пʼятницю, 27 вересня 2019 р.

Книжковий NEW-boom




УДК 821.111
Д 62
      Дойль  Конан, А.  Спілка рудих: оповідання: для серед. шк. віку/ Артур Конан Дойль; пер.   з англ. Володимир Панченко; худож. Сергій Позняк. – Київ: РІДНА МОВА, 2018. – 120 с.: іл. – (Серія «КЛАСНА КЛАСИКА»).
     Артур Конан Дойль — класик англійської та світової літератури. До цієї книжки увійшло три знаменитих оповідання про приватного детектива, знаменитого Шерлока Холмса та його друга Ватсона. Динамічний сюжет, несподівана розв’язка — фірмовий стиль письменника. Ці герої назавжди полюбляться й нашим юним читачам.


УДК 821.133.1
С31
      Сент-Екзюпері А. де  Маленький принц. Листи. Публіцистичні статті/ Антуан де Сент-Екзюпері; пер. з франц. П.В.Таращука, В.С.Бойка; худож.-оформлювач О.А.Гугалова. – Харків: Час Читати,2017. – 221 с. : іл.
      Твори відомого французького письменника, поета, професійного льотчика Антуана де Сент-Екзюпері (1900—1944) раз у раз привертають увагу сучасного читача, бо сповнені майже містичного перегуку з нашим днем: вони пояснюють, звідки ми вийшли й куди прийшли. У своїй творчості письменник спромігся порушити такі питання, що сьогодні набули абсолютної значущості: прогрес і його ціна, панування техніки й розплата за це, ризик та відповідальність, сенс людського життя…Філософська казка «Маленький Принц» (1943), що представлена у цьому виданні, стала підсумком життєвого досвіду письменника і була перекладена понад 180 мовами світу. Крім «Маленького принца» до видання включені маловідома у нас публіцистика та листи.


УДК 821.111
К 36
        Керрол,  Льюїс  Аліса  у Країні Чудес; У Задзеркальній країні / Льюїс Керрол; пер. з англ. Микола Лукаша, Олена Ломакіної, Галини Бушиної. – К. : Знання, 2019. – 240 с. – (Скарби: молодіжна серія).
               Славетні казки відомого англійського письменника і вченого-математика Льюїса Керрола (1832-1898) "Аліса у Країні Чудес" та " У Задзеркальній країні" виникли як історії, котрі автор розповідав своїй маленькій знайомій — семирічній дівчинці Алісі. Імпровізації виявилися шедевром, а ім'я Керрола назавжди ввійшло в історію світової літератури. На сторінках цієї книги на героїню чекають неймовірні пригоди в дивовижних країнах, населених химерними істотами. Разом із допитливою і непосидючою Алісою читач подорожуватиме лабіринтами фантазії, повірить у диво і навчиться цінувати прості радощі життя та незабутні миті дитинства


 УДК 821.111
 Д 15
            Дал Роальд  Матильда  : пер. з англ. / Роальд Дал; пер. Віктор Морозов; за ред. І.Малковича та інш. ; іл. Квентін Блейк. – [Вид. 13-те]. – Київ : А-БА-БА-              ГА- ЛА-МА-ГА, 2018. – 270 с. : іл.
        «Матильда» — найпопулярніша книга Роальда Дала, одного з літературних батьків Джоан Ролінґ — авторки «Гаррі Поттера»... Матильда — геніальна дитина, проте її родичі так не вважають. Для них вона — зайвий клопіт, головний біль. І Матильда вирішує перевиховати своїх обмежених і зациклених на собі родичів, а заодно й жахливу директорку школи пані Транчбул... 1988 року «Матильду» було визнано найкращою книжкою для дітей.


УДК 821.162.3
Ш 85
          Шрут П. Шкарпеткожери / Павел Шрут; пер. з чеської О. Стукала; худ.  Ґ. Міклінова. – Х. : ВД «ШКОЛА»,2017. – 232 с. – (Серія «Шкарпеткожери».)
            Якщо у вас «випадково» загубилася одна шкарпетка — можете не гаяти часу, марно шукаючи її по всіх закутках. Гадаєте, що вона просто загубилася десь серед випраних речей? Чи, можливо, вітер ненароком зірвав її із сушильної мотузки? Може, й так... Проте найчастіше за цим стоять… шкарпеткожери! Ці таємничі істоти живуть у кожній оселі й завжди цуплять та їдять лише одну шкарпетку з пари. Ви заінтриговані? Тоді мерщій розгортайте книгу, адже з неї ви дізнаєтеся про шкарпеткожерів усе, «про що хотіли б знати, але не наважувалися спитати»!

УДК821.113.5
Ґ 91
      Ґрьонтведт Елізабет Ніна  Суперліто: повість/ Ніна Е. Ґрьонтведт; пер. з норв. Наталі Іваничук. –  Львів: Видавництво Старого Лева, 2018. – 344 с.
    
             Уда знову повертається, з новим щоденником і новими історіями про своє суперліто. Дівчинка подорослішала –і в неї тепер купа справ: випускний у молодшій школі, шкільна закоханість, канікули у літньому таборі,0 пригоди і.. ще одна закоханість? Сторінки щоденника швидко заповнюються: Уда записує туди свої вагання й сумніви і переконується, що щасливі й нещасливі миті в житті завжди поруч.


УДК 821.111
Б 87
   Бредбері Р. Усмішка: оповідання/ Р.Бредбері; пер. з англ. -  Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2016. – 368 с. – ( Серія «Маєстат слова»).

           Недалеке майбутнє, людство активно знищує тягар цивілізації, палить книги, ламає машини, знищує твори мистецтва. Але останнє таїть в собі щось таке, що заважає робити це із задоволенням - усмішка жінки.
      Також у книзі зібрано вибрані фантастичні оповідання видатного Рея Бредбері.


