пʼятницю, 11 березня 2016 р.

"Сторінками поезій великого Кобзаря"




За допомогою літературної години "Сторінками поезій Кобзаря" учасники гуртка "Світлячок" розширили свої знання про життя і творчість Тараса Шевченка, а також мали змогу продекламувати вірші національного генія- Тараса Григоровича Шевченка".
Бібліотекар
       По всій нашій  Україні проходять Шевченкові дні.  І ми сьогодні з вами зробимо невелику  подорож  Шевченківськими дорогами. Тож розпочнемо.
      9 березня 1814 року в селі Моринці на Черкащині в сім’ї кріпака Григорія Шевченка серед морозної темної ночі блиснув на все село один вогник – це народилася дитина. Для пана – нова кріпацька душа, а для України – великий поет, незламний Кобзар. Батьки дали йому ім’я Тарас. Хлопчик ріс лагідною, чуйною та щирою дитиною. Найбільше він любив свою матінку. Коли Тарасикові виповнилося 8 років батьки віддали до дяка « в науку». За найменшу провину дяк карав своїх учнів різками. Гірке дитинство випало на долю Тараса. В 9 років радість і втіха потьмарилися горем: померла мама. І почалося страшне сирітське життя біля мачухи. Чужа недобра жінка дуже погано ставилася до Тараса. Її дратували його мрійність, гаряча вдача. Коли Тарасові виповнилося 11 років, помер і батько від злиднів та важкої роботи. Залишився хлопчик сиротою. З самого дитинства Тарас прагнув до знань.             Навчився читати, писати, співати, а особлива любов була до малювання.  Шевченко дуже любив рідну природу. Часто сидів під деревом, чи на березі річки, рано-вранці чи увечері, і дивився: як ростуть верби та берізки, чи слухав, як пташки співають в гаю, бачив як сонечко увечері сідає.

А потім складав вірші.

                   (Діти читають вірші Шевченка)


              В своїх віршах та поемах Т .Г.Шевченко описував і тяжке життя народу, яке не обійшло і його самого. Коли читаєш його вірші,то ніби чуєш ніжну, сумну пісню. Тарас в дитинстві любив слухати, як співала його сестра Катря. Слухав, завчав слова і сам співав. Дуже любив слухати пісні і думи старих кобзарів. Багато віршів, написаних Т.Г.Шевченком,покладені на музику.  «Думи мої ,думи», «Тополя», «Реве та стогне Дніпро широкий», «Стоїть гора висока», «Заповіт», «Зацвіла в долині червона калина»… 72
 віршіа Кобзаря стали піснями.



             Усміхнулася доля Шевченкові тоді, коли йому було 24 роки. Є гарне прислів’я “Світ не без добрих людей”. Земляки - художники побачили в ньому талановиту людину і викупили з неволі, допомагали з навчанням в Академії мистецтв. І в той час Тарас написав багато творів, які увійшли до збірки ” Кобзар” (1840 р.). Для своєї збірки Тарас Григорович обрав таку назву тому, що колись кобзарями називали народних співців, які ходили від села до села, граючи на кобзі. Вони співали людям пісні про долю України, її народу.  Згодом ця назва стала символом творчості поета, адже він і є Великим Кобзарем – співцем українського народу. Справді, «Кобзар» належить до тих книжок, які найбільше друкують і читають у всьому світі. То святиня, національна Біблія України.
           Але Т. Г. Шевченко був не лише поетом, а ще був й талановитим художником. Багато своїх живописних творів залишив  нам у спадок.
Він написав понад 1000 картин. За свої малюнки Шевченко був нагороджений трьома срібними медалями. Малював портрети, автопортрети, 
пейзажі, картини про життя народу.

            9 березня 1861 року Шевченку минуло 47 років. Привітати поета, який лежав тяжко хворий, прийшли друзі. А 10 березня перестало битися серце великого українського Кобзаря. Тіло Т.Шевченка було перевезено в Канів і поховано на Чернечій горі. Так заповідав великий поет.

Вікторина
1.       Назвати імена батьків Тараса Шевченка.
(Катерина, Григорій).
2.       Як звали братів і сестер Шевченка?
(У Тараса було два брати і три сестри, він був третьою дитиною. Микита, Катерина, Ярина, Тарас. Марся. Йосип).
3.       Де і коли народився Т.Г.Шевченко?
(9 березня 1814 р. в селі Моринці Звенигородського повіту на Київщині (Черкаська область).
4.       Якого віку був Тарасик, коли померла його матуся, батько?
(9 років – мати 1823 р.,  11 років – батько 1825 р.)
5.       Де поневірявся  Т.Шевченко, осиротівши?
(Був попихачем у дяка П.Богорського, наймитував у попа, потім пас громадську отару).
6.       У яких творах поет пише про своє нещасливе дитинство?
“Мені тринадцятий минало”, “Сон”, “І виріс я на чужині”, “І золотої, й дорогої”).
7. Який талант проявився в Шевченка раніше – художника чи поета?
(Ще в дитинстві у Тараса з’явилися здібності до малювання).
8. У якому році викуплено Тараса Шевченка з кріпацької неволі?
(1838 р.)
9. Як називалася перша збірка творів Тараса Шевченка?
(“Кобзар”).
10. Коли помер Т.Шевченко? (10 березня 1861р)





Бібліотекар ВО 1-4 класів Галина Ворохта

Немає коментарів:

Дописати коментар