вівторок, 26 квітня 2016 р.

„Бібліотечне краєзнавство у системі формування духовності користувачів-дітей”

“Згадайте предків своїх,щоб історія перед вами не згасла”  - Ольга Кобилянська



21 квітня у ЦРБ  проходив семінар для працівників бібліотек-філій на тему:"Бібліотечне краєзнавство:проблеми і перспективи розвитку". В ході семінару була надана консультація
„Бібліотечне краєзнавство у системі формування духовності користувачів-дітей”. Детальніше про семінар http://rakhivcrb.blogspot.com/2016/04/blog-post_72.html
 Завідувачки філіями Верхнє Водяне і Росішка поділилися досвідом роботи з популяризації краєзнавства з користувачами-дітьми.



«Згадайте  предків своїх, щоб історія перед вами не згасла»
– цими словами  Ольги Кобилянської можна охарактеризувати краєзнавчу роботу бібліотек. Адже краєзнавство – це безцінна скарбниця історичного досвіду багатьох поколінь. Не можна пізнати історії всієї держави, не знаючи минулого і сьогодення своєї малої Батьківщини, землі де народилися і виросли. Термін “краєзнавство” містить у собі два значення: “КРАЙ” та “ЗНАЮ”. Отже воно вивчає певні віхи історичного, культурного, економічного життя й розвиток рідного краю.
    У системі краєзнавчого руху вагоме місце посідають бібліотеки, як інституції, що володіють значними краєзнавчими ресурсами, мають багатий практичний досвід у популяризації краєзнавчої літератури, у створенні власних інформаційно – бібліографічних матеріалів.
Суть краєзнавства - збирання, збереження та надання користувачам інформації про джерела з історії та життя рідного краю, стимулювання до пошуково - дослідницької роботи, пізнання історичних коренів, формування духовної і національної свідомості дітей. Суттєвим чинником становлення особистості, її духовності є краєзнавство – безцінна скарбниця історичного досвіду багатьох поколінь, усього найкращого, що витримало випробування часом. Воно є своєрідним містком, який поєднує покоління минулі з поколіннями сучасними й майбутніми. Краєзнавча інформація є джерелом формування національної свідомості, самосвідомості, виховання патріотичних почуттів, розвитку допитливості.
   Саме заходи краєзнавчого спрямування виховують почуття патріотизму, любові до Батьківщини, до рідного краю, формують почуття відповідальності за долю свого краю.
    Зберегти і примножити історію краю, народу і родоводу відродити найдорожче забуте слово, прислів'я чи приказку, мелодію материнської пісні, бабусину колядку чи щедрівку, звичаї, традиції, обряди та історичні нариси про край є одним з пріоритетних напрямків роботи кожної бібліотеки. Адже це дає кожній дитині краще пізнати себе, свій народ, свою землю, формує уміння свято берегти і передавати з покоління у покоління все те, що створили наші предки не даремно мовиться, що хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього.
  Краєзавча робота бібліотеки починається з формування краєзнавчого фонду який бажано виділити для дітей на окрему книжкову полицю, куточок за темою: “Мій край-моя історія жива”, “Є щось святе в словах мій рідний край”. Перше враження про фонд діти отримують з оформленням викладок літератури. Добре сприймається дітьми виставка-вікторина “Десять чому про малу батьківщину ”, виставка-подорож “Про батьківський край запитаймо у книги ”, виставка-хроноскоп ”Літописи рідного краю”. Всі виставки оформляються з використанням предметної атрибутики.
   Особливого значення у краєзнавчому фонді набувають не книжкові видання:
. рукописні матеріали,
. предмети побуту,
. ксерокопії  статей із періодики,
. дайджести,
. реферативна база,
.кінофотофонодокументи,
.фотофіксація.
   Ознайомлення дітей з історією традиціями, звичаями краю , з творчістю видатних митців та письменників-земляків відбувається завдяки проведенню творчих зустрічей  та різноманітних просвітницьких заходів для юних користувачів: це заочні краєзнавчі подорожі, бесіди, тематичні вікторини: “Стежками Закарпаття”, “Район,в якому ми живемо”, “Вулиці нашого села”, “Чи знаєш ти Україну та малу Батьківщину?”, “Заради життя на Землі”, “Календар Перемоги”, “Незабутні імена”. інтегрований бібліо-урок “Історія України на площах і вулицях нашого міста/села”, конкурс розповідей “Пишаюсь тобою, дідусю!”, краєзнавчий калейдоскоп “Наш край за … років”, родинні краєзнавчі конкурси “І дорослі, і малі, знайте витоки свої”, “З народних джерел”, ”Обереги рідної землі”.
