четвер, 20 жовтня 2016 р.

Легенди рідного краю


   

"Про гору Говерлу і річку Прут"
       Не сьогодні й не учора то було, а дуже й дуже давно. Може. тисяча і більше років тому. Тоді ще самої Говерли не було. була лиш Чорногора, де й жив  собі легінь із лицем ясним. як сонце. Високий. мав гнучкий стан, як буковий прут, за що його так і прозвали-Прут. Одного літа косив цей легінь траву на широкій зеленій полонині Рахівській. І так захопився роботою, що й не отямився, як його застала темна ніч. Був той хлопець не з боязких-постелив собі кептарик під смерекою і заліг спати.
       Раз у ночі як загриміло, але так, що аж вуха закладало. Далі й дерева, і кам"яні колоди, і вода, і навіть птахи-усе заколисалося. Шовкові косиці дзвонити стали-ударялися в кам"яні скелі. Тоді нагле настала мертва тиша, але й темінь. Щось булькнуло у воді. Тієї ж секунди все навколо засвітилося мінливим, перелевним світлом. З того світла й випливли красно-прекрасні дівчини. Були то три рідні сестриці, доньки одного не дуже доброго царя, Думеном він звався.
     Особливо впадала в око наймолодша царівна-красн, як Шовкова косиця, струнка, як смерічка. Розквітала першою молодістю, як цвіт яблуні в саду. Стояла вона і сумно дивилася на  Прута. Якось дуже сумно, але й дуже мило. Дивилася й мовчала. Інші дві її  сестри, царівни не мовчали, хіхікали, як дурні, були гордими.
      Прут одразу не злюбив їх. Він не міг відірватися від милого погляду наймолодшої царівни. Та й запитав її:
-         А як тебе звати, дівчинонько мила, королевий цвітку!
-         Говерла!Говерла я! Царя Думена донька.
       Голосок царівни жаринкою запав у добру душу Прута, погляд її-світлим променем увійшов до його серця. Але не довго милувався легінь царівною, усе то так скоро пропало. , як і з’явилося. Ні світла, ні царівни не стало. Легінь Прут був, як зачарований. Не переставав думати про Говерлу. Закриє очі-зразу перед ним  стоїть дівчина-красуня. Вона не виходила йому з голови. Увечері, коли починало темніти, він із великою заохотою уклався ночувати на тому ж кептарику, під тою ж смерекою що за диво. Не встиг прилягти-одразу заснув. І приснилося йому таке, що й у казці не розказати, а на папері не  описати. Він добре видить, як усе зазеленіло, засвітилося все. Чує, як квіти хором чи то дзвонять, чи то пісні співають. Дерева гілочками погойдуються і теж щось наспівують. Усі Говерлу величають.    Тим часом Говерла - красуня виходить із зелені й із того світла ясного. І щоб ви думали! Вона побігла до Прута, що спав на кептарику. Постояла над ним, потім сіла, протягнула руки… А вони були в неї сніжно-білі, як косиці білунки, аж світилися. І тими руками починає гладити кучерики Прута. А ті стали переливатися, як сріблясті хвилі на морі. То дуже красні були кучерики. Пробудився на то Прут. Очам своїм не вірить.

То не сон, то правда. То так і є. біля нього сидить царівна. Глянув легінь на Говерлу, вона розсіяла. Як зіронька на небі, й прихилила свою шовкову голівку на його міцні плечі. 
        Старші сестри Говерли все те виділи. Спочатку лише хіхікали, потім заздрість почала їх сильно допікати. Вони й надумали про все сказати батькові Думену.
Висунувся цар Думен над усі гори та й видить: його донька сидить на хлопському кептарику під ясним місяцем і то зеленіє, як рання весна, то засвітиться своєю голівкою, як зіронька. Грається-не награється із кучериками молодого косарика. А той прутиком  в’ється-звивається навколо неї і цілує її білі руки, а й голівку. 
    О-о-ох, якою злобою наповнилося серце царя. Він схопив свою царську палицю з олов яним наконечником.     
        Бахнув тою палицею по ґрунях Чорногори. Ті зразу розвалилися й почорніли від удару. Далі цар завив як вовк, закричав, що аж гора Кукуль потряслася. А далі й замовк, зомлів від злості. Скоро прийшов до пам’яті. І прокляв свою найкращу, наймолодшу і наймудрішу доньку:
  - Сиди єси, доню, аж до кінця світу. Будь вічнозелена, висока й міцна, як любов твоя шалена. А ти, легіню й косарю будь річкою Прутом. Вируй, гуди хвиленькою, щоб далеко чути. Та не коло царівни. Неспокійний, прудкий будь, пливи в самотині довіку від нині. 
      Скоро рано червоні хмари обвили своїм пасмом сонце, що нагадувало голову Божого Сина. Глянуло те сонце на Чорногору, потім на Рахівську полонину і не побачило там ні царівни-красуні під смерекою, ані легеня-косарика, кохання яких було таким сильним. Де вони любувалися-милувалися, там появилася висока гора, вища за всі близькі й далекі гори. Во ім’я безсмертя високої любові дівчини Говерли і гора стала називатися її іменем - Говерлою.                    Говерла - незвичайна гора, із красивим округлим вершечком, подібним до голови дівчини на вінчанні. Тут і крижинки синьо-білі грають, як діаманти на віночкові молодої. Серце якої в скорботі, - рідний батько розлучив її з коханням. Очі її в сльозах, що ллються, як дощ, і єднаються із сльозами милого, їй судженого легеня – косарика. А далі течуть ті сльози – перли річкою – хвилястим Прутом.
        Не рік і не два попід екзотною горою Говерлою прудко в’ється, як барвінок, річка Прут, що виникла з любові царівни Говерли і верховинського легеня Прута. Люди просять, аби Господь Бог хоч на тому світі поєднав їхні праведні душі. На все Боже благодать і воля. Злих же  людей, які повстають проти великої любові, які руйнують добро на землі, людей, які живуть не по правді, Бог не буде милувати. Тоді й річка Прут, ота сльозинка кохання царівни Говерли, і Рахівська Чорна Тиса, що колись, як кажуть добрі люди, була матір’ю в царя Думена, інші річки Карпат стають сердитими, переповнюються руйнівною водою і злим потопом  накидуються на людські поля, хати, села й міста. І так це буде доти. Поки люди не замисляться над самою суттю свого буття й не очистять свої душі од всього лукавого й злого. Самим Богом нам велено жити достойно й праведно і поклонятися духу Правди й Любові.

           Автор:  Юрій Туряниця, кандидат філологічних наук.
 Джерело: Новини Закарпаття. - 2001. - 10 листопада, №№ 165-166 (2150 - 2155)
 

Немає коментарів:

Дописати коментар