УДК 687.016
С -  32
       Сердюк, Марія  Коко Шанель / Марія Сердюк. – К.: Агенція «ІРІО», 2017. – 112 с., іл. – (Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей)
           Коко Шанель — смілива революціонерка свого часу. І нехай її полем битви були подіуми та модні магазини, а зброєю — ножиці та олівці, їй все ж вдалося змінити світ. «Маленька чорна сукня» вважається чи не обов'язковим елементом гардеробу будь-якої дівчини, а його творець — іконою світу моди. Як вона пройшла непростий шлях від тендітної дівчини з маленького французького містечка до однієї з найвидатніших жінок в історії? Хто стояв на її шляху, а хто підтримував у важкі хвилини? Яка була її мета та що її надихало? Чи здатен капелюшок почати революцію? Читайте на сторінках книжки «Коко Шанель»!


УДК 001
 С – 32
         Сердюк, Марія   Стів  Джобс / Марія Сердюк . – К.: Агенція «ІРІО», 2017. – 144 с., іл. – (Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей)
        Ця книга — захоплююча розповідь про життя новатора в IT-технологіях, творця одного з найвідоміших брендів, геніального оратора, талановитого керівника, людини, що змінила світ! Історія життя Стіва Джобса буде корисною для кожного члена сім’ї. Це багатогранна книга-біографія з якої можна дізнатися цікаві факти з різних областей. Книжка захопить і дорослого, і дитину. Її цікаво читати разом чи самостійно, це чудовий спосіб проводити дозвілля. У кінці кожного розділу є питання-завдання, котрі не лише допоможуть запам’ятати корисну інформацію, а й підштовхнуть на роздуми, що насамперед потрібно робити, щоб бути першим, як Стів Джобс.

УДК 32-051
К 72
           Костюченко, Ірина  Маргарет Тетчер / Ірина Костюченко. – К.: Агенція «ІРІО», 2018. – 176 с., іл. – (Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей)
          Життя першого і єдиного прем’єра Великобританії було складним і цікавим. Тяга до знань, працездатність та складності в житті зуміли виховати у Маргарает Тетчер сильний характер. Всі перепетії життя зробили з неї ту людина, яка знає чого хоче і йде до своєї мети. Любов і підтримка батька допомогли Меггі повірити в себе і свої сили.
          Шлях до своєї мрії вона почала ще в дитинстві. Вже тоді вона знала, що хоче стати політиком і допомогти своїй країні стати великою. Мета здавалася недосяжною адже у «залізної леді» тоді не було нні знатного походження, ні грошей на навчання, тільки віра в себе. Меггі вірила, що заслуговує всього, чого хоче і на своєму прикладі довела, що це можливо.
          Історія Маргарет Тетчер —  яскравий приклад того, як можна досягти успіху завдяки рішучості, сміливості і впертості.
         Це не банальна розповідь про життя  величного діяча, це біографія з сильним зарядом мотивації, яка допоможе кожному члену сім’ї не тільки дізнатися про життя великої людини, а й переглянути свої погляди на життєві принципи. Можливо і вам захочеться в деяких питаннях бути суворішим, в інших сміливішим і рішучим.


УДК 53-051
П 64
         Потерянко, Юлія  Альберт Ейнштейн / Юлія  Потерянко. – К.: Агенція «ІРІО», 2017. – 104 с., іл. – (Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей)
              Книга «Альберт Ейнштейн» — це книга-біографія, яка розповість дитині про унікального вченого ХХ століття, котрий за допомого мислених експериментів вивів на новий рівень всі знання про Всесвіт. Навіть якщо фізика завжди здавалася складною, в цій книзі малеча побачить її з іншої – цікавої сторони. Усіма відкриттями Ейнштейна ми користуємося сьогодні, його праця стала поштовхом для інших вчених створити на основі його теорій телевізор, комп’ютер, фотоапарат. Усім цим ми можемо користуватись завдяки тому, що колись Альберт Ейнштейн відстояв право бути не таким як усі. Вченого, котрому не давались багато шкільних предметів, котрий був небагатослівним, почали запрошувати у всі університети світу, щоб почути його видатні лекції.
           Розповідь про великого вченого дає зрозуміти, що бути не таким як усі – це унікальний дар, розвиваючи який, ви можете відкрити у собі здібності до улюбленої справи. А коли любиш те, чим займаєшся, то ти дійсно щаслива людина!


УДК 53-051
О 60
         Опанасенко, Ольга  Нікола Тесла / Ольга Опанас енко. – К.: Агенція «ІРІО», 2017. – 112 с., іл. – (Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей)
        Флуоресцентне світло, електричний годинник, двигун на сонячній енергії, радіо, передбачення електрокарів, інтернету та мобільного зв’язку – важко повірити, але за всіма цими відкриттями стоїть одна людина. Відкриття Ніколи Тесли були настільки дивовижними, що сучасники називали його дії магією, а сьогодні він один з найактуальніших вчених. Вже тоді, 100 років тому, Тесла розмірковував про таку енергію для отримання якої не потрібно спалювати вугілля, деревину чи нафту. Цю ідеологію продовжив наш сучасник Ілон Маск, котрий заснував компанію Tesla Motors, що спеціалізується на виготовленні електрокарів. Нікола Тесла — яскравий приклад вченого, котрий доводить, що нестандартне мислення може призвести до величних змін світу. Нікола Тесла пройшов чимало труднощів, в його талант не вірили, обдурювали з гонорарами, він був банкротом декілька разів… Проте, щоб не траплялось, з ним завжди була наука, котра вела його до нових відкриттів.


УДК 821.161.2
Д 37
       Дерманський, Сашко  Корова часу, або Нові пригоди вужа Ониська : третя книжка пригод вужа Ониська / Сашко Дерманський; іл. Валентин Богданюк . – К. : Тегза, 2017. – 154 с. : іл.
     Коли твоя бабуся вміє викликати дощ, то вибору в тебе не лишається: ти неодмінно потрапиш у минуле. А вже там на тебе чекатимуть мамонти, шамани-вужі і ненаситні шаблезубі пацюки.
Як отому всьому дати ради, читай у нових пригодах вужа Ониська. Хто зна, може, колись знадобиться? “Корова часу” – третя книжка тетралогії про пригоди вужа Ониська.



