суботу, 28 листопада 2015 р.

прем'єра книги

                        
                                   МИКОЛА  БЛИЗНЮК
                           
                                     "НАЙМИЛІШИЙ КРАЙ"
                                             

                                                                    
                 ЧАРІВНА  КРАЇНА  ДИТИНСТВА   МИКОЛИ  БЛИЗНЮКА

                               Я мрію стати ,  хочу  стати  птахом ,
                                         Який кружляє над  землею
                                 Свобідно , гордо і без тіні страху ,
                                 Просторам відданий  душею.
                                                          Микола Близнюк.
                                

        Микола Близнюк – визнаний поет Косівщини  і Прикарпаття . Цікавий і захоплюючий дивосвіт його поезії – поезії серця і розуму. У сузір’ї талантів Гуцульського  краю ім’я Миколи Близнюка сяє яскравою зіркою. Він  - автор 10-ти книг . За свою творчу і громадську діяльність удостоївся звання лауреата районної літературної премії ім. Михайла Павлика.
          Микола Іванович Близнюк народився 3 грудня 1947 року в селі Старих Кутах. А розпочав свій творчий шлях у далекому 1965 році з надрукованої добірки віршів у Вижницькій районній газеті «Радянська Україна». Літератори Буковини та Прикарпаття відзначили у його перших віршах свіжість , самобутність і яскраво виражений талант .
            Перша книга  поета «Окрилені гори» була видана за кошти автора у видавництві «Буковина» в Чернівцях (1991р.). У передмові відомий літературознавець і критик Іван Гришин-Грищук писав:
«…Поет відкриває для нас усю багатогранність світлих сторін буття , високих злетів людського духу , дарує потрясіння від відкриття прекрасного».
                У другій поетичній збірці «Чугайстрова криниця» (1996р.) він підтвердив , що сіє справжню поетичну  і духовну красу. Через прості , дохідливі , образні вірші автор прагне навчити дітвору , щоб вони були прихильні до доброти , чесності , справедливі , супротивились фальші , брехні , підлабузництву , улесливості.
                    Завдяки матеріальній допомозі і сприянню книговидавця Михайла Павлюка , побачила світ третя Близнюкова книжка – «Олекса Довбуш» . Це віршована поема в легендах . Щоб побачити своє дітище , автору довелося терпляче з надією чекати майже чверть століття. Микола Близнюк по-своєму створив у поемі образ народного борця за правду й справедливість , спираючись на легенди гуцульського краю , своєрідно трактуючи історичні факти й події , відображені у фольклорі.
                На початку 2001 року була надрукована    епічна поема М.Близнюка «Сонцевіри». В ній автор звеличив і оспівав нескорене плем’я Карпів.
                Микола Близнюк , як поет , дуже вимогливий до себе і до своєї творчості . На суд читача виносить лише виважене , вистояне , вартісне. Те, що пройшло крізь призму душі , зігріте серцем і думкою , освячене правдою людського життя – буття. Саме писати щиро , правдиво , не фальшувати , не лінуватись  він по – батьківськи навчав юних літстудійців при редакції газети «Гуцульський край».
Микола Близнюк – один з найактивніших і діяльних членів Асоціації літераторів Косівщини.
На творчій ниві поетом зроблено немало. Він постійно дотримується думки , що дитина має право на любов та повагу , й послідовно втілює цю думку в своїх поезіях . А їх він створив чимало-десь більше трьох тисяч .
                Нова книга Миколи Близнюка «Наймиліший край» містить різні за змістом та жанровими ознаками твори . На її сторінках шанувальники  художнього слова знайдуть скоромовки і загадки , абетку , пісні , вірші на історичні , екологічні . народознавчі  , фольклорні теми .
                Дуже докладно розповідає письменник про тварин , звірів і птахів , розширює уявлення дітей про предметний світ , який їх оточує , допомагає пізнати стосунки людини і природи , навчає прислухатися до голосу пташки , тихенького шепоту листу, дзюркотання струмочка , що біжить собі крізь гущавину кудись у далечінь… 
Автор веде мову з дітьми про все , чим повниться їх життя: нетерпляче очікування свят і радість Різдва , що разом із першою зіркою  приходить у наші домівки , веселу коляду, яка мандрує з малечею від хати до хати , сповіщаючи всіх , що Христос народився , карнавальну гуцульську переберю – Маланку , яка тішить і дорослих , і малих своїм неповторним колоритом і сердечним віншуванням добра і гараздів для кожної християнської родини…
крім свят , є й будні в дитячому житті . Однак вони зовсім не сірі й нудні – навпаки : наповнені цікавими заняттями й змістовною працею. Микола Близнюк розповідає , як його герої читають , малюють , майструють , вишивають , допомагають батькам , грають у футбол , співають , гуляють з молодшими братиками і сестричками , І хай не завжди  в них все виходить якнайкраще , однак малята дуже стараються і тому заслуговують на похвалу .
Як виховувати в собі наполегливість , силу і відвагу , письменник показує на прикладі відомих персонажів – Кирила  Кожумяка , Котигорошка , Крутивуса , Вернигори , козака Мамая , славних воїнів – захисників України від чужинського ярма  . Він учить любити свій край , цінувати рідну мову , бути відданим українському народові. Природно і проникливо звучать поетові слова, звернені до кожного дитячого сердечка:           І куди не полинеш,
          Вчуєш голос Батьківщини,
          Голос предків крізь віки
          Нагада , хто ти такий.
   У Країні Дитинства не можуть не звучати дзвінкі пісні , адже їх так люблять малята . Тому автор подає чотирнадцять чудових вокальних творів . Це пісні про Різдво , коляду , святого Миколая , Новий рік , Діда Мороза , Великдень і його символ писанку , найдорожчу маму Галю , срібний човник , веселі забави лісових звірят і чарівника Карпат – дідуся Чугайстра .
    Бадьорі , оптимістичні мелодії пісень «Грай , бандуро , грай», «Невмирущі на віки» , будять у юного покоління патріотичні почуття , збагачують духовним досвідом , прилучають до непроминальних національних цінностей – відданості й вірності матері Вітчизні.
  Важливе значення для книги має  її зовнішній вигляд , художнє оформлення. Діти дуже люблять яскраві видання з кольоровими ілюстраціями . Недаремно Аліса Льюїса Керолла говорила : «Що користі з книжки , якщо в ній немає ні малюнків , ні розмов?»       
   Книжка «Наймиліший край»  -  повно колірна , барвиста. Її ілюструвала Любов Ковалишин-Косович , якій уже доводилося оформляти збірки М.Близнюка. На нашу думку художниці вдалося знайти адекватне вирішення літературного тексту і образно втілити його в численних малюнках , що прочитуються в нерозривній єдності з поезіями Миколи Близнюка.
  Віриться , що Країна  Дитинства , створена художньою уявою Миколи Близнюка , стане чудовим подарунком для допитливих хлопчиків і дівчаток і вони охоче помандрують її сторінками , щоб відкрити для себе багато цікавого й захопливого. 


                                   Фото-звіт  учасників  прем'єри книги Близнюка М.
                                                "Наймиліший край". 













Підготувала захід 
Бібліотекар читальної зали  О.В.Мойсюк



Немає коментарів:

Дописати коментар