пʼятницю, 24 серпня 2018 р.

творчі канікули















Природа – джерело натхнення та краси

       Інколи в нашому житті настають такі часи, коли ми шукаємо творчого натхнення, душевного спокою, прагнемо відновити сили або просто відпочити. У такі моменти ми шукаємо побачення з її величністю Природою, бо саме вона може допомогти й розрадити. Вона завжди зачаровує, наповнює любов’ю, енергією, вселяє віру й надію, облагороджує…
   Природа - вічне джерело людської творчості, людського мислення. З дитинства відоме кожному з нас слово-поняття - природа! В нашій уяві виникають лісові масиви, високі гори, глибокі та бурхливі ріки, безкраї поля, різноманітні рослини і тварини, повітряний простір, весь оточуючий нас матеріальний світ.
    Природа не знає порожнечі. Все навколо насичено життям. Багатство, яке нас оточує дивує і вражає, а краса природи піднімає настрій, милує око.
      Природа! Ліс! З дитячих років ми звикаємо до навколишнього світу, до всього, що нас оточує. Любимо бувати в лісі. Милуємось його красою, радіємо спілкуванню з природою.
       З найдавніших часів ліс задовольняє найрізноманітніші потреби людини. Неможливо уявити собі життя без лісу, без співу дзвінкоголосих пташок, запаху і розмаїття квітів – усе – це дорога серцю і ні з чим незрівнянна природа рідного краю. Ми повинні замислюватися над нашим ставленням до природи, до землі -  матінки, до лісу.
     Великою проблемою в нашій країні і в усьому світі є ставлення до природи. Люди вже не помічають навколо себе прекрасної природи, вони вирубують ліси, осушують болота, вбивають звірів, будують заводи і забруднюють природу. У багатьох країнах створено організації захисту природи, але це дуже мало, адже люди продовжують жорстоко знищувати природу, не усвідомлюючи того, що роблять. Природа — це наше життя.
   На жаль, багато людей не цінують природу і готові знищувати її заради особистого комфорту, грошей і інших цілей. Вони не усвідомлюють, що природа – це наше багатство, і дуже важливо жити в гармонії і порозуміння з природою. І тому, в наш час, охорона природи вимагає особливо пильної уваги. Наша планета багата природними ресурсами, але раніше здавалося, що все це безмежно, а зараз ми розуміємо, що з часом людські потреби зростають, а природні ресурси виснажуються. Всі ми повинні розуміти, наскільки важливо піклується про природу, бо саме вона дає нам все необхідне для  життя.
     Не буде природи — не буде нас. Винищуючи ліси , люди думають лише про гроші та вигоду, а ні в жодному разі про природу, про красу. Я вважаю, що це ненормально, це жахливо, люди знищують природу, знищуючи себе. І ніхто не усвідомлює, що ми — частина природи.
І якщо таке ставлення до природи не зміниться, жахлива неминуча катастрофа чекає на нашу Землю, і в ній будуть винні саме люди. Можливо, з часом люди зрозуміють, що вони роблять, але вже буде пізно, і ніхто не поверне нам чистого повітря, звірів, ліси, нашу рідну дорогу природу.
      Ліс – символ багатства, добробуту і могутності. Це – дім для більшості звірів і птахів, місце для  заготівлі лікарських рослин, грибів, горіхів, ягід і плодів. Люди говорять, що з лісу ще ніхто і ніколи не йшов з пустими руками. В народі є приказка: «Все, що в лісі родиться, дома згодиться». Ми користуємося тими дарами, які передали нам наші діди і прадіди. Як ми господарюємо в лісах, що залишимо по – справжньому оцінять наші нащадки.
     Адже, ліс – це велика мудрість природи. Важливо пізнати її, вивчити всі таємниці. Не можна бути господарем лісу без любові  до природи. Його захист – це наш обов`язок.
    Він гостинно зустрічає всіх, хто приходить до нього. Люблять його всі, та не всі цінують і бережуть. Що потрібно лісу від людини? Щоб не  завдавали йому шкоди, берегли. На щастя, ліс має багато справжніх друзів, які роблять все можливе, щоб його захистити. Це екологи!.
     Я живу в мальовничому селі Діловому, і постійно спілкуюся з природою отримую естетичну насолоду, перебуваючи в лісі, на полонинах чи просто в полі. Подорожуючи , я не раз бачила і негативні наслідки людей.
         Людина – це частина природи. І саме природі, ми зобов`язані своїм існуванням, своєю досконалістю, могутністю.
   Нам всім необхідно берегти і примножувати лісові багатства, не завдавати  природі шкоди, бути більш спостережливими та бережливими, тому, що наш «зелений друг» потребує нашої постійної уваги і турботи.
    Давайте  усвідомимо, що ми – частина природи, що її доля в наших руках.



                                                                                               М. Пирожук

Немає коментарів:

Дописати коментар