УДК 821.161.2
Д 37
      Дерманський, Сашко  Володар макуци, або Пригоди вужа Ониська : перша книжка пригод вужа Ониська: для мол. шк.  віку / Сашко Дерманський;  іл. Валентин Богданюк. – К. : Тегза, 2017. – 156 с. : іл.
       Що робити, коли сонце падає прямісінько на твою повітку? Як покататися на міжгалактичному макуцельоті? Чи легко врятуватися від метеоритного дощу? Як уберегти корову від зоопарку?
Не знаєш? Тоді хутчій познайомся з вужем Ониськом, і він тобі про все розповість!


УДК 821.161.2
Д 37
      Дерманський, Сашко  Бабуся оголошує війну : друга книжка пригод: для серед. шк.  віку / Сашко Дерманський; іл. Валентин Богданюк. – К. : Тегза, 2017. – 151с. : іл.
       Так повелося в світі, що всі бабусі дуже лагідні та сумирні. Ніхто краще за них не розкаже казку, не заспіває колискову, не напече смачних коржиків. Одначе коли підступний лісник винищує молоді деревця заради наживи, огидні пацюки захоплюють у полон безневинну жабку, а підступний приблуда космічний посмітюх занапащує все живе на Землі, перетворюючи планету на смітник, тоді Ониськова бабуся Катастрофа хвацько перев'язує хустинку на кшталт бандани і оголошує негідникам війну.


УДК 821.162.1-3
К 23
       Касьянович Дорота  Привіт, вовки! : повість / Дорота Касьянович; пер. з пол.. Божени Антоняк. – Львів : Урбіно, 2018. – 232 с.
         Герой цієї повісті, одинадцятирічний Філіп, наділений неймовірною уявою, і це рятує його від одноманітності повсякдення, самотності й цілковитого нерозуміння з боку батьків. Навіть найкращий друг знайшов собі крутішого приятеля й охолов до спільних ігор. Несподівано Філіп знаходить друга у вигляді своєї тітки, старшої маминої сестри.
        Проте мама, схоже, не дуже схвалює постійні синові поїздки до тітоньки-письменниці. Ще б пак! Вона свято впевнена, що її сестра - найщасливіша людина на світі: у неї купа грошей і вона не мусить працювати. Бо хіба це серйозна робота - писання книжок? Якби вона займалася справжньою роботою - була б інша справа.
      Філіп уже наперед знає, що ніколи не зізнається мамі в тому, що теж намагається писати книжку... Книжку, в якій кожен упізнає себе. Чи готові дорослі до таких відкриттів? І чи стане в них мужності зізнатися у власних помилках?


УДК 821.161.2
Д 36
        Дерманський, Сашко Маляка і Навіжений дракон: повість для сер. шк. віку: кн. 2 / Сашко Дерманський; ілюстр. Валентин Богданюк. – Вид. Теза, 2018. – 160 с. – (Серія «Маляка»).
        Що ти зможеш заподіяти велетенському Навіженому драконові, який... ковтає бабусь? От і Маляка не знала, що їй робити. Як рятувати Малячину бабусю від Навіженого дракона? Тільки з друзями — Драґо і Пиптиком. Але чи встигнуть?

УДК 821.161.2
Г 93
        Гуцало, Євген   Сім’я  дикої качки : вибр. твори / Євген Гуцало; упоряд. Лесі Ворониної. – К. : Знання, 2019. – 255 с. – (Скарби: молодіжна серія).
        Оповідання і повість, що увійшли до цієї книжки, належать перу Євгена Гуцала — одного з найталановитіших українських письменників, творчість якого припала на другу половину минулого і початок нинішнього століть. Автор захоплює читача дивовижним умінням побачити красу навколишнього світу, привертає увагу до, здавалося б, найбуденніших подій, які часом можуть вплинути на все майбутнє життя. Разом з героями книжки ми переживаємо їхні захоплення й відкриття, перші перемоги і втрати. Адже людина, навіть якщо їй зовсім небагато років, має навчитися сама приймати важливі рішення й уміти відповідати за власні вчинки.

УДК 821.161.2
Г 83
      Гридін Сергій  І паралелі перетинаються : повість для ст. шк. віку / Сергій Гридін. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 128 с.

         Сергій Гридін у своїй новій книжці «І паралельні перетинаються» не боїться чесно і відверто проговорювати болючу для суспільства тему підліткового самогубства і вплив на свідомість хлопців та дівчат «груп смерті» у соцмережах… Герой повісті Роман через непорозуміння з батьками і прикрощі в школі намагається звести порахунки з життям. Отямившись у лікарні, хлопець переосмислює свій учинок і усвідомлює, що є заради чого жити.


УДК 821.161.2
Т 35
          Теремко Василь  16 весна : повість для ст. шк. віку / Василь Теремко. – К. : ВЦ «Академія», 2018. – 128 с. 
         Шістнадцята весна не щадила нікого і по-своєму всміхалася всім. Боротьба за своє «Я», непорозуміння і дружба з дорослими, закоханість і перший інтимний досвід, конфлікти і бійка, футбольні баталії, втеча з дому — і ще багато різних подій поглинуло героїв цієї повісті.



УДК 821.161.2
Л 62
      Лірник Сашко   Казки : т. 2. / Сашко Лірник; ілюстр. Інокентій Коршунов. – К. : Зелений Пес, 2018. – 69 с.
     У другому томі «Казок Лірника Сашка» вміщено дев'ять нових казок від найвідомішого казкаря України, та з ілюстраціями неймовірного Інокентія Коршунова. Класичні українські персонажі, як-от дівчина Маруся, швець, циган чи купець — постали в казках з гумором, але не без моралі. Самобутні та не нудні — це про казки Сашка Лірника. Вони яскраво ілюструють факт, що українська традиційна казка — це весело, не нудно та ще й неймовірно красиво. Все завдяки ілюстраціям, які більше схожі на картини-полотна, а ніж на малюнки у дитячій книжці


УДК 821.161.2
Л 62
      Лірник Сашко   Казки  / Сашко Лірник; ілюстр. Інокентій Коршунов. – К. : Гамазин, 2018. – 72 с.
        “Казки Лірника Сашка” – це 72 сторінки авторських фентезійних байок-жахасиків, казок-дум на кожен смак, із неодмінним повчальним елементом у патині історичного серпанку. Селянський побут тісно переплітається в казаннях із потойбічними витребеньками, веселощі – із зажурою, любощі – з підступом, звитяга – з мудрістю; а козацька слава котиться громами понад тою напоєною дивами, любленою Богом землею. Казки Сашкові оспівують щирість і щедрість поміж людей, метикуватість і завзяту вправність у справах, терпіння, відданість і ласкаву сумирність у коханні.


