понеділок, 20 серпня 2018 р.

Творчі канікули











        „ПРИРОДА – ДЖЕРЕЛО НАТХНЕННЯ ТА КРАСИ”

    (До Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу „Творчі канікули”)

             
                                                              Тихенький шепіт трав: пісні дібров
                                                                 Легенький вітерець і сонячне проміння.
                                                              Краса така, кипить здається кров,
                                                               Це хвилювання й радощів сплетіння.
                                                                         А.Гончарук „Мелодія природи”


Бажання знати якомога більше про природу й довкілля було завжди притаманне людині ще з перших кроків її життя. Такі знання були необхідною умовою для виживання людини. Знання використовувалися під час облаштування житла, полювання, рибальства. Природа, в уявленні давньої людини, проявляла свою силу у вигляді вчинків героїв міфів. Минали роки, все більше вчених починали вивчати життя тварин і рослин у їхніх взаємозв”язках між собою і з навколишнім світом. Відомий американський еколог Барі Комонем в 1966 році виклав чотири фундаментальні  закони природи:
- усе пов”язане з усім;
- усе повинно кудись подітись;
- ніщо не дається задарма;
- природа знає краще.
На Землі існують найрізноманітніші форми життя – від невидимих вірусів та бактерій до велетенських китів та гігантських дерев. У кожному куточку нашої планети мешкають живі істоти, які вважають те чи інше місце своєю домівкою. Організми обирають таке місце, у якому їм буде комфортно і вони ніколи не житимуть в чужому середовищі.
Україна – одна з найбільших за територією, кількістю населення держав Європи. На її території зосереджені величезні природні багатства, які необхідно берегти. Для України, на теренах якої сталася найбільша природна катастрофа ХХ століття – аварія на Чорнобильській атомній станції, - проблеми охорони навколишнього середовища залишатимуться актуальними впродовж ще багатьох віків. Діяльність людини призводить до забруднення навколишнього середовища, що руйнівно діє на природу і шкодить нашій екосистемі. На мою думку держава повинна сприяти забезпеченню екологічної безпеки в Україні, поліпшити якість повітря, раціонально використовувати водні ресурси і поліпшити якість води, боротися із забрудненням морського середовища, захистом грунтів, контролювати за небезпечними відходами промисловості.
Я дуже люблю природу, живу у прекрасній державі Україна. Вона для мене найрідніша, моя золота, чарівна сторона. Країна родючих земель, зелених лісів, широких річок з відданим працьовитим народом. Мене чарують краєвиди Карпат, хвилі Чорного і Азовського морів, українські міста і села. Милуюсь поглядом на високі стовбури ялин у лісі, на верби, що шукають своє відображення у воді, на червоні грона – намистинки калини , на чисте синє небо над золотистим колоссям пшениці, на синьоокі волошки серед жита. Я дуже люблю пройтися по ранковій росі і забуваю про все на світі, бо так легко і радісно стає на душі . Природа – це моє натхнення, це джерело радості і краси.
Годван Анастасія Володимирівна
                                                     Користувачка 
Верхньоводянської бібліотеки
                                                     Учениця 10 класу
                                                     Закарпатська обл..
                                                     Рахівський р-н

Немає коментарів:

Дописати коментар