пʼятницю, 20 березня 2015 р.

Батьки і діти - одвічне коло

                                  З досвіду роботи бібліотеки до Міжнародного року  сім’ї
Батьки  і  діти , діти і батьки
Нероздільне і одвічне коло,
Ми засіваємо життєве поле,
І не на день  минулий-на віки,
Бо наша кров пульсує в їхній долі.
Батьки і діти, діти і батьки.
       Сім’я - основа суспільства , вона  залишається берегинею людських цінностей,  спадкоємницею   поколінь. Саме з неї бере початок   життя  людини.   
      Відродження традицій  сімейного читання як культурної норми розвитку дитини – одне з найважливіших завдань бібліотеки. І тому  двадцята  річниця  Міжнародного року сім'ї дає можливість підвести  підсумки  роботи   нашої  бібліотеки,  поділитися досвідом роботи з колегами.  

     За період 1994-2014  рік дитячою бібліотекою спільно з іншими шкільними і позашкільними установами проводилися спільні заходи по відзначенню Міжнародного дня сім'ї, свята Матері.
    1994 р.. читальній залі ЦДБ спільно зі  шкільною бібліотекою ЗОШ №1 завідувачка /Бойчук В.М./ провели родинне свято „З родини йде життя людини”.  Діти в українському вбранні, хлібом і сіллю привітали гостів та присутніх. На свято було запрошено багатодітну матір, Дренкалюк Марію, яка розповіла про своє сімейне життя, проблеми, які виникали з дітьми. Поділилася секретом виховання  чуйних і  добропорядних  дітей. Учасники свята привітали матір піснями та віршами. влаштовано постійно діючу книжкову виставку „ Сімя. Родина. Діти”.
    1995 р. у зв’язку з відзначенням  в країні Міжнародного дня сім’ї та матері спільно з РБК та міською радою народних депутатів у „Світлиці”  будинку культури відбулося  родинне свято  «Батьки і діти - одвічне коло, або ти і твоє коріння»
З кожної установи м. Рахова було запрошено багатодітних мам, на яких було дано з  організацій  короткі біографічні дані. Теплими і чуйними словами  матерів привітала заступник голови міськради – Плуток Юстина Іванівна. Кожна з жінок розповіла про своє буденне і не буденне життя. Бібліотекар ЦДБ – Мойсюк Олена Василівна та методист РБК – Зізда Тетяна Іванівна розповідали про свято Матері та родини, яке в давні часи було трохи призабуте. Вокальний ансамбль під керуванням вчителя співів – Токар Олег Петрович  виконав ряд пісень. На свято учасники гуртка умілі руки ЦДБ виготовили вітальні листівки для присутніх матерів та діти з різних шкіл міста зачитали чудові вірші про маму. В кінці всіх присутніх було прирощено  гарячим чаєм та печивом.
     Сценарій «Батьки і діти - одвічне коло, або ти і твоє коріння»
      Дорогі Батьки! Шановні гості! Дорога родино! І всі присутні в нашій світлиці. Ми раді вітати Вас сьогодні на нашому родинному святі. Для кожної дитини родина, сім'я, починається з мами, тата, а ще з бабусі й дідуся, які для нас найближчі, і яких ми дуже любимо.
     В 1989 році Асамблея ООН проголосила 1994 рік Міжнародним роком сім'ї. Мета – поглиблення розуміння питань родини, об'єднання можливостей  різних країн для вирішення всіх найсерйозніших питань пов'язаних із сім'єю. Запровадження свята  було викликано стурбованістю світової спільноти сучасним становищем родини та її значенням у процесі виховання  покоління, що підростає.
    Щорічно, за рішенням Генеральної Ансамблеї ООН від 20 вересня 1993 року 15 травня відзначається Міжнародний день сім'ї.
    1995-2004 рр. проголошено Генеральною Ассамблеєю ООН- Десятиліттям на користь родини.
     У 2014 році відзначалася 20-а річниця Міжнародного року сім'ї.
     Відомо, що сім'я – природне і найбільш стійке формування людського суспільства, яке акумулює в собі всі найважливіші його ознаки. Сімя завжди була найкращим колективним
 вихователем, носієм найвищих національних ідеалів.
    Особливе значення  сім’ї в ранній період життя дитини коли вона ще не має знань, ні життєвого досвіду, і коли її діяльність визначається здебільшого наслідуванням та виконанням вказівок, порад і побажань батьків, старших членів родини дуже важливе.
    Ведуча.   Рід це одне чи ряд поколінь, які пішли від одного предка : рід по маминій лінії, рід по батьковій лінії. Родина це не тільки рідні, родичі. Родина до родини – народ. Ми з вами всі український народ. Який складається з родин  малих і великих, дружніх і працьовитих. Як могутня ріка бере силу з  маленьких  джерел (а зруйнуй їх і річка засохне), так і наша українська культура збагачується маленькими родинами, сім’ями. І хочеться нам, щоб річка була повноводною, щоб велика родина була красивою, щасливою.
      Дівчинка
Рідні мами, рідні тата.
Ми вітаєм Вас на святі.
Ми Вас любим щиро-щиро,
Вам бажаєм щастя й миру.
Ви нас теж любіть рідненькі,
Бо ми діти дорогенькі,
Хочем бути на Вас схожі
І, як ви, такі ж хороші.
Хай же Ваше добре слово
Розквітає веселково.
       Хлопчик
Є в нашій мові прекрасні звертання
Добрі і щирі, чудові слова.
Тими словами усяк без вагання
Маму найкращу свою називаю:
Мамо, матусенько, мамочко, ненько.
Матінко, усміх твій ніжний ловлю.
Мамонько рідна. Моя дорогенька,
Я над усе тебе в світі люблю!
    Дівчинка
Я і до тата умію звертатись,
Хочу в словах передати тепло.
Щоб мій татусь міг частіше всміхатись
І щоб в душі його сонце цвіло!
Татку, татусеньку, таточку. Тату,
Кращого в світі немає навкруг!
Татоньку, хочу тебе обійняти -
Ти мій заступник, порадник і друг!
       Хлопчик
Я й до бабусі з любов’ю звертаюсь:
Бабцю, бабуню, бабусю моя!
І до бабусиних рук притулятись,
Так відчуваю в них лагідність я.
         Дівчинка
І до дідуся іду по науку:
Діду, дідуню, навчи в світі жить!
Він на голівку кладе свою руку,
Голос сріблястим струмочком біжить.
Слово чарівне! Яка в ньому сила!
Скажеш з любов’ю – і радість росте!
Слово ласкаве народжує крила –
Ви не забудьте ніколи про це!
Ведуча.  
Донечко, синку, сестрице, братусю,-
Дружна, велика, весела сім’я!
Таточку, мамочко, бабцю, дідусю, -
Мій оберіг і родина моя.