УДК 821.111
С 47
      Слейтер Кім   Розумник : повість / Кім Слейтер; пер. з англ.. Ганни Лелів. – Львів : Видавництво Старго Лева, 2018. 232 с.
      У британському місті Ноттінґем загинув безхатченко, та поліція цією справою не надто переймається. Кіран Вудз, допитливий школяр, який мріє стати журналістом і розслідувати злочини, береться самотужки з’ясувати, що ж трапилось насправді. І куди зникла його бабця, яка одного дня перестала навідуватись до них із мамою. Захоплива і водночас щемка розповідь, написана від імені особливого хлопчика, нікого не залишить байдужим. Вона про те, як нелегко буває жити у сім’ї, коли вітчим ображає маму, як почуваєшся, коли однокласники вважають тебе «не таким», і як це — бути бідним і втратити власну домівку... А ще — це історія про любов, яка здатна подолати всі труднощі і страхи. Історія, від якої — як не раз повторює сам головний герой — «тріскає серце». За цю книжку британська письменниця Кім Слейтер отримала десять літературних нагород.


УДК 821.161.2
Г 85
         Гриценко Ната Тінь на порозі : повість - фентезі / Ната Гриценко. – Київ : ВЦ «Академія», 2018. – 224 с. – (Серія «Ім’я»).

       Томаш хотів бути звичайним хлопцем, але життя ввергло його в нестерпні випробування, які змусили інакше побачити світ і людей. Знущання над ним у родині, каторжні переживання  і втеча з дому, самотність і страхітливі марення — куди вже гірше. Виснажливий головний біль, жахливі видіння
переслідують його вдень і вночі. 
       У якийсь момент Томаш збагнув, що це не душевний розлад,  а прояв рідкісної здатності впливати на людей.
            Прийняти себе таким означає для нього зустрітися зі страшною правдою
про своє минуле. А усвідомлення власної сили спокушає Томаша помститися кривдникам. Та чи здатен він захистити себе й близьких, якщо для цього доведеться розправитися з фатальними помилками свого минулого…


УДК 821.111
Ф 13
        Фавіллі Елена, Кавалло Франческа   Казки на ніч для дівчат-бунтарок : 100 історій про непересічних жінок / Елена Фаваллі, Франческа Кавалло; пер. з англ. Тетяни  Савчинської. – Київ : Книголав, 2018. – 224 с. – (Серія «Дитяча полиця»).
         Історія цієї книги почалася з того, що її авторки Елена Фавіллі та Франческа Кавалло випустили електронний дитячий журнал, який став досить популярним. Вони створювали контент про виховання дітей без гендерних стереотипів. Згодом авторки виявили, що серед різних казок практично немає таких, які б допомагали дівчатам ширше бачити їхні можливості. А вигадані героїні рідко можуть бути прикладами для наслідування в реальному житті. Тоді й народилася ідея створити книгу-натхнення — збірку казкових розповідей про реальних жінок, які змінили світ. Для книжки «Казки на ніч для дівчат-бунтарок» було зібрано історії про життя 100 видатних жінок зі всього світу. До проекту залучили 60 ілюстраторок, які працюють у різних стилях. Кожен розворот книги містить невеликий біографічний нарис у формі казки та яскравий портрет героїні.    
            Популярність видання «Казки на ніч для дівчат-бунтарок» зумовлена тим, що вона стала першою збіркою такого формату про жінок з усього світу та їхні видатні вчинки. Книжка висвітлила актуальну й нині проблему гендерної нерівності, яка наявна навіть у розвинених і прогресивних суспільствах.


УДК 821.113
Л 14
       Лагерлеф С. Дивовижна подорож Нільса з дикими гусьми / Сельма Лагерлеф; переказ Н. Костюченко; іл. В. Харченка. – Х. : ВД «ШКОЛА», 2018. – 224 с. – (Серія «Дитячий бестселер»).
               У новому розширеному переказі розповідається про захопливу подорож хлопчика з дикими гусьми до Лапландії. Зачарований гномом малий Нільс і свійський гусак Мартин потрапляють разом із табуном гусей у неймовірні пригоди, у яких їхнє життя часто висить на волосині. Боротьба із хитрющим лисом, самовідданий порятунок друзів — через усе це проходить герой. І нарешті, пізнавши ціну справжньої дружби, він дізнається, в чому полягає секрет гномових чарів.


  УДК 821.113
  Л 59
      Ліндґрен Астрід Міо, мій Міо : повість : для мол. і серед. шк. віку / Астрід Ліндґрен; пер. зі швед. О. Сенюк; худож. В. Анікін. – К. : РІДНА МОВА, 2018. – 128 с. : іл. – (Серія «КЛАСНА КЛАСИКА»).
      В одній із найзнаменитіших повістей класика шведської та світової літератури Астрід Ліндґрен розповідається про дивовижні пригоди юного героя — хлопчика Міо, про одвічну боротьбу добра і зла, втіленого в особі лиходія Като, про дружбу та взаємовиручку дітей, які не розгубилися, а згуртувалися у спільній боротьбі зі злом. Добро, як завжди, перемагає. За мотивами повісті знято знаменитий однойменний фільм (1987).


  УДК 821.113
  Л 59
       Ліндґрен Астрід Усе про Карлсона, що живе на даху : повісті : для мол. та серед. шк. віку / Астрід Ліндґрен;  пер. зі швед. О. Сенюк; худож. А. Джанікян .  
– К. : РІДНА МОВА, 2018. – 376 с. : іл. – (Серія «Шедеври  дитячої літератури рідною мовою»).
       Знамениті повісті Астрід Ліндґрен про Карлсона, що живе на даху, та його вірного друга Малого давно вже завоювали цілий світ неповторним сюжетом, неймовірністю та карколомністю подій, щирим гумором і невичерпною фантазією. Їх розібрано на цитати, екранізовано, а художники змагаються за право якнайвдаліше втілити чудесний письменницький задум.     
           І ось захопливі та веселі історії про дружбу «до міри затовстого» чоловічка з пропелером і звичайного восьмирічного хлопчика зібрано в одній книжці! Її доповнюють яскраві ілюстрації відомого художника Арсена Джанік’яна.