   Враховуючи, що краєзнавство відображає зв’язок часів, матеріал доцільно представити по етапах історії села від початку  і до наших днів., що сприятиме послідовному розширенню знань дітей про край.
проводити краєзнавчо-пошукові роботи з активом бібліотеки  залучивши до цього вчителя історії  і спільними зусиллями створити “Енциклопедію мого села”, де будуть розміщені перші, найпростіші відомості про рідний край”. Створення таких власних видань активізує пошукову роботу бібліотеки по вивченню рідного краю. Зібрати фактографічний матеріал та літературний матеріал про походження назви своєї вулиці. Про яскраві епізоди в її історії. Про цікавих людей, що на ній проживали у різні часи допоможе краєзнавчий конкурс «Вулиці нашого села».
Так розкрити сторінки історії війни можна за допомогою добірки «Поетична історія України» за творами місцевих поетів., письменників. Для розкриття історії маловідомих сторінок війни можна записати розповідь ветеранів чи їхніх вдів і тим самим створити «Книгу пам’яті  про учасників тих подій». 
   Маючи давні, хороші традиції роботи краєзнавчого напрямку ви можете удосконалювати їх, вводячи нові форми роботи,. Більш детально пізнати свій край допоможе цикл заходів «Мандруємо рідним краєм», «Моя найкраща в світі сторона-чарівне неповторне Закарпаття!». В рамках цих заходів цікавими будуть заочні мандрівки в т.ч. віртуальні «Вояж Карпатським краєм», «7 див Закарпаття», «Відкрий для себе рідне…», «Величні свідки великої історії» (видатні люди села, міста), «Замки Срібної землі», краєзнавчий калейдоскоп «Край опришків, легенд, казок».
    З метою формування у підростаючого покоління почуття духовності , патріотизму та вшанування подвигу народу в боротьбі за свободу  допоможе урок мужності «Вони героями вернулися додому», урок пам’яті «Подвиг героїв, здійснений  в ім’я життя», краєзнавча вікторина «Стежками історії нашого краю» .З числа оновлених і досить ефективних форм масової роботи набудуть нового звучання краєзнавчі читання «Все Закарпаття читає дітям», краєзнавчий  урок“Барви рідного краю”, краєзнавча конференція “Збираючи історію мого міста (села) по крупинці».
      Вивчення культурної спадщини рідного краю, його звичаїв, традицій, обрядів, народних ремесел, організація і проведення народних свят, українських вечорниць, релігійних свят посідає одне з головних місць у народознавчому краєзнавстві як найважливіший засіб естетичного і патріотичного виховання дітей. І цьому сприятиме історико-етнографічна гра “Дивосвіт рідних оберегів”; родинне свято “Родинні скарби нашого села”;
Великою патріотичною справою роботи бібліотек це популяризація та вивчення багатства письменства краю. За допомогою поетичної години «Краю мій оспіваний в віршах», літературною стежиною «Поетичними стежками Рахівщини»  представляти найбільш виразних письменників різних поколінь, різних стилів на літературній ниві Закарпаття, Рахівщини, села.     
   Потрібно також приділяти увагу донесенню до дітей творчості місцевих поетів за допомогою краєзнавчого серпантина «В словах живуть всі почуття», літературної веселки «Геній гумору - Юрій Шип».
    Вивчення природного ландшафту, охорона і примноження природних багатств рідного краю - в центрі уваги екологічного краєзнавства.Краєзнавчі аспекти можна розкрити під час проведення години екологічних роздумів «Екоправо і ми», тренінгу «Як природу рятувати». А 22 квітня, в День Землі, можна провести презентацію рукописної книги - збірки читацьких знахідок «Моє екодиво» (фото та опис). Відкрити світ рідної природи допоможуть інформаційно-пізнавальні години «Ліки з домашнього городу», «Дивосвіт домашнього довкілля». Здавна славиться наш край своєю красою, чудовою мальовничою природою . Любов до Батьківщини - це і любов до природи рідного краю, яка потребує захисту, охорони. Більшої ефективності роботи у цьому  напрямку нададуть: екологічний марафон “Яка краса навколо нас” та екокруїз “Заповідними стежками Карпат.
    Важливим із засобів патріотичного виховання є художнє краєзнавство, до якого відноситься популяризація літератури про пам’ятники культури, образотворче, музичне та театральне мистецтво розмаїття заходів художньо-естетичного напрямку: мистецька подорож “Місто чудове, місто старовинне” (про пам’ятники культури). Зустріч з умільцями на тему «Ці золоті руки створили красу».
