вівторок, 24 травня 2022 р.

Рахів – місто вишиванки

 

«Україна Шевченкова квітне,

 бо  вишивана в неї душа» 

           

     Вишиванка - це не лише особливий елемент святкового національного одягу, але й важлива частина культури українського народу. Вишиванка є символом краси, здоров'я і щасливої долі. Її вважають оберегом української нації. День вишиванки – свято, покликане сприяти єдності й процвітанню українського народу.

В цей день до дитячої бібліотеки завітало багато гостей – діток та їх батьків, як наших постійних користувачів, так і нових – осіб, які вимушені були покинули свої домівки і зараз проживають в нашому місті. Всі вони завітали до нас одягнуті у святкові вишиванки!

Відкрила захід завідувачка бібліотеки Єва Дідик, яка привітала всіх з днем вишиванки та розповіла про історію виникнення свята та підкреслила, що вишита сорочка, це те, без чого важко уявити українську культуру, побут, історію. Поза сумнівом, це – одне з найкрасивіших національних убрань у всьому світі. Вишиванка – це символ єднання, солідарності і підтримки!

Ведучі Марія Яворенко та Любов Лазоряк розповіли, що одягнена  сьогодні вишиванка - є символом незламності українського духу, заявою на весь світ про те, що українці - вільний народ.


     Таємничою мовою вишивки передано безліч побажань для сімейного благополуччя та щастя людини. Символічними кольорами – червоними і чорними, як у пісні, пройнята вся історія нашого народу.

У виконання Миколи Михайлюка прозвучала пісня «Два кольори», скрипаль Василь Тушер виконав гуцульські мелодії, а Василь Кокіш присвятив свою авторську пісню 128 окремій гірсько-штурмовій Закарпатській бригаді.

Члени клубу за інтересами «Трембіта» та користувачі бібліотеки взяли участь у літературній композиції «Я по світу іду у вишиванці», де  декламували вірші українських поетів про вишиванку.

Запрошені мали змогу переглянути виставку вишиваних робіт майстринь: Єви Дідик, Ганни Козурак, Марії Ворохта та Олександри Романюк. 

В кінці заходу, в центрі міста, біля пам’ятника Гуцулу, присутні взяли участь у флеш-мобі – виконали пісню „Ой, у лузі, червона калина”.

Шануймо традиції! Пам`ятаймо, що ми - українці!





Немає коментарів:

Дописати коментар