УДК 821.113
  Л 59
          Ліндґрен Астрід  Калле Блюмквіст і Рамус : повість : кн.. 3 : для серед. шк. віку /Астрід Ліндґрен;  пер. зі швед. О. Сенюк; худож. Олександр Гапей . – К. : РІДНА МОВА, 2017. – 264 с. : іл. – (Серія «ЧИТАЙ РІДНОЮ МОВОЮ»).
         Видатна шведська письменниця Астрід Ліндґрен написала справжній шедевр — трилогію про Калле Блюмквіста. Вона дарує радість уже декільком поколінням юних читачів, а їхнім батькам — можливість повернутися у яскравий світ дитинства. Третя, заключна книжка трилогії, сюжетно пов’язана з викраданням дітей. Троє друзів рятують малюка Расмуса, що потрапив у полон до людей, які мріють про наживу... Події — карколомні й цікаві — відбуваються на тлі місцевої «війни Червоної та Білої Троянд»... Поринь і ти у дивовижний, сповнений пригод світ героїв цієї захопливої книжки.


УДК 821.113
  Л 59
       Ліндґрен Астрід  Пеппі  Довгапанчоха : повість : кн..1 : для мол. та серед. шк.. віку/ Астрід Ліндґрен;  пер. зі швед. О. Сенюк; худож. А. Джанік’ян .– К. : РІДНА МОВА, 2018. – 112 с. : іл. – (Серія «Класна класика»).
     Дівчинка, для якої затісні будь-які рамки, — фантазерка, бунтарка, жартівниця. Неймовірно сильна. Неймовірно щедра. І трішечки самотня. Хочеш подружити з нею? Тоді мерщій розгорни книжку уславленої шведської письменниці Астрід Ліндґрен і поринь у пригоди Пеппі Довгапанчохи — доньки капітана, який став найсправжнісіньким негритянським королем.


УДК 821.113
    Л 59
         Ліндґрен Астрід  Пеппі  Довгапанчоха сідає на корабель : повість : кн.2 : для мол. та серед. шк.. віку/ Астрід Ліндґрен;  пер. зі швед. О. Сенюк; худож. А. Джанік’ян . – К. : РІДНА МОВА, 2018. – 112 с. : іл. – (Серія «Класна класика»). 
          Повість «Пеппі Довгапанчоха сідає на корабель» — це продовження пригод рудої фантазерки та її друзів Томмі й Аніки. Цього разу ти дізнаєшся, як дивовижно Пеппі ходила по крамницях і до школи, як діти опинилися на безлюдному острові, як на віллу «Хованка» завітав високий гість та багато інших веселих речей. Адже із Пеппі сумувати нíколи.


УДК 821.113
    Л 59
           Ліндґрен Астрід Пеппі  Довгапанчоха у південних морях : повість : кн. 3 : для мол. та  серед. шк.. віку / Астрід Ліндґрен;  пер. зі швед. О. Сенюк; худож. А. Джанік’ян . – К. : РІДНА МОВА, 2018. – 96 с. : іл. – (Серія «Класна класика»). 
      Непогамовна Пеппі щодня придумує нові розваги. Іноді вони видаються трохи зухвалими. Але всі в місті встигли переконатися, що в малої бешкетниці велике серце, й полюбили її. А коли Томмі й Аніка, друзі Пеппі, перехворіли на кір, їхня мама не вагаючись відпустила дітей із Пеппі в південні моря. Які ж веселі пригоди чекали на них!


УДК 821.161.2
Щ 61
         Щерба Н.  Часовий Ключ : роман / Наталія Щерба. – ВД «ШКОЛА», 2018. – 352  с. – ( серія «Часодії»).
            Звичайна дівчинка-підліток Василина несподівано дізнається, що її рідний батько, якого вона ніколи ще не бачила, — впливовий маг Ефлари, світу, створеного особливою часовою магією. Батько забирає доньку до себе, і дівчинка опиняється в самому серці небезпечної гри часодіїв, фей і лютів. Ніхто не може зрозуміти, хто ж така Василина: батькова шпигунка, наївне дівчисько чи... могутня часівниця, якій кориться Час і яка може врятувати увесь часодійний світ?


УДК 811.161
Б 77
       Бойченко Олександр Мої серед чужих : читацький путівник : для ст. шк. віку / О.Бойченко. – Чернівці : Книги – ХХІ, 2017. – 320 с.
      Книга містить тексти про зарубіжних філософів і письменників – Сократа і Марка Аврелія, К’єркегора і Ніцше, Кафку і Джойса, Селінджера й Кізі, Мілоша і Колаковського, Ґомбровіча й Гласка, Єрофєєва і Довлатова та багатьох інших. Поклавши в основу не лише географічний принцип, автор розбив збірку на шість розділів: Кілька орієнтирів, Близький світ, Старий світ, Дитячий світ, Далекий світ, Інший світ. І пояснив, що його книжка «може стати у пригоді тим, хто вже навчився читати, але ще вчиться розуміти прочитане». «Представникам решти вікових, соціальних та професійних груп, – додає Олександр Бойченко з властивим йому почуттям гумору, – автор ні насолоди, ні користі не гарантує».


