понеділок, 15 червня 2015 р.

«Країна дитинства»


Людина — найцінніший скарб.
Кожен із Вас - особистість,
і саме такої людини, як Ви,
більше на Землі немає і не буде.
           «Країна дитинства»  /година спілкування/
Щороку 1 червня, в перший день, літа відзначається Міжнародний день захисту дітей - прекрасне свято радості та одвічної надії. Адже саме в вас, діти, ми хочемо бачити здійснення своїх мрій і сподівань. Прагнемо, щоб ви росли здоровими та радісними, прославляли свої родини і рідний край. Дитинство - це чудова пора сподівань на прекрасне життя та здійснення мрій.
   У мене на столі є чудова скринька, у ній зараз - найцінніший скарб нашої планети Земля. Я вас заінтригувала, хочете дізнатися що тут таке? Хто з вас хоче побачити, може зазирнути, але поки що не розказувати, кого там побачить (саме кого, а не що). Так кого ж ви побачили в чарівній скриньці? Ви побачили там себе, оскільки на дні було дзеркальце.
У дзеркалі ви побачили себе - людину, найголовніший скарб нашої планети. Кожен із вас — неповторна особистість, цілий Всесвіт, і він унікальний, тому що ніколи і ніде не може повторитися. Але пройшло не одне тисячоліття, поки людство усвідомило неповторність кожного і ухвалило закони, які оберігають людину, її життя й індивідуальність. Отже, з чого все почалося.

     Давним-давно, ще в стародавні часи, у людей була необхідність відстоювати свої права. Спочатку це робили силою. Слабка людина не мала жодних прав, якщо в неї не було сильного покровителя  який бажав би допомогти їй у вирішенні суперечок.
  Але звиникненням першої держави , правителі яких прагнули встановити загальний порядок і норми життя для всіх громадян, у людське суспільство прийшов новий закон права. Тепер держава ставала на захист і сильного, і слабкого. Головним критерієм права стала справедливість. а не сила.
Минали століття. Держави створює розросталися, процвітали або гинули. Чому? Як свідчить історія, правителі й уряд не завжди піклувалися про свій народ. Так, оголошуючи сусідній країні війну чи приймаючи яке-небудь політичне рішення, правитель прагнув задовольнити лише свої інтереси й зовсім не замислювався над долею простих людей. Отже, людству потрібно було щось вирішити, знайти такого захисника, який міг би примусити державу поступитися своїми інтересами заради інтересів своїх громадян і постійно піклуватися про них. 
Місію такого захисника взяла на себе міжнародна організація ООН, створена в 1945 році з метою вирішення будь-яких конфліктів та суперечок між країнами не воєнним, а мирним шляхом за столом переговорів. Одним із її засновників була й Україна.
   А 1948 року держави, що увійшли до ООН, підписали Загальну декларацію прав людини — документ, у якому вони пообіцяли одна одній і своїм народам забезпечити громадянські права й свободи, рівність усіх перед законом, особисту недоторканність, свободу совісті, можливість дотримуватися своєї релігії й багато іншого. Загальна декларація прав людини - важливий і корисний документ. Але в ньому говориться про людей загалом — і жодного слова про дітей. Але ж діти потребують особливої уваги й захисту з боку держави.

Саме тому в 1989 році ООН прийняла окремий документ під назвою «Конвенція про права дитини». Конвенція - це міжнародна угода. У ній держави беруть зобов'язання дотримуватися прав кожної дитини. І наша держава також підписалася під цим документом, а отже, пообіцяла світові піклуватися про своїх маленьких громадян.
       Сьогоднішні діти - це майбутні дорослі, і наше завдання допомогти вам засвоїти соціально-правові принципи, які закріплені в Конвенцій ООН про права дитини.

Давайте пригадаємо, про які права дітей ідеться в Конвенції, на що кожен із вас має незаперечне право!

 Але нам хотілося б дізнатися чи добре ви знаєте, пам'ятаєте свої права і чи вмієте їх правильно реалізовувати?
Давайте проведемо «Казкову правову вікторину» і на прикладі героїв відомих вам казок спробуємо роз'яснити статті Конвенції про права дитини.


                                                                       Вікторина
1.  Мачуха з ранку до вечора примушує Попелюшку працювати. Бідній дівчинці заборонено брати участь в іграх та забавках сестер. Яке право порушено стосовно Попелюшки? (Право дитини на відпочинок і розваги, право брати участь у розважальних заходах, що відповідають їхньому віку).
2. Ідучи дорогою через ліс до хворої бабусі, Червона Шапочка зустріла Вовка, який сказав, що він чуйний, добрий, що також хоче провідати хвору бабусю. Вона повірила. Вони вирішили позмагатися: пішли різними дорогами, хто швидше дістанеться місця. Але Вовк випередив її, обманом вдерся до хати, з'їв бабусю, а потім і Червону Шапочку. Які права дитини порушив Вовк? Чи потрібно спілкуватися з незнайомими людьми? 
 (Вовк порушив головне право дитини - право на життя, також незаконно ввірвався до чужої оселі).
3. Опікун Гаррі Поттера перехоплює і читає листи, що надходять хлопчику зі школи чарівників. Яке право Гаррі порушено? 
 (Право на приватне життя, недоторканність житла й таємницю (кореспонденціі). 
4. Згадайте казку О. Толстого « Золотий ключик або пригоди Буратіно». Назвіть персонажів, які скоювали правопорушення.
(Кіт Базиліо та лисиця Аліса»)
5. Казка «Колобок». Які права встиг використати Колобок у своєму житті?
(право висловити свою думку)
6. Казка «Вовк і семеро козенят». Який злочин скоїв вовк?
(посягання на чуже життя)
7. Чи правильно вчинив Колобок, коли втік з дому? Поясніть думку.
8. Чи порушив Буратіно закон своїм небажанням вчитися? (так)
9. Казка «Снігова Королева». Який злочин учинила Снігова королева? (Викрала Кая)
10. Мультфільм «Ну постривай». Чи правомірно діяв Вовк, коли брав чужі транспортні засоби кидаючись у погоню за Зайцем? (ні)
  Отже, давайте підсумуємо сьогоднішню зустріч. У кожного з нас є права, і ми повинні добре знати їх, щоб захистити себе, якщо хтось хоче нас образити. Але слід знати не лише свої права, але й обов'язки. Прагнучи відстояти свою свободу, не утискайте свободу інших.
Незабаром вам відповідати за життя нашої країни. Адже недарма говориться: «Держава будується не в майбутньому, вона будується сьогодні». Ви своїми знаннями, своєю працею маєте доводити свою любов до держави. Хочеться вірити, що ви зробите це гідно, щоб кожен міг би сказати: «Я — громадянин України».
 Любіть Україну, любіть свій край, бережіть його, плекайте. Нема життя без України, бо Україна — це мати, яку не обирають, як і долю, бо Україна - це пісня, яка вічна на цій землі.





бібліотекар відділу обслуговування 1-4 класів Ворохта Г.М.

Немає коментарів:

Дописати коментар