пʼятницю, 15 січня 2016 р.

Інформаційна робота з користувачами-дітьми

                  

       Сучасна людина, яка живе в умовах інформаційного суспільства повинна вміти не тільки читати й писати, але й швидко та вільно орієнтуватись у потоці різносторонньої інформації. Наша бібліотека має в наявності 3 комп’ютери які поступово підключалися до мережі Інтернет.  Доступ до мережі Інтернет ми отримали в лютому місяці 2014 року.  До цього часу пошук інформації ми вели у Інтернет - центрі ЦРБ та  у домашньому комп’ютерах. В кінці 2014 року відділ культури придбав комп’ютер для користувачів. А в лютому місяці поточного року його підключили до Інтернету.
     У всесвітній мережі інформація нашої  бібліотеки висвітлювалася на сторінках Однокласників та Фейсбук з домашнього комп’ютера.
     Після підключення до Інтернету,  діти-користувачі почали активно відвідувати бібліотеку, навіть утворювалися черги, і щоб їх уникнути ми завели зошит користувачів Інтернетом, де наперед змогли записатися кмітливі читачі. Щоб не засиджувалися довго за комп’ютером та чекаючи  свою чергу для них працівники проводять інформаційні хвилинки. Скористатися  послугами Інтернету змогли понад 300 користувачів-дітей нашої бібліотеки, деякі з них приводили своїх друзів, так ми отримали 10 нових користувачів, а забудькуваті користувачі (боржники) повернули книги, постійними відвідувачами Інтернету є художній керівник РБК та керівники хореографічного та драматичного гуртків, а також мешканці з інших міст України які є гостями нашого міста. З користувачами-дітьми молодшого шкільного  віку проводиться бесіда-консультація на знання комп’ютерної грамотності, ознайомлення з правилами користування Інтернет. Більшість з дітей вперше почали освоювати комп’ютерну грамотність. Для них проводилося коротке навчання як користуватися мишкою, вести пошук необхідної інформації. На даний час вони освоїли первинні навики роботи у пошуку інформації в павутинні – мережі. Тематика запитів дітей  в пошуках інформації  досить різноманітн: «Цікаве про тварин», «Дива світу», читання онлайн дитячої поезії по шкільній програмі, електронне спілкування з друзями ВКонтактах, Однокласниках, користування Вікіпедією у тлумаченні слів. Гості міста в основному користуються електронною поштою. Для відвідувачів бібліотеки завели зошит вражень, пропозицій, побажань.
             Блог нашої бібліотеки діє 1 рік і за цей період його відвідали більше
 3 тисячі 600 людей з:
України-2826
США-164.
Близьке зарубіжжя(Росія-139, Молдова-6, Білорусь-1 )
Кенія-18,
Португалія,
Ізраїль
       Інтернет-ресурси використовуються під час проведення просвітницьких заходів. Бібліотекарі   підготували мультимедійну презентацію «Сім див України», «Чарівник дорослих і дітей – Г.К.Андерсен».
        Найбільш відвідуваною сторінкою є бібліоскарбничка, де розміщується інформація для бібліотечних фахівців-23 відвідування, з публікацій 14 відвідувачів зацікавив «Звіт про роботу бібліотеки за 2014 рік». В січні місяці зробиться аналіз відвідування сторінок і ті сторінки які не відвідували зовсім будуть видалені і створяться нові більш цікаві.
  Сьогодні наша бібліотека сприймається відвідувачами та користувачами, як сучасна інформаційна установа, що сприяє їх всебічному розвитку. Адже доступ до мережі Інтернет допомагає створити новий рівень у наданні послуг  користувачам.  Інтернет –для дітей це не тільки місце для отримання потрібної інформації, а й місце відпочинку, де можна віртуально помандрувати в любу країну Земної кулі, відвідавши найцікавіші  чудеса світу. За допомогою інформації на блозі про конкурси які проводилися у звітному році користувачі – діти філій взяти участь у Всеукраїнському конкурсі «Книга пам’яті мого роду» - В.Водяне і Ділове а стати Лицарем видавництва «Карпати» змогла неодноразова учасниця конкурсу «Кращий читач бібліотеки» філії Луг. Користувачі цих трьох бібліотек проявляють най активну участь у різноманітних акціях і конкурсах.
протягом року  виконано відділами обслуговування 932 бібліографічні довідки у т.ч. 3 віртуальні, поповнився архів 5 виконаними письмовими  довідками. Доступом до Інтернет – мережі скористалися і дорослі відвідувачі  і потенційні користувачі у кількості 271чол.
    До 70 річчя перемоги 2 дітей із філій взяли участь у конкурсі «Книга пам’яті мого роду».
    Конкурс до 70 річчя видавництва «Карпати» відбувся у ЦДБ, оцінювали виступи своїх товаришів учасники самого конкурсу, журі тільки переглядала щоденники читання і малюнки до прочитаних книг. Переможницею стала користувачка філії с. Луг Іваниш Ангеліна неодноразова учасниця конкурсу «кращий читач бібліотеки» інформацію про конкурс знайшла на блозі  нашої бібліотеки. Всім працівникам системи наголошується постійно на семінарах даються сайти  інших бібліотек  щоб  ознайомлювали своїх читачів-дітей із ними та  блогами  бібліотек де розміщується корисна інформація.

   Для працівників бібліотек-філій надавалися консультації на районних семінарах які проходили у ЦРБ та філії Луг, в жовтні на базі нашої бібліотеки пройшов семінар «Сучасна бібліотека для дітей….» Про роботу  семінарів можна дізнатися з блогу  нашої бібліотеки.







Немає коментарів:

Дописати коментар