УДК 821.111-93
Т – 52
        Толкін Дж. Р.Р. Листи Різдвяного Діда / З мал. Дж. Р. Р. Толкіна; за ред. Бейлі Толкін; перекл. з англ. Олена ОЛір. – Львів : Видавн. «Астролябія», 2017. –160 с.
      Щороку в грудні дітям Дж. Р. Р. Толкіна приходив конверт зі штемпелем Північного Полюса, а всередині — лист, написаний химерним тонким почерком і оздоблений чудовими кольоровими малюнками. Всі ці листи були від Різдвяного Діда і розповідали дивовижні історії про життя на Північному Полюсі: як північні олені зірвалися з прив’язі й порозкидали подарунки по всій околиці; як безталанний Білий Ведмідь видерся на крижаний полярний шпиль і гепнувся звідти на будиночок Різдвяного Діда, провалившись крізь дах; як той Ведмідь розбив Місяць на чотири шматки, і через це Місячанин упав із неба в Дідів садок; як велися війни з полчищами капосних гоблінів, котрі жили в печерах під будинком. Часом якусь приписку надряпував Білий Ведмідь, а часом Ілберет Ельф дописував щось своїм елегантним плавним почерком, додаючи цим історіям ще більше життя і гумору.


УДК 821.161.2
Р 90
       Рутківський Володимир. Бухтик з тихого затону : казкова повість / В. Рутківський. – К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018. – 240 с. : іл.                
         Абсолютно чарівна і зворушлива історія, що сталася в лісовому санаторії, викличе шквал добра і абсолютно точно сподобається всім юним читачам. У лісовому санаторії захворіла дівчинка Оля. І щоб її хоч якось втішити і допомогти їй швидше одужати, хлопчик Сергійко з друзями вирішують придумати для дівчинки захопливу казку, і населити її чарівними істотами, які не дадуть дівчинці сумувати. Таким чином, хлопчик вигадує милого і доброго казкового Бухтика, який є точною копією іграшки Олі, що дісталася їй від батька. Але діти навіть не могли собі уявити, що вигадані ними створіння на зразок русалок, водяників, лісовиків і дивного Бухтика оживуть не тільки в їх фантазіях, але і в реальному світі. Автор неймовірно майстерно передав атмосферу казкової повісті населеної воістину чудовими персонажами, як чарівними так і дитячими, за ними цікаво спостерігати, вони викликають посмішку на обличчі і викладають цінні життєві уроки маленьким читачам. А ілюстрації Ростислава Попського, допоможуть поринути в цей дивовижний світ ще сильніше. "Бухтик з тихого затону" - це добра і зворушлива історія. Ця повість в першу чергу, навіть не про казкових істот, а про дитячу дружбу, розуміння, турботу і уміння прийти на допомогу. Після прочитання книги, вам захочеться прогулятися до заплави і заглянути в її води, в надії побачити казкових істот.
УДК 821.161.2-93
Д 99
       Дяченки М. та С. Дивовижні пригоди звичайних речей / Марина та Сергій Дяченки; пер. з рос. О. Негребецького; іл.. Д. Кавеліної; худож.- оформл. В.М.Карасик. – К. : ДОВЖЕНКО  БУКС, 2018. – 31 с. : іл.
       «Дивовижні пригоди звичайних речей» — перша книга серії казок від відомих письменників Марини та Сергія Дяченків. Якщо придивитися и прислухатися — виявиться, що самі звичні речі, що нас повсякденно оточують, живуть своїм цікавим життям, часом непростим, але проблеми їхні ми, люди, можемо допомогти розв'язати! Полохливий поїзд більше не боїться птахів, допитлива річка здійснила свою давню мрію, звичайний шарфик пережив подвійне перетворення, а водогін став справжнім музикантом! Ці та інші дивовижні пригоди звичайних речей, описані в цій добрій книзі, стануть справжнім відкриттям для кожної допитливої дитини!


УДК 821. 111
К 98
      Керрол Льюїс Пригоди Аліси в Дивокраї / Льюїс Керрол; перекл. Ольга Пилипенко; художн. Євгенія Чистотіна. – Харків : «Видавництво “ Віват “», 2018. – 127 с.- ( світ «Чарівних казок»).
       Одного разу дівчинка Аліса вчинила трохи необережно – не довго думаючи, вона побігла за білим кроликом і… потрапила до Дивокраю! Там із нею почали відбуватися найнеймовірніші пригоди. Черепахи, що вміють розмовляти, жива колода карт, омари, які танцюють, Синя Гусінь, що курить кальян, і усміхнений Чеширський Кіт – далеко не всі, з ким познайомилася Аліса. Але найголовніше іще – Аліса нас вчить: щоб іти правильною дорогою, необхідно добре знати, куди і з якою метою ти хочеш прийти!


УДК 821. 111
К 98
        Керрол Льюїс Аліса в Задзеркаллі, або подорож крізь Дзеркало / Льюїс Керрол; перекл. Ольга Пилипенко; художн. Євгенія Чистотіна. – Харків : «Видавництво “ Віват “», 2018. – 140 с.- ( світ «Чарівних казок»).
           Аліса вирушає у найкарколомнішу й найприголомшливішу подорож світом Задзеркалля! Де все перевернене догори дриґом і навіть, щоб просто стояти на місці, треба мчати на шаленій швидкості.
        Герої казки запрошують своїх читачів зіграти найдивовижнішу шахову партію, що колись відбувалася в світі, та стати свідком дивного перетворення Аліси з білого пішака на справжню шахову королеву.


УДК 821.113.5
 С 89
          Сульберг Аудгільд Таємниця суперкрутих : повість /А. Аудгільд Сульберг ; пер. з норв. Наталі Іваничук. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2018. – 184 с.
           Здавалося б, життя Анне Беа складається якнайкраще: тепер у неї є коханий, з яким вона виступає у найкращому музичному гурті школи. Та виявляється, мати коханого – не така вже й проста справа. А тут ще й нова учениця Наталія, яка з’являється у їхньому класі, несподівано стає суперницею Анне Беа. Вам нізащо не здогадатися, кого тепер називатимуть Новим Суперстервом! Та й чи справді Наталія така мила й добра, як видається на перший погляд? Все з’ясується на загадковому безлюдному острові, куди сьомі класи вирушають у мандрівку, щоб відсвяткувати завершення молодшої школи.
          Це четверта, заключна книжка про суперкрутих, у якій спробуємо довідатися їхню таємницю. Гайда з нами!


