четвер, 17 січня 2019 р.

Бібліотечний фуршет







    У книжці відомої польської дитячої письменниці на тебе чекає безліч загадок та багато сміху! Теодор Кефірчик мріє про кар’єру детектива, тому коли його звинувачують у крадіжці скелета з кабінету біології, він вирішує провести власне розслідування.
     Юному детективові допомагає завжди чемний Домінік. У хлопців є кілька версій, і це ускладнює пошуки. А ще їм перешкоджає допитлива Кароліна та двійко неслухів: Малий і Бартусь.

     Під час розслідування діти потрапляють у лабети банди злодіїв і...
Настя Мельниченко. Я Не Боюсь Сказати — Харків: Фоліо, 2017. — 224 с.
#яНеБоюсьСказати, в якій тисячі жінок і чоловіків розповіли свої історії. Ця акція прогриміла не лише в Україні, але й за її межами. Тоді ж почалися розмови про те, що робити, аби не допустити такої кількості насильства. Настя Мельниченко, ініціаторка акції, вирішила написати книжку, в якій розповісти підліткам про те, як не допустити сексуального насильства стосовно себе, а також як поводитися і до кого звертатися, коли насильство вже сталося.
   Перша книга трилогії про пригоди вуйка Йоя та його друзів відомої української письменниці Галини Малик розкриє дітям дошкільного та молодшого шкільного віку чарівний світ музею просто неба - сканзену.

      Веселі пригоди казкових героїв навчать малечу цінувати і любити дружбу та культурно-мистецькі надбання українського народу, а казки мудрого Йоя виховуватимуть у них кращі людські риси.







    У збірку увійшли оповідання для дітей і про дітей, написані у різні періоди творчості Д. Кешелі. Однак для всіх них притаманний глибокий психологізм, гостросюжетність, багата уява і фантазія. Автор часто проводить своїх героїв крізь складні житейські перипетії, аби показати як формується юний характер, закладаються основи моралі і духовності, любові до отчого краю і найголовніше – поетичне бачення навколишнього світу.


«Закохані казки» видані ужгородським «Видавництвом Олександри Гаркуші». Книжка має підзаголовок «Чотирнадцять маленьких історій для однієї великої дівчинки» і присвячена «милій Елізі». Як зізнається автор, ці тексти-алегорії писалися впродовж тривалого часу і адресовані не тільки підліткам, але і дорослому читачеві. «Закохані казки» незвичні не тільки з огляду на твори, але й на оформлення. Ілюстратором книжки є художниця Олександра Гаркуша, яка створила такий же несподіваний художній світ у малюнках.


      Повість сучасної австрійської письменниці, лауреата Міжнародної премії імені Г. К. Андерсена. Штучно створений хлопчик зазнає неймовірних пригод, перш ніж пристосовується до дійсності. Конрад — незвичайний хлопчик. І навіть не тому, що до пані Бартолотті його приніс поштар у здоровенній бляшанці. А через те, що Конрад занадто чемний, слухняний, страшенно нудний і зовсім не має друзів. Тож пані Бартолотті та її сусідка дівчинка Кіті конче мають перетворити ідеальну дитину на нормального хлопчика. Хоча б для того, щоб Конрада не віддали іншим батькам…Книга видана з двома варіантами обкладинки.



 Дмитро Прокопчук, до якого приклеїлося прізвисько Олівець, може, і не пережив  би стільки тривог, якби перед канікулами не натрапив на книжку про Шерлока Холмса. Прочитавши її, і сам захотів стати детективом, щоб розслідувати кримінальні історії, розшукувати і затримувати злочинців.

Канікули виштовхнули Дмитра з дому, і він, як і кожного літа, їде в село Озерне до бабусі. Внукові вона зраділа, але несподівано для нього стривожилася. З’ясувалося, що в селі зникають діти, і бабуся переживає, щоб з Дмитром якої біди не сталося. Їй спокійніше було б, якби він повернувся додому. Дмитро, вмовивши бабусю, все-таки залишився в селі. Разом із друзяками — Андрієм, Павлом і навдивовижу сміливою Катрін — поринає в розслідування тих загадкових зникнень і наражається на круті небезпеки, які змушують гамувати страх і знаходити в собі сміливість. До останньої сторінки повісті невідомо,  чому так сталося в Озерному і чим закінчаться відчайдушні кроки юних детективів. Випробування загострили й почуття, але хлопці довго не знають, хто з них подобається Катрін. Розвиток подій і це прояснив…
  У Першій зразковій гімназії все зразкове – окрім учнів.
Про гріхи кожного знає лиховісний незнайомець, який називає себе Чорною Рукою. Хто не виконає його наказів, тому непереливки.
   Саме через погрози Чорної Руки починаються небезпечні пригоди звичайного київського гімназиста Юрка Туряниці. Волею долі лише Чорна Рука знає, хто скоїв убивство, в якому звинувачують українського воїна-добровольця.
  І восьмикласник іде по сліду, як справжній детектив. Разом з київським гімназистом та його друзями ви потрапите в моторошні покинуті будинки, старі київські двори та лігва озброєних бандитів. Поруч із Юрком – простакуватий і мудрий приватний детектив Назар Шпиг, котрий дуже любить змінювати зовнішність, та кумедний Джентльмен на чотирьох лапах…