   У „Світлиці” РБК відбувся день сімейного читання приурочений був українській дитячій поезії. Захід допоміг працівникам дізнатися про ставлення дітей до поезії в родині. Була  влаштована книжкова виставка „Краса поетичного слова” де поряд з книгами були вироби із корнепласту, різноманітні аплікації. В кінці було проведено коротке експрес – інтерв’ю  що читають ваші діти ?. Та конкурс „Які ми знаємо дитячі вірші”.:
  • Літературний ранок «Шануй батька й неньку»;
  • Конкурс виставки малюнків «Моя родина»;
  • Виставка-огляд ручних робіт дітей «Умілі руки»
   1998 р. тематичний вечір „Ми матір називаємо святою”.
  2004 р. До 10 річчя року сім’ї організовано родинне свято „І тільки родина,  як зірка єдина, твій порятунок,  надійний причал”.  Вихованці   Рахівської ЗОШ №1  виступають з   концертною програмою.    Влаштовано стенд  „Родинне дерево
                 

             Вихованці   Рахівської ЗОШ №1 
виступають з   концертною
 програмою.
    В листопаді 2004 року в читальній залі ЦДБ відбувся семінар бібліотечних працівників Рахівщини на тему «Виховання культури читанням юних читачів»  роботу семінару завершило родинне свято «Батьки і діти-одвічне коло, або Ти і твоє коріння», яке було підготовлене  працівниками бібліотеки спільно з класним керівником А.Кус та педагогом – організатором О.Бернар  та учнями 6 класу ЗОШ№1. Діти розповідали про свою родину, сімю, декламували вірші відомих українських поетів. Прозвучали пісні у виконанні вихованців РБДЮТ(Л.Ступчук, О.Юращук, І.Загарович, Н.Маринович).
   Жвавий інтерес в учасників заходу викликало родовідне дерево та ілюстративно-книжкова виставка «Світ сімї».  (Марія Калинюк – учасниця семінару). Зоря Рахівщини. – 2004. – 10 грудня.
     2006 р. до  Міжнародного дня матері  зустріч  „Вічна берегиня на землі”
    2007 р. літературно – музична година „ Мати – символ добра на землі”, виставка малюнків „Захоплення моєї родини”.
    2008 р. виставка малюнків „Мамина пісня колискова”, тематичний вечір „Моя сімя, моя родина в житті і долі України”. Розпочався вечір бесідою бібліотекаря «З історії української   сім’ї» ведучі продовжують вечір розповіддю «З родини йде життя людини»,  «Родовідна пам’ять» - на такій ноті закінчився вечір.
   2009р.  народознавча година „Шануй батька свого і матір і життя твоє продовжиться ” спільно з шкільною бібліотекою
     2010 р. „Я перед  нею помолюся” літературний ранок до дня матері.
    2011 р. краєзнавча година „ Моя земля-земля моїх батьків ” для батьків влаштовано куточок по  родинному вихованню „Читаємо всією сімєю” , „Добра родина - славна Україна” – родинне свято В ході якого діти читали вірші про батьків,
     2012 р. участь у соціологічному дослідженні „ Родина - територія читання ” яке проводила ЗОБДЮ.
     Основною метою дослідження було визначення кола читання у сучасній  сімї, традицій сімейного читання та значення книги у житті дитини.
    2013 р. в рамках проекту „Майбутнє варто планувати”    вернісаж малюнків  „Моя щаслива родина"



                                                                                          Вернісаж малюнків

                  

                   Яремчук Любов 6-й кл.                                 
 Ворохта  Наталія 4-й кл
 Гушул Марина 4-й кл

Дрімуш Таня 4-й клас
Підсумовуючи роботу дитячої бібліотеки Рахівської ЦБС можна зробити висновок, що робота з сімейного виховання в рамках Міжнародного дня сімї протягом  20 років отримала підтримку з боку користувачів, традиції читаючих родин продовжують діти та онуки колишніх читачів нашої бібліотеки, ми і надалі використовуючи власний досвід та досвід колег інших дитячих бібліотек з сімейного виховання, будемо  продовжувати роботу, через впровадження нових форм сімейних  заходів. І тим самим підвищувати роль сім'ї в залученні дитини до читання, у тісній взаємодії сім'ї та бібліотеки.

Вже друге покоління  сім’ї  Дутчук 
      є користувачами нашої бібліотеки 
    Разом з книгою росте  Аліна  Плуток –  
      внучка  Юстини Іванівни Плуток
                                               Куточок для батьків                                     

 „Читаємо всією сім’єю”  



     
                                 

Немає коментарів:

Дописати коментар