УДК 821.111
 С 50
       Сміт Доді 101 далматинець : роман / Доді Сміт; переклад з англ.. Наталії Ясіновської. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2018. – 240 с.
         У пана та пані Любеньких живе пара чудових собак-далматинців — Понґо й Леді. Господарі надзвичайно їх люблять і не можуть натішитися п’ятнадцятьма цуценятами, які народжуються невдовзі. Проте у затишному будиночку Любеньких ніхто й не підозрює, яка небезпека чигає на маленьких далматинців…

УДК 821.161.2-3
Р 90
      Рутківський Володимир Щирик зі Змієвої гори : казкова повість / Володимир Рутківський. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2018. – 256 с.
         Кожні чотириста літ прокидається страшний Змій Горинович і вирушає на полювання. Разом зі своїм другом Костієм Безсмертним вони не тільки розбишакують по довколишніх горах, а й викрадають хлопця, який приїхав у гості до карпатських родичів. На допомогу людській дитині приходять герої з попередніх казок Володимира Рутківського. Ця повість є заключною частиною казкової трилогії, до якої входять повісті «Бухтик з тихого затону» та «Гості на мітлі». Прикметно, що за повість «Гості на мітлі» Володимир Рутківський потрапив у список пошани (Honour List 2018) найвидатніших письменників, художників та перекладачів у галузі дитячої літератури зі всього світу, який опублікувала Міжнародна рада з дитячої та юнацької книги (The International Board on Books for Young People - IBBY).


УДК 821.161.2
Д 36
         Дерманський Сашко Мері : повість / Сашко Дерманський. – К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018. – 192 с.
     Нова книжка провідного українського дитячого письменника Сашка Дерманського не залишить байдужим нікого з читачів... Сім'ю Ковальчуків важко назвати якоюсь особливою. Мама, тато, двоє діток. Щоправда, старший син, Андрійко, й досі не розмовляє. Принаймні, у цьому впевнені всі, хто його знає. А меншій, Марійці, бракує друзів і батьківської уваги. В татка на роботі все летить шкереберть, а мама просто хоче, щоб усе було добре. Звичайна сім'я, звичайне життя… І ось одного дня довкола починають коїтися дуже дивні речі. І що далі, то дивніші й небезпечніші. Може б, усе якось владналося, якби, наче сніг на голову, на них не звалилася бігова лошиця Мері, а за нею криничник Мефодій і підступний пан Вихиляс...


УДК 82-3
Ґ91
    Ґрьонтведт Ніна Елізабет Happy End, попри все?.. : повість / Ніна Е. Ґрьонтведт; пер. з норв. Наталі Іваничук. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2018. – 376 с.
        Уда починає навчатися у старшій школі, і майже одразу в неї з’являється коханий. Але яке воно, справжнє кохання? Чи можна закохатися в когось, кого зовсім не знаєш і з ким якось ніяково поруч? І чи завжди гарна історія про кохання закінчується щасливо? Уда відкриває для себе неймовірно романтичну історію Ромео та Джульєтти, яка завершується зовсім не гепі-ендом, – зате сповнена неземних почуттів, від яких йде обертом голова... Дорослі кажуть, що закоханість – то лише вплив гормонів. Чия ж правда?


УДК 821.161.2-3
 Р 90
         Рутківський Володимир  Сторожова застава : повість із життя Київської Русі / Володимир Рутківський; ілюстр. Максим Паленко; 6-те видання. – К . : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018. – 302 с.
      Нова повість неперевершеного майстра українського дитячого історичного роману Володимира Рутківського присвячена героїчним і маловідомим сторінкам нашого прадавнього минулого. П’ятикласник Вітько Бубненко якимось дивом потрапляє у 1097-й рік, де разом зі славетними праукраїнськими богатирями Іллею Муровцем, Олешком Поповичем та Добринею захищає рубежі нашої землі, тобто землі Руської


УДК 821.161.2
 К 59
       Кокотюха Андрій  Гімназист і Вогняний Змій : пригодницько-детективна повість / Андрій Кокотюха; ред. Іван Малкевич; 2-ге видання. – К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018. – 267 с.
           Після пригод із Чорною Рукою у житті гімназиста Юрка Туряниці таємниць і загадок стало ще більше. Дивні речі кояться в столиці — одна за одною горять українські історичні будівлі. Деякі сліди ведуть до Першої зразкової гімназії, яка ризикує втратити репутацію ще й через... наркотики. Восьмикласник Юрко Туряниця разом з приватним детективом Назаром Шпигом та вірним бульдогом Джентльменом знову беруться за справу. Та чи під силу звичайному гімназистові випередити злодіїв і врятувати від забуття українську історію?..
       У другій книзі відомого письменника Андрія Кокотюхи знову багато карколомних подій, смертельних небезпек, драматичних непорозумінь, покинутих будинків і, звичайно ж, страхітливого вогню.


  УДК 821.161.2
  П 12
          Пагутяк Галина Втеча звірів або новий бестіарій : казкова повість / Галина Пагутяк; ілюстр. Максим Паленко. – К . : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018. – 238 с.                   
   Чому звірі покидають людей і відпливають на чарівному кораблі? Адже наша Земля така велика... Одна з найталановитіших сучасних українських письменниць Галина Пагутяк намагається зупинити їх у казковій пригодницькій повісті. Цю книгу можуть читати і дорослі, і діти. Можна спробувати її прочитати також звірятам.

УДК 821.161.2
 Г 12
         Гаврош Олександр Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу 6 пригодниц3ька повість / Олександр Гаврош. – К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2017. – 176 с.
          Пригодницька повість відомого дитячого письменника Олександра Гавроша розповідає про яскраві пригоди неперевершеного гірського силача Івана Сили. Прототипом головного героя повісті став легендарний закарпатський богатир Іван Фірцак, який виборов звання чемпіона Чехословаччини та Європи з кількох видів спорту і об’їздив півсвіту, виступаючи в цирку, де здобув чимало яскравих перемог. 2013 року на основі цієї повісті було знято перший в третьому тисячолітті український дитячий фільм «ІВАН СИЛА», графічними кадрами з якого проілюстроване наше видання.