   Нова захоплива детективна повість відомого українського письменника Андрія Кокотюхи обіцяє перерости у цілу серію детективів про пригоди київського гімназиста Юрка Туряниці.
      У цій книзі йдеться про пригоди кмітливого і розумного хлопця Івася Бондарука, якого всі у класі обзивали Бурундуком. Намагаючись сподобатися дівчинці на прізвисько Задерихвістка і здобути повагу серед однокласників, Івась вдається до надзвичайно кумедних (але серйозних і дієвих, з його точки зору) заходів, як-то: висиджує зніще (маленьке яйце, що курка знесла останнім), намагається відстежити святого Миколая і дізнатися таємницю старовинного креденса, проводить хімічний дослід із розчинення в царській горілці золотої сережки Івасевої однокласниці Оленки, організовує масштабне шпигунство за Задерихвісткою тощо. І дійсно підлітки інколи вдаються до таких дій, аби самореалізуватися, звернути на себе увагу оточуючих. Впевнена, що кожен дорослий, читаючи книжку, неодмінно згадає свої витівки і посміється над Івасем, а більш юні читачі зможуть насолодитися вигадками і пригодами Івася. Дуже кумедна книжка, доповнена такими ж кумедними ілюстраціями; багато думок Івася – це просто «перли». Гарний настрій і ностальгійні спогади гарантовані!


    Одного дня Олена несподівано прокинулася в палаті із заґратованими вікнами. Опинилася у світі, де межа між справжнім і вигаданим тремка й непевна. То був світ божевільні. Тут зустріла  Магдалену, яка береже  цноту
для голлівудської зірки Кіану Рівза. Заглибленого в обчислення математика. Співчутливого кухаря Тиню. Пані Михайлину, яка всіх повчає.
Посланницю з іншої планети Ольгу. Усі вони — безпосередні й щирі.
     По той бік лікарняної брами — холодний світ «розумних». Відчужена від неї мама. Пропахлий алкоголем вітчим, який ніколи не стане татом. Сварки в домі. Байдужі однокласники. І вона — тиха, непомітна, замкнута.
Там, утікаючи від гнітючої самотності, мріяла й вигадувала неймовірні історії. Її вабив загадковий продавець солодощів, який годував тістечками птахів. Дуже дивно мовчав. І дивно розмовляв.
    Поволі фрагментами до неї повертається пам’ять. Нарешті лікарняна брама й високий мур, з-за якого визирали верхівки ясенів, залишаються за спиною.Та у світі «розумних»

ніхто її не чекає…

Мілка і її компанія — комфортний світ дівчат із сорокової школи. У їхні майже шістнадцять усе вабить і складається більш-менш очікувано. Їм кортить пізнати життя в житті, поза межами шкільних занять, недолугих побачень з однолітками і спостережень за «щастям» батьків, які «вже давно
не сплять в одному ліжку». У них удосталь дослідницького інтересу, щоб
по-справжньому цілуватися, приміряти одяг зі щораз глибшим декольте, інколи говорити про секс і багато чого пробувати. Мілка зустрічається із Сашком, але нічого, крім розчарувань і принижень, не знаходить з ним.
   А ще є Дімка і його друзі. Їм здається, що вони — крута компанія. У Дімки тато-алкоголік і втомлена життям мама. Від усіх проблем він ховається у Світлани, яка втікає з ним від своєї самотності. Світ Дімки не такий, як у Мілки — фешенебельний міні-світ, де пахне квітковими парфумами, а довкола море фальші. І дуже колючі сльози, якщо не з тим і не туди запливеш. За законом несподіванки, в якийсь момент ці світи зіштовхуються. І від того стається по-всякому: і радісно, і трепетно, і ризиковано, і до біса боляче.
     У «хеппі-фіналі» Мілка і Дімка виходять на свою, вже нову, орбіту.

Бо крута компанія може давати і повчальні уроки.
     Бути принцесою в Драконії почесно, бо до тебе весь час приходять по пораду, по справедливість або просто лизькнути. Але ж і так само небезпечно, бо ж рано чи пізно настане час, коли якийсь драконисько захоче тебе… проковтнути. Невже то і є кінець Малячиного принцесування? Невже усьому гаплик?
   Що ти зможеш заподіяти велетенському Навіженому драконові, який…ковтає бабусь? От і Маляка не знала, що їй робити. Як рятувати Малячину бабусю від навіженого дракона? Тільки з друзями – Драґо і Пиптиком? Але чи встигнуть вони? Ти дізнаєшся, якщо прочитаєш цю книгу.


    Як розпізнати і правильно проковтнути принцесу. Саме такому навчають... у драконячій школі. Та Драго і Пиптик, учні - дракончики, вважають, що все те — нудота. Бо де ж вони є, ті принцеси? Нема їх давно. А може, й не було ніколи. Бо як же ти знатимеш, що перед тобою — справжнісінька принцеса? От і Драго і Пиптик не знали, доки не довелося летіти на її пошуки.



  
    Іван Андрусяк - один із найулюбленіших поетів сучасних українських дітей. Кумедні, розбишацькі сюжети, яскраві образи й «добрі капості» у нього неодмінно поєднуються з досконалою поетичною технікою, тонким чуттям мови і ефектною звуковою грою. Це вірші, які не вчаться напам’ять, а легко й хвацько запам’ятовуються самі - й у поєднанні з креативними ілюстраціями юної художниці Лілії Курцеби запрошують маленького читача до веселої гри.

Немає коментарів:

Дописати коментар