пʼятницю, 15 червня 2018 р.

Конкурс :"Лідер читання"




Положення
про обласний тур Всеукраїнського конкурсу
«ЛІДЕР ЧИТАННЯ»

1. Загальні положення
1.1.     Це Положення визначає порядок проведення щорічного обласного туру Всеукраїнського конкурсу «ЛІДЕР ЧИТАННЯ» (далі – Конкурс).
1.2.   Конкурс проводиться за ініціативи Національної бібліотеки України для дітей (далі – НБУ для дітей) спеціалізованими бібліотеками України для дітей за сприянням Міністерства культури України, Української асоціації працівників бібліотек для дітей, Національної секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY.
1.3. Організаційно-методичне забезпечення обласного туру Конкурсу здійснює КЗ «Закарпатська обласна бібліотека для дітей та юнацтва» Закарпатської обласної ради.
1.4.   Мета Конкурсу:
·        розвиток інтелектуального потенціалу дітей;
·        заохочення дітей і підлітків до систематичного читання та змістовного дозвілля;
·        популяризація дитячого читання та підвищення ролі книги і бібліотеки серед дітей;
·        підвищення міжнародного авторитету України та української книги.
1.5.   Завдання Конкурсу:
§  виховання почуття любові до Вітчизни та рідного краю, привернення уваги до кращих надбань вітчизняної та світової літератури;
§ стимулювання дитячих бібліотек до розробки та впровадження власних програм з метою популяризації дитячого читання та залучення до участі у них читачів.
1.6.  Інформація щодо проведення Конкурсу оприлюднюється на веб-сайті обласної бібліотеки для дітей та юнацтва, блогах районних і міських бібліотек для дітей, а також у засобах масової інформації.
1.7.   Під час проведення Конкурсу обробка персональних даних учасників здійснюється з урахуванням вимог Закону України «Про захист персональних даних» від 1 червня 2010 р. № 2297-VI.

2. Участь у Конкурсі
2.1.     Учасником Конкурсу може стати зареєстрований читач будь-якої дитячої бібліотеки, який прочитав найбільшу кількість книг за певний відрізок часу, а саме у літній період та є активним учасником програми з підтримки читання і бібліотечних заходів.

2.2.   Учасниками Конкурсу є діти – учні 5-7 класів.
Учасники конкурсу повинні представити читацький щоденник, написати відгук на улюблену книгу. Відгук може бути написаний як у прозовій, так і у віршованій формі, в паперовому або електронному виді. Учасники-автори зазначають свої дані (ПІБ, вік, домашню адресу, контактний телефон).

3. Організація, умови, строки проведення Конкурсу
3.1. Організатором обласного туру Конкурсу є Комунальний заклад «Закарпатська обласна бібліотека для дітей та юнацтва» Закарпатської обласної ради за сприяння департаменту культури Закарпатської обласної державної адміністрації.
3.2. Для проведення Конкурсу обласною бібліотекою для дітей та юнацтва створюється обласний організаційний комітет та журі, який:
– погоджує і затверджує правила проведення, план заходів та дату оголошення початку Конкурсу в області;
– налагоджує зв’язки з координаторами Конкурсу в районах і містах обласного підпорядкування;
– надає консультативну, інформаційну і методичну допомогу координаторам на місцях;
– підсумовує та оприлюднює результати Конкурсу.

3.3. Конкурс проводиться у три етапи:
-           перший на місцевому рівні (02 травня – 5 вересня)
-           другий на обласному рівні (6 вересня – 11 вересня)
-           третій, підсумковий – на всеукраїнському (18 вересня – 21вересня) у м. Херсоні. У 2018 р. перше підведення підсумків Конкурсу проходитиме на базі Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки у вересні цього року.
3.4.         За результатами першого і другого етапів визначається один переможець незалежно від віку.
4. Фінансове забезпечення Конкурсу
4.1. Конкурс проводиться на безоплатній основі.
4.2. Витрати на організацію та проведення обласного туру Конкурсу здійснюються за рахунок учасників, спонсорської допомоги, а також коштів, не заборонених законодавством України.

5. Порядок проведення Конкурсу
5.1. Перший (міський/районний) етап Конкурсу проводиться у визначений термін в міських/районних бібліотеках для дітей.
Учасники перед початком конкурсу представляють членам журі свої читацькі щоденники, які мають містити записи про прочитані книжки, які не входять до шкільної програми з української чи зарубіжної літератури, закарпатських авторів та презентують відгук на улюблену книгу. Відгук може бути написаний як у прозовій, так і у віршованій формі, в паперовому або електронному виді. Учасники-автори зазначають свої дані (ПІБ, вік, домашню адресу, контактний телефон).
При оцінюванні учасника членами журі Конкурсу братимуться до уваги: рейтинг читацької активності конкурсанта; уміння яскраво та змістовно висловити свою думку, творче ставлення дитини до складання відгуку; відповідність художнього оформлення змісту відгуку.
За підсумками роботи журі на місцевому рівні складає протокол, який підписується головою, секретарем та членами журі Конкурсу.
За результатами першого етапу визначається один переможець незалежно від віку.
Переможець першого етапу бере участь у другому (обласному) етапі.
5.3. Другий (обласний) етап проводиться заочно для переможців першого (районного/міського) етапу.
Для участі у другому етапі районна/міська бібліотека для дітей надсилає протокол першого етапу, відгук на улюблену книгу переможця та мультимедійну презентацію (5-6 слайдів) про участь переможця у різноманітних бібліотечних програмах підтримки читання: обговореннях книжок, зустрічах з авторами, вікторинах, конкурсах та інших заходах, які проводилися в цьому році.
При оцінюванні поданих матеріалів членами журі Конкурсу братимуться до уваги: рейтинг читацької активності конкурсанта; творче ставлення до складання відгуку; участь у бібліотечних заходах.
За результатами другого етапу визначається один переможець незалежно від віку.
         За підсумками роботи обласне журі складає протокол, який підписуються головою, секретарем та членами журі Конкурсу.

6. Визначення та відзначення переможців Конкурсу
6.1. Визначення переможців Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання» відбуватиметься щороку на базі однієї з бібліотек для дітей України у рамках проведення заходів з підтримки книжки й читання:
·        м. Київ: Мистецький Арсенал, квітень;
Медвін: книжковий світ, листопад;
Київська книжкова виставка до Дня знань в Українському домі, що проводиться щороку в кінці літа під патронатом Державного комітету телебачення і радіомовлення України;
·        м. Одеса: Одеський Корнійчуковський фестиваль дитячої літератури у рамках книжкового фестивалю «Зелена Хвиля», початок серпня;
·        м. Запоріжжя: літературний мистецький фестиваль «Запорізька книжкова толока», кінець жовтня;
·        м. Кропивницький, «Літфонтан у Кропивницькому», початок листопада та ін.
6.2.   Переможці Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання» увійдуть до складу національного дитячого журі міжнародної премії IBBY

Немає коментарів:

Дописати коментар