   






 Цього року відзначає свій ювілей визначна українська письменниця Галина Малик.
       Народилася Галина Малик   12 серпня 1951 року у м. Бердянську Запорізької області. 1964 року сім’я переїхала в селище Середнє на Ужгородщині.  Дитинство і юність майбутньої письменниці були радісними і спокійними. Вона гарно вчилася в школі, мала веселий характер, почуття гумору і… не збиралася бути письменницею.
     Батько Галини Миколаївни за фахом був агрономом, і його разом з сім’єю направили у Донецьку область працювати на дослідній виноградній станції. Але Галину Миколаївну завжди тягнуло на Закарпаття, туди, де пройшло її дитинство.
      Закінчивши школу, вона вступила  на філологічний факультет Ужгородського університету. Після його закінчення працювала коректором у міській друкарні, потім –  у  Закарпатській обласній науковій бібліотеці. В 1991 році стала головним редактором видавництва «Закарпаття». А з  1998 року вона – редактор і видавець журналу для дітей «Віночок», який відродила через 50 років.
       Писати майбутня письменниця почала ще з шкільного віку. Потім кинула, та коли сама стала мамою, почала створювати віршики для своєї доньки. Її вірші для дітей легкі, з простими, інколи зовсім неочікуваними сюжетами. Це також вірші-загадки, вірші-підказки, вірші, в яких кожен з дітей може впізнати себе і свої справи.
    І сьогодні ми з вами зробимо невеличку подорож казковими творіннями Галини Малик, тож розпочнемо.
     Галина Малик увійшла у дитячий світ надзвичайно щиро. У набутку в неї чимало книжок вийшло в Ужгороді і Києві. Авторка книжок для дітей „Страус річкою пливе” (1984), „Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії”, „Неслухняний дощик” (1989), „Незвичайні пригоди Алі” (1997). Серед юної аудиторії стали популярні її книжки-іграшки „Пантлик і Фузя” (1989), „Королівство АНУ”, „Пантлик і Фузя сперечаються”, „Пригоди Іванка і Беркутка” (1990), „Чорний маг і зачароване місто” (1994) та збірка перекладів з російської мови Даниїла Хармса „Я тепер автомобіль” (1994).
    З персонажами з її книг весь час трапляються якісь пригоди, відбуваються небезпечні та радісні події: то реальні діти потрапляють у казкову країну, а то герої казкових країн потрапляють у наше реальне життя.
Галина Малик – лауреат премії ім. О.Копиленка журналу «Барвінок» (1988) за повість-казку «Незвичайні пригоди Алі в країні Недоландії».
      А за повість «Злочинці з паралельного світу» Галина Малик у 2003 році стала лауреатом літературної премії імені Лесі Українки.
    Пише українською і російською мовами, перекладає з болгарської, є членом Національної спілки письменників України з 1991 року.
Галина Миколаївна веде активне громадське життя. Вона член Асоціації творчих жінок Закарпаття, допомагає молодим поетам і літераторам, заохочує школярів до перших проб пера. Її люблять і поважають, чекають її нових творів.
    І письменниця продовжує дивувати читача, сміливо йдучи на експерименти зокрема і з формою втілення видань. Так, у 2009 р. у видавництві «Карпати» виходить збірка «Незвичайна книжка».
   «Незвичайна книжка Каже сіра мишка Для хлопців і дівчаток А де її початок?» складається з трьох книг, об’єднаних одною круговою палітуркою, які можна гортати, не дотримуючись початку і не шукаючи кінця. Назва кожної окремої книжки — рядок із віршика:
 Каже сіра мишка:
 Незвичайна книжка
Для хлопців і дівчаток!
А де її початок?
     Родзинка та об‘єднавча суть його в тому, що можна почати читати з будь-якого рядка (тобто, з будь-якої з трьох обкладинок), і зміст не втратиться!
  Галина Малик пише для малят казки, вірші, скоромовки, дражнилки, фантастичні п’єси, перекладає з болгарської мови. У своїх творах розповідає про незвичайні життєві ситуації, інтригує діями і подіями. Навчає дітей на хороших прикладах, або ставить перед ними проблемні питання. Галина Миколаївна має талант від Бога писати дітям.
   У всіх її творах головні герої – діти, бешкетники, звірята. Письменниця творить свої казки, вірші, щоб вони несли дитині добро, справедливість, чесність, працьовитість. Від книжок цієї мудрої жінки душа переповнюється любов’ю і світить ясним сонечком, в серці завжди посміхається веселка. Іскри цієї любові долітають до кожного серця і хочеться вірити, що скоро вони засяють ясним сонцем. Сонцем чистоти, доброти, милосердя.




Читання улюблених книг поетеси - Галини Малик


Немає коментарів:

Дописати коментар