вівторок, 12 травня 2015 р.

"Майстриня дитячої казки - Наталя Забіла" конкурс читців




     Сьогодні ми з вами згадаємо одну чудову людину. Це жінка. Її цікаві вірші, казки, оповідання знають всі діти. Народилася Наталя Львівна 5 березня 1903 року у Петербурзі. В ії родині любили мистецтво – живопис, музику, літературу. Мати часто читала дітям вірші, які знала напам`ять. Тому Наталя змалку цікавилася літературою. Вона вже в дитячі роки пробувала писати. У 1917 році майбутня письменниця разом із сім`єю переїхала на Україну і посилилася близько міста Харкова в невеликому селищі Люботині. Тут вона працювала вчителькою. У 1924 році, коли Наталя Забіла ще вчилася в Харківському інституті народної освіти, вона надрукувала свої перші вірші. 
       Потім все частіше  вірші майстрині з`являються на сторінках багатьох українських газет та журналів. А згодом виходять з друку перші її книжки. Майже всі книжки Наталі Забіли написані для юних читачів - для зовсім маленьких і трохи старших, для дошкільнят та школярів молодших класів.

         Що ж саме приваблює дітей у віршах та казках поетеси?Коротко про це сказати важко. А мабуть тому, що поетеса розмовляє з дітьми мовою матері, вона прагне, щоб читачі з інтересом, з любов`ю, з хвилюванням сприймали все, про що вона розповідає. Як мати, розповідає Наталя Забіла дітям казки, сама їх створюючи. І в тих казках багато вигадки, ніжності, старання, щоб було і цікаво, і повчально, і мальовничо, у своїх віршах і оповіданнях веде з дітьми розмову про все, що іх цікавить. А цих запитань у них, як відомо, завжди багато. Їх цікавить і таємниця природи, і все, що оточує нас.
          Але більш за все Наталя Забіла писала твори про маленьких діточок – хлопчиків та дівчаток: Оксанок, Маринок, Юрасиків, Михайликів та ін. Вона дуже любила малят, хотіла, щоб вони були здорові, веселі, розумні, більше сміялися, грали, але гарно б вчилися в школі, любили тварин, допомагали своїм батькам, росли добрими і щасливими. Наталя Забіла писала не тільки віршики, але й прозові твори:  "ПРО БІЛОЧКУ ТА ЗАЙЧИКА, ВЕСЕЛИХ  ПУСТУНІВ", "ДИВОВИЖНІ ПРИГОДИ  ХЛОПЧИКА ЮРЧИКА ТА ЙОГО ДІДА",
                Творчий доробок Наталі Забіли характеризується різноманітністю тем і жанрів. Не випадково український поет Валентин Бичко назвав її творчість «материнською піснею, цікавою, барвистою, розумною, клопіткою, дбайливою». Поетеса широко відома як перекладач та популяризатор в Україні дитячої літератури інших народів. їй належать переклади творів О. Пушкіна, М. Некрасова, С. Михалкова, А. Барто, С. Маршака, К. Чуковського. Плідно вона працювала і в галузі перекладу з французької, польської та інших мов. Твори самої письменниці перекладено багатьма мовами,  окрім того, Наталя Забіла є автором підручників «Читанка» для 2 класу (1933) і «Читанка» для 3 класу (1939), які перевидавалися кілька разів.
Наталя Львівна вела велику громадську роботу. Протягом багатьох років була головою комісії дитячої літератури у Спілці письменників України, членом редколегії дитячих журналів, редакційної ради Дитвидаву, виступала на письменницьких з'їздах і нарадах з питань дитячої літератури як критик і літературознавець.
Померла Наталя Забіла 6 лютого 1985 року.
      Березневими днями відзначалася 112 річниця від дня народження чудової людини, авторки дитячих віршів, казок і оповідань Н.Л.Забіли. По її творчості проведено літературну годину "Майстриня дитячої казки". А 5 травня відбувся конкурс читання віршів Наталі Забіли. 
Метою конкурсу було: Виховання любові: 
до природи, навколишнього середовища , поваги один до одного. 

           
  




Немає коментарів:

Дописати коментар