УДК 82-34
  Г 60
           Голер Франц, Гайдельбах Ніколаус Велика книжка : історії для дітей / Франц Голер, Ніколаус Гайдельбах; перекл.. з нім. Неля Ваховська. – Чернівці : Книги – ХХІ, 2017. – 320 с.
         Що гранітна брила робить у кіно? І як продати лосю протигаз? Яким чином гори перебралися до Швейцарії? І як хробачку потрапити до Гонконґу? Світ сповнений загадок, і з кожної можна зробити історію. Франц Голер - майстер таких історій. Його секрет у тому, щоб нічого не сприймати як належне. Треба ставити навіть найдивніші запитання і випробовувати найсмішніші відповіді. Саме так чинять діти, тому вони й сміються з його історій. Варто їх просто почитати (та й батькам буде з чого повеселитися).
УДК 087.5
Л 24
          Лапікури Валерій і Наталія  Мурро і Гавчик. Розслідування починаються / Валерій і Наталія Лапікури. – Харків : Видавництво «Талант», 2018. – 128 с. : іл. – ( Серія «Дитячий детектив»).
       А чи може кіт бути детективом? Ще й як може! Він живе у великому старовинному селі Старобелі. Саме через те, що село налічує багато навіть не десятків, а сотень років, тут живуть не лише люди та їхні тварини, а й домовики, мавки, русалки і навіть привиди. Ще й своя чаклунка є — але то окрема історія. Отож, станеться щось дивне у селі, розкажуть про це Мурро, він послухає, вусами поворушить, обов’язково почухає задньою лапою за вухом — це він так думає — і знайде розгадку.

УДК 087.5
Л 24
       Лапікури Валерій і Наталія Мурро і Гавчик. По слідах Чупакабри / Валерій і Наталія Лапікури. – Харків : Видавництво «Талант», 2017. – 128 с. : іл. – ( Серія «Дитячий детектив»).
       Невеличка книжечка із серії «Дитячий детектив» від подружжя Валерія та Наталі Папікур гарантує багато задоволення від читання.    Знайти страшну собаку Баскервілів відважується кіт-детектив Мурро. А допомагають йому друзі песик Гавчик та домовичок Єлпідіформ.    Пошуки відбуваються на фоні дивовижних подій у селі Старобелі.

УДК 087.5
Л 24
         Лапікури Валерій і Наталія Мурро і Гавчик. Викриття шпигуна / Валерій і Наталія Лапікури. – Харків : Видавництво «Талант», 2016. – 128 с. : іл. – ( Серія «Дитячий детектив»).
         У старовинному селі Старобелі раз у раз відбуваються дивовижні події — то Місяць раптом зникне, то чорний археолог ба навіть шпигун раптом з'явиться... Але кіт Мурро — кращий детектив усіх часів і котів — разом зі своїм другом і помічником, песиком Гавчиком-Ґудзиком, усьому знайде пояснення, навіть французькій кішці Жоржетті зможе допомогти. Як? Читайте — то й дізнаєтеся.

УДК 087.5
Л 24
         Лапікури Валерій і Наталія  Мурро і Гавчик. Загадка собаки Баскервілів / Валерій і Наталія Лапікури. – Харків : Видавництво «Талант», 2016. – 128 с. : іл. – ( Серія «Дитячий детектив»).
        Дивовижні події трапляються у старовинному селі Старобелі. Тут можна зустріти і йоті, і неправильних грибників, і всіляких привидів. Час від часу хтось навіть зникає, а хтось з’являється. Такими подіями можна когось здивувати, та тільки не кота-детектива Мурро. Він разом зі своїми вірними друзями, песиком Гавчиком та домовиком Єлпідіфором, всьому знайде розумне пояснення й владнає будь-яку справу. Навіть страшну собаку Баскервілів знайде. Що ж то за страшний собака так лякав онука баби Морозихи? Читайте, то й дізнаєтесь.

УДК 087.5
Л 92
         Ленк Фабіан 1000 пригод у замку з привидами : книжка квест / Фабіан Ленк; пер. з нім.М. Воронова. – Харків : Видавництво «Талант», 2017. – 128 с. : іл. – ( Серія «1000 пригод»).
       Дивовижні події трапляються з юним шукачем пригод у моторошному замку, де треба бути готовим до всього: вовкулаки, монстри, скелети, привиди та інші потойбічні істоти тільки й чекають нагоди, щоб зіграти з ним злий жарт. Як саме розвиватимуться події, залежить від вибору читача. Тож, вирушаймо!

УДК 087.5
Л 92
         Ленк Фабіан 1000 пригод на піратському кораблі : книжка квест / Фабіан Ленк; пер. з нім.М. Воронова. – Харків : Видавництво «Талант», 2017. – 128 с. : іл. – ( Серія «1000 пригод»).
        
      Дивовижні події трапляються з юним шукачем пригод під час перебування на піратському кораблі. Тут треба остерігатися не тільки суворого капітана, безжальних заколотників, а й нищівних ураганів і навіть морських чудовиськ.
      Як саме розвиватимуться події, залежить від вибору читача. Тож, вирушаймо!

УДК 087.5
Л 92
         Ленк Фабіан 1000 пригод з динозаврами : книжка квест / Фабіан Ленк; пер. з нім.М. Воронова. – Харків : Видавництво «Талант», 2017. – 128 с. : іл. – ( Серія «1000 пригод»).
        Дивовижні події трапляються з практикантом Томом в експедиції науково-дослідницького товариства Explorer, що вивчає світ динозаврів. Як саме розвиватимуться події, залежить від вибору читача. Тож, вирушаймо!



УДК 087.5
Л 92
       Ленк Фабіан 1000 пригод на морі : книжка квест / Фабіан Ленк; пер. з нім.М. Воронова. – Харків : Видавництво «Талант», 2017. – 128 с. : іл. – ( Серія «1000 пригод»).

    Дивовижні події трапляються з юним дайвером, спортсменом і відкривачем, який подорожує на Великому Бар'єрному Рифі в Австралії. Як саме розвиватимуться події, залежить від вибору читача. Тож, вирушаймо


  Всі посилання на видання та інформація про нові киги: https://www.yakaboo.ua/ua/maljaka-i-navizhenij-drakon.html#tab-description

1 коментар:

  1. Книжки отримано за державною програмою Інститут української книги.

    ВідповістиВидалити