   Зазначу, що творчість бібліотекаря – це запровадження нових ідей у своїй роботі з дітьми. Для більш глибокого ознайомлення з життям краю та літературою про нього допоможуть і не традиційні назви краєзнавчих заходів, оригінальні форми, а саме, краєзнавчий мікс «Наша історія літературними стежками», краєзнавча флеш-акція «Чудовий край-чудової краси». Виховання почуття патріотизму, поваги до культурного надбання минулих поколінь нерозривно пов’язані з вивченням історії, традицій краю. Якщо ж в бібліотеці є мультимедійний проектор, то читачі разом з бібліотекарем можуть стати учасниками слайд-шоу «Рідне село пізнаю».     
     Адже впровадження комп’ютерних технологій в практику роботи бібліотек, дозволяє не лише використовувати ресурси світової мережі, але й доповнювати їх власною краєзнавчою інформацією.
   Популяризуючи краєзнавчу інформацію за допомогою різних форм і методів, важливо щоб діти-користувачі зрозуміли та серцем сприйняли те розумне,добре, вічне, що несе краєзнавчий матеріал. Адже без глибокого і систематичного пізнання народної, духовної, матеріально-побутової культури не можливо формувати нові ціннісні орієнтири  підростаючого покоління
 І на останок зауважу. Що бібліотеки сьогодні займають достойне місце в громадському житті краю, формуванні культурологічного середовища та духовному збагаченні особистості. Зрозуміло,що у краєзнавчій діяльності є чимало проблем, пов’язаних передусім з нестачею краєзнавчої літератури, але в бібліотеках працюють творчі, віддані справі  люди. Які роблять все для того. Щоб виховати любов і дбайливе ставлення до рідного краю.
Узагальнюючи сказане, слід підкреслити, що формування світогляду дітей  неможливе без любові до своєї “малої батьківщини” - до домівки, в якій народився, де пройшло дитинство. Відновити історію сім’ї, повернутися обличчам до її забутих традицій, звичаїв, залучити до прадідівських ремесел, навчити дбайливо ставитись до природи, ресурсів, пам’яток історії і культури краю, мови, літератури, фольклору, народної творчості - ось основне завдання краєзнавчої роботи, над чим повинні працювати бібліотечні працівники. І  сподіваюсь, що ця консультація  допоможе  залучити дітей до вивчення історичного минулого свого народу, усвідомити свої корені, знайти моральні орієнтири в житті, виховати в собі почуття національної гідності, патріотизму. І коли дитина  на запитання: “Де найкраще місце на землі?” із впевненістю зможе сказати: “Там найкраще, де родився ти”, ось тоді ви досягли своєї мети.
      Макет виставка-спогад “Мій край - моя історія жива” з розділами:
              Стрінки історії розповідають (про історичне минуле краю);
              Рідний край - гордість моя (про славетних земляків);
              Земля квітучої краси (про екологію);
              У вінку духовної краси Закарпаття (культура, літературне життя);
              Наших оберегів кольори (народні традиції, звичаї, побут, фольклор)
Використані джерела:
Гудимова, Н. Краєзнавча діяльність бібліотеки: історія і сьогодення / Н. Гудимова, І. Цуріна // Шкільна бібліотека. – 2010. - № 7. – С. 49-53.
Краєзнавство в системі розвитку духовності і культури регіону Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції (21-23 жовтня 2008 р., м.Вінниця) [Електронний ресурс] /Редакційна колегія: М.Г.Спиця Г.М.Авраменко О.М.Зелена  Т.В.Котуз П.І.Цимбалюк. – Режим доступу: http://www.library.vn.ua/downloads/tez_konf_200.pdf    -  Назва з екрану.
Кушнаренко, Н.М. Бібліотечне краєзнавство – стратегія розвитку теорії і практики в умовах електронного середовища [Електронний ресурс] / Н.М.Кушнаренко. – Режим доступу: http: //korolenko.kharkov.com/27.htm.  – Назва з екрану.
Манжула, Таісія. Бібліотечне краєзнавство у системі формування духовності користувачів та збереженні культурної спадщини краю / Т.Манжула. – Світ дитячих бібліотек. – 2007. – С. 23 – 25 .
Черноус, Валентина. З дитинства, з рідного краю: Місія дитячих бібліотек у формуванні духовного потенціалу нації / В.Черноус. – Світ дитячих бібліотек. – 2007. – С. 32 – 33 .








Немає коментарів:

Дописати коментар