четвер, 19 травня 2016 р.

Дитячі книги-ювіляри року




   Упродовж усього життя ми звертаємось до книжки. Батьки читали вам казки, вірші, коли ви ще не вміли добре говорити. Згадайте свої перші улюблені книжечки, які роздивлялися, щось згадуючи,уявляючи, фантазуючи. А коли вивчили літери, то почали з них складати слова, а з слів речення, і ви помалу стали читачами. За допомогою книжки ви пізнали себе і зрозуміли світ, що вас оточує. Казки, веселі та сумні віршики, оповіданнячка про відважних людей, про таємниці природи, про те, як живуть люди в далеких і близьких краях. Про все це розповідає книжка.
   Книга-найбільш складне і велике диво створене людиною. Вона буде жити вічно. Книгу люблять всі, але чи знаєте ви, що і в книги як і в людини є день народження. Тобто день, коли письменники почали писати для вас.


       Нестайко, Всеволод. Нові пригоди в лісовій школі: Казка [ для мол. шк. віку]/ В.Нестайко; Худож. Т.Юрченко.-Х.: Ранок,2005. - 127 с.: іл.
      Цю  казку для вас, малята написав написав чудовий дитячий  письменник Всеволод Нестайко. Казкові історії про пригоди малят-звірят із лісової школи настільки сподобалися київській художниці Тетяні Юрченко, що вона намалювала дивовижні картинки, на яких усе зображено саме так, як відбувалося на справді. Пригоди в лісовій школі написані 35 років тому.


   Білоус, Дмитро. Пташині голоси: вірші про птахів [ для мол. шк. віку]/ Д.Білоус. - К.: Веселка, 1961. - 50 с.
    В книжці ви можете ознайомитися з пізнавальними віршиками про птахів: "Одуд", "Швидка допомога", "Пісенька про куличка" та ін.
  



     Забіла, Наталья. Троянові діти: вірші[ для мол. шк. віку] // Українська дитяча література. Хрестоматія : У 2 ч.: / Упоряд. І.Луценко та ін. - К.: Вища школа, 1992. - Ч. 2. - С.86 - 92.
      У цій хрестоматії вміщено уривки з віршів Троянові діти про заснування братами Києм,Щеком і Хоривом та сестрогю їх Либідь м. Києва. 


      Тютюнник, Григір. Лісова сторожа: Оповідання [ для мол. шк. віку]/ Г.Тютюнник; Мал.Я.Левич. - К.: Веселка,1971. - 26 с.
   Героїня книжечки – дівчинка Ганнуся. Дядечко подарував їй  маленьке жовте курчатко. Хазяйновита, дбайлива дівчинка турботливо доглядає і оберігає його.



      Гуцало, Євген. Жовтий гостинець: Оповідання [ для мол. шк. віку] /Є.Гуцало. - К.: Веселка, 1982. - 20 с.
     Найтоншими барвами своєї чудової мови автор вимальовує перед вами чудовий світ прекрасного дитинства з його радощами і печалями, а ще світ живої природи, частиною якого є і ми, люди. (1981 р.)



  Письменна, Лариса. тисяча вікон і один журавель: Повісті та оповідання [ для мол. шк. віку]/ Л.Письменна. - К.: Веселка,1988. - 333 с.:іл.
   До збірника увійшли повісті та оповідання про цікаві спостереження, за поведінкою тварин. про охоронців лісу, будівельників. (написана збіркак в 1971 р.)


    Родарі, Джанні. Пригоди Цибуліно: Казка [ для мол. шк. віку]/ Л.Письменна. - К.: Веселка,1985. - 185 с.:іл. 
   У чудовій казковій повісті відомого італійського письменника, лауреата Міжнародної премії імені Г. К. Андерсена Джанні Родарі розповідається про пригоди веселого цибуляного хлопчика Цибуліно та його друзів, які разом захищають скривджених і відновлюють справедливість. 

   

   Аксаков, Сергій. Червона квіточка: Казка ключниці Пелагеї  [ для мол. шк. віку]/С.Аксаков; Пер. з рос.А.Сокол; Худож. О.Усенко. - Х.: Видавництво Мікко, 2011. - 48 с.;іл.
    Ми всі хочемо, щоб збувалися наші бажання. А чи часто ми замислювалися про те, які випробування готує доля тим, чиї мрії здійснилися? Чи готові ми до них?          Героїня чудової старовинної казки Сергія Аксакова, за мотивами якої написана ця книжка, з честю подолала всі перешкоди на шляху до щастя. А допомогли їй у цьому її добре, великодушне серце і чиста, вдячна душа. 


 

     Мілн, Алан. Вінні-Пух та його друзі : Повість-казка  [ для мол. шк. віку] / А.Мілн; Пер. з англ. Л.Солонька; Мал. С.Лопухової. - К.: Веселка, 1977. - 220 с.  (1926 р.)
   Вінні-Пух - симпатичний плюшевий ведмедик, герой оповідань та віршів Алана Олександра Мілна, створений для сина письменника - Крістофера Робіна. 




             Толстой, Олексій. Золотий ключик, або пригоди Буратіно : Казка [ для мол. шк. віку]/О.Толстой; Пер. з рос. Н.Кир'ян . К.: Школа, 2006. - 144 с. : іл. - (Моя улюблена книжка).
     Милий дерев'яний хлопчина якого звуть Буратіно, незвичайна дівчинка Мальвіна з голубим волоссям, злий Карабас-Барабас… прочитавши цю казку, ви поринете у казковий світ її героїв, станете свідками дивовижних пригод…





      Толстой, Олексій. Золотий ключик, або пригоди Буратіно : Казка [ для мол. шк. віку]/О.Толстой; Пер. з рос. Н.Забіли. -  К.: Веселка, 2004. - 120 с. : іл. (1936 р.)



   Толстой, Алексей.  Приключения Буратино или Золотой ключик : Сказка [ для млад.. шк. возраста] /А.Толстой; Худож. Л. Владимирский. - М.: Сов. Россия, 1985. - 124 с.

      Чуковський, Корній. Федорино горе, Телефон, Переплутанка : Вірші // Чуковський, Корній. Лікар Айболить : Казки, вірші [ для мол. шк. віку] / К.Чуковський; Пер. І.Нехода. - К. : Школа, 2006 . - С. 45 - 70. (1926 р.)
    Ці вірші та казки Корній Чуковський створював так, виспівував, вигукував, витанцьовував їх. І лише тоді, коли казка ожила і почала підтанцьовувати своєму татові-поету, автор "ловив" її та переносив на папір. Спробуй і ти прочитати в голос будь-який поетичний твір із цієї книжки, і сам побачиш, як тобі одразу схочеться підхопитися з місця і закружляти, застрибати по кімнаті, вигукуючи й виспівуючи кожен рядок! Ото буде весело!...

     Распе, Рудольф. Пригоди барона Мюнхаузена : Оповідання [ для мол. шк. віку]/ Р.Распе; Переказ для дітей К.Чуковського; Переклад Г. Тютюнника. - К.: Веселка,1981. - 83 с. : іл.- (1791р.).
    В основу фантастичних пригод барона покладено оповідання справжнього барона Мюнхаузена який жив у 18 ст. в Німеччині. Він був військовим, якийсь час служив у Росії і воював з турками. Повернувшись до свого маєтку барон незабаром уславився як дотепний оповідач, вигадник найнеймовірніших пригод.

Немає коментарів:

